Hyppää sisältöön

Buddhan temppelissä puheenaiheeksi nousi Jeesus

kuuntelijatapaaminen Kambodžassa

Khmerinkielisten naistenohjelmien kuuntelijatapaaminen Kandal Stengin kylässä, Kambodžassa. Kuva: Erja Tillgren.

Kristilliselle Toivoa naisille -radio-ohjelmalle etsitään Kaakkois-Aasian Kambodžassa uusia kuuntelijoita kiertelemällä kylissä kertomassa ohjelmasta. Äskettäin ohjelmaa esiteltiin ensimmäistä kertaa Buddhan temppelissä.

– Paikalla oli 31 vahvasti buddhalaisuutta tunnustavaa kuulijaa. He olivat isovanhempia, jotka hoitavat päivällä lastenlapsia vanhempien ollessa töissä. Lasten leikkiessä saimme kertoa evankeliumin Jeesuksesta, ohjelman työntekijät kertovat.

Ohjelmat ovat Sansan yhteistyökumppanin TWR:n tuottamia. Suomalaiset tukevat kmerinkielisten ohjelmien tekemistä ja lähettämistä. Puolen tunnin ohjelmassa puhutaan sekä arjen asioista että kristinuskon ydinsanomasta.

Diabetes yleinen Kambodžassa

Vaikka työntekijät kiertävät vakiintuneiden kuuntelijoiden luona, aina mennään myös uusiin kyliin.

– Uudessa kylässä kukaan ei ollut kuullut ohjelmasta aikaisemmin. Koska kyläläiset olivat buddhalaisia, emme aloittaneet Raamatun opetuksilla vaan otimme aiheeksi diabeteksen. Se on yleinen sairaus Kambodžassa. Vaikka monille sana diabetes oli tuttu, he eivät tienneet oireista. Selvisi, että kuulijoiden joukossa neljällä oli diabetes, ja he kertoivat omista kokemuksistaan.

Kambodžassa ohjelmia kuunnellaan ryhmissä. Ohjelmat on tallennettu muistitikulle tai cd-levylle, ja niitä kuunnellaan kaiuttimen välityksellä. TWR:n työntekijät harmittelivat, että eivät voineet jättää kuunteluvälineitä kylään, kun kukaan ei halunnut ottaa niiden hoitamista vastuulleen.

– Rohkaisimme heitä kuuntelemaan ohjelmaa radiosta.

Radio kuuluu naapuriinkin

Erään toisen kylän asukas Teng Sophon vetää kuuntelijaryhmää. Hän sanoo, että seurakuntalaiset eivät ehdi kokoontua yhteen, koska heidän pitää olla töissä riisipellolla ja hankkia lisäansioita muilla töillä. Teng Sophon on keksinyt ratkaisun tilanteeseen.

– Kun ohjelmaa lähetetään, säädän radion äänenvoimakkuuden sellaiseksi, että naapuritkin kuulevat.

Bos Krolagnin kylän asukas Sean kertoi pitävänsä Toivoa naisille -ohjelmasta, vaikka ei itse olekaan kristitty. Hän kuuntelee ohjelmaa tyttärensä luona.

– Tyttäreni on kristitty, mutta minulle asia ei ole vielä ajankohtainen. Kristinusko on hyvä. Tiedän sen, kun katson tytärtäni ja muita kristittyjä.

Piirtäminen avuksi

Monien kylien asukkaat eivät osaa lukea tai kirjoittaa. Silloin avuksi otetaan piirtäminen.

– Aiheena oli terveellinen elämä. Yleisö jaettiin ryhmiin, joissa keskusteltiin ja piirrettiin aiheesta. Ryhmätöistä selvisi, että monien mielestä terveelliseen elämään kuuluu puhdas ruoka ja ympäristö. Me lisäsimme tähän hyvät ihmissuhteet ja suhteen Jumalaan, työntekijä kertoo.

Joskus kääntyminen kristityksi ei ole helppoa. 29-vuotias nainen kertoo tulleensa kristityksi TWR:n ryhmän edellisen vierailun aikana. Hänen miehensä ei hyväksynyt muutosta vaan löi vaimoaan. Nainen joutui pakenemaan kotoaan.

– Nyt olemme taas yhdessä ja mieheni hyväksyy ratkaisuni. Rukoilkaa, että hänkin voisi tulla kristityksi.

Lahjoita Kambodžan mediatyöhön!

TWR Women of Hope / Liisa Heinänen