Hyppää sisältöön

Maailma vapisee, kun Kiina aivastaa

Lähde-lehden pääkirjoituskuvassa Juha Auvinen.

Sansan toiminnanjohtaja Juha Auvisen pääkirjoitus Lähde-lehdessä.

Vuosi 2020 on alkanut hämmentävissä tunnelmissa. Toteen on käynyt sanonta, jonka mukaan koko maailma vapisee, kun Kiina aivastaa. Koronaviruksen vaikutusta eri elämänalueille emme vielä tiedä. Sen tiedämme, että kristillinen media tukee viruksen vuoksi eristyksiin joutuneita Kiinan kristittyjä.

Esimerkiksi radiokanava Liangyou (Hyvä ystävä) lähettää normaalien ohjelmien lisäksi suoraa rukousohjelmaa muusta maasta eristettyihin 11 miljoonan asukkaan Wuhaniin ja koko Hubein maakuntaan. Kristillisessä mediassa tulevat kuuluviin myös paikallisten ihmisten tilanne ja heidän äänensä.

Myös Thaimaan Koratissa 26 ihmisen hengen vaatineen joukkoampumisen takia Sansan tukeman Sydänystävä-ohjelman ylimääräiset lähetykset ovat rohkaisseet thaimaalaisia viestillä Jumalan rakkaudesta, armosta ja rauhasta. Sansan Aasia elämään -teemavuoden mukaisesti olemme kumppaniemme rinnalla siellä, missä toivon viestiä tarvitaan.

Uuden vuosikymmenen kynnyksellä meitä haastavat monet muutokset, mutta myös mahdollisuudet. Eteläisellä pallonpuoliskolla väestö kasvaa. Euroopassa väki vähenee, ikääntyy ja monipuolistuu. Työelämän muutokset, kaupungistuminen, konfliktit, ilmastonmuutos ja pakolaisuus lisäävät globaalia muuttoliikettä. Vuonna 2050 arvioidaan kaupungeissa asuvan lähes 70 prosenttia maailman väestöstä. Sosiaalinen media voi toisaalta “heimouttaa” ihmisiä, toisaalta vahvistaa verkostoja ja yhteenkuuluvuutta.

Uskontojen merkitys kasvaa ja uskonnollisuus moninaistuu. Kristittyjä on noin kolmannes maailman väestöstä eli noin 2,5 miljardia. Kristinusko vahvistuu eteläisellä pallonpuoliskolla nopeammin kuin se rapautuu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Samanaikaisesti jopa 260 miljoonaa kristittyä kokee vakavaa tai lisääntyvää vainoa. Kärjessä ovat useat Aasian, Afrikan ja Lähi-idän maat, joissa myös Sansan tukemaa mediatyötä tehdään.

Kaikille sama Kristus-keskeinen evankeliumi vaikuttaa myös siellä, missä lisääntyvä arvojen vastakkainasettelu johtaa ihmisten eriarvoistumiseen. Muutosten keskellä Jumala ei hylkää luomaansa maailmaa. Hän täyttää uskovat ilolla ja rauhalla ja lahjoittaa Henkensä vaikutuksesta runsaan toivon.

Juha Auvinen

Pääkirjoitus on julkaistu helmikuun Lähde-lehdessä 1/2020.