Hyppää sisältöön

Mongolialainen Dulguun oli Suomessa oppimassa

Dulguun Nayanbuu

– Olen kiitollinen mahdollisuudesta tulla Suomeen oppimaan, sanoo Dulguun Nayanbuu, joka työskentelee Sansan mongolialaisessa yhteistyöradiossa, Wind FM:ssä. Kuva: Petteri Rantamäki.

Medialähetystyö on myös kansainvälisten kumppanien tukemista ei-aineellisesti. Viimeksi tukea sai mongolialainen radioasema Wind FM ja erityisesti sen tiedottaja Dulguun Nayanbuu, joka oli Suomessa 2,5 viikon opintomatkalla loka-marraskuussa.

Ensimmäisellä viikolla Dulguun Nayanbuu perehtyi muun muassa yleisötutkimuksen tekoon Sansan mediatutkija Eila Murphyn kanssa. He kävivät myös seurakuntavierailuilla Säynätsalossa ja Jämsässä puhumassa Mongolian kristillisestä radiotyöstä.

Toisella viikolla Dulguun tutustui Hyvinkäällä Sansan muuhun henkilökuntaan ja toimintaan, erityisesti viestintään. Ohjelmassa oli myös vierailu Radio Deissä.

Radio on vaikuttanut kristittyjen määrän kasvuun

Mongolian 3,1-miljoonainen väestö on varsin nuorta, sillä 70 prosenttia on alle 35-vuotiaita. Maa avautui kristinuskolle 1990-luvun alussa, minkä jälkeen kristittyjen määrä on kasvanut voimakkaasti varsinkin pääkaupungissa Ulaanbaatarissa.

Nykyään kristittyjä on väestöstä kolme prosenttia eli noin 100 000. Vuonna 2001 perustettu kristillinen perheradio Wind FM on osaltaan vaikuttanut kristittyjen määrän kasvuun.

Wind FM:n päätoimipaikka on pitkälti suomalaisvaroin rakennettu radiotalo Ulaanbaatarissa. Wind FM on pääkaupungin kuunnelluin radioasema, ja sen lähetykset kuuluvat 50–70 kilometrin säteelle.

Wind FM on osa FEBC-Mongoliaa. Se kuuluu myös radioverkostoon, jossa on yhteensä yhdeksän paikallisasemaa. Noin puolet Mongolian asukkaista asuu kristillisen perheradion kuuluvuusalueella.

Ohjelmat ovat hiljattain laajentuneet myös satelliittitelevisioverkostoon, jonka kautta niitä voi kuunnella kaikkialla Mongoliassa ja monissa muissakin maissa, myös haja-asutusalueella ja aroilla. Näin esimerkiksi liikkuvaiset paimentolaiset voivat kuunnella perheradion ohjelmia.

Joka kymmenes mongolialainen Kristukselle

Wind FM:n tavoitteena on saavuttaa joka kymmenes mongolialainen Kristukselle vuoteen 2020 mennessä. Lähisuunnitelmissa on avata kolme uutta asemaa maan itäosiin.

– 97 prosenttia mongolialaisista ei vielä tunne Jeesusta. Haluamme koskettaa heitä median välityksellä, Dulguun Nayanbuu sanoo.

Japanin kieltä yliopistossa opiskellut Dulguun on ollut Wind FM:ssä vuodesta 2008. Aluksi hän työskenteli markkinoinnin parissa, nykyään viestinnän tiimissä. Työntekijöitä radioverkostossa on noin 60, joista puolet Ulaanbaatarissa.

– Rukoilkaa henkilökunnallemme ja radioasemalle varjelusta. Rukoilkaa myös, että voisimme palvella Jumalaa yhä enemmän ja että yhä useampi mongolialainen löytäisi Kristuksen.

Wind FM