Mongoliassa radio-ohjelmaa nyt myös miehille
Jos Suomessa rypytetään karjalanpiirakoita, niin Mongoliassa rypytetään lihanyyttejä, mongoliksi buuz. Taikinan sisälle laitetaan lihan, sipulin ja suolaripauksen lisäksi esimerkiksi kaalia tai riisiä. Kuva: Sirpa Rissanen.
Uutta Mongolian radiotyössä on, että marraskuussa aloitimme miehille suunnatun ohjelman lähetykset. Koska naiset toimivat usein muutoksen moottorina, kristillisen Wind FM -perheradion ohjelmat ovat pääasiassa naisille ja perheille suunnattuja.
Työttömyys, alkoholismi, kotiväkivalta, avioerot, masentuneisuus ja syrjäytyminen ovat arjen ongelmia Mongoliassakin, ja ohjelmat yrittävät pureutua kotiväkivallan syihin ja ongelmiin. Radio-ohjelman kuuleminen voi olla uusi alku elämässä, mutta usein todelliseen muutokseen tarvitaan lisäksi vertaistukea ja seurantaa.
Miestenohjelman vaikuttavuuden selvittämiseksi on seurantaryhmiksi valittu Nalain kaivoskaupungin kuuntelijoita: kaivostyöntekijöitä, taksinkuljettajia, armeijan ja poliisin henkilökuntaa. He kuuntelevat paljon radiota työnsä ohessa.
Ohjelman tiimoilta järjestetään myös kokoontumisia, joihin kuuntelijat voivat saapua keskustelemaan. Miehillä siihen on usein korkeampi kynnys kuin naisilla.
Uuttavuotta vietettiin helmikuussa
Muuten, kun tätä kirjoitan, Mongoliassa on meneillään kuumeiset juhlavalmistelut. Uuttavuotta vietetään kuukalenteria seuraten, ja tänä vuonna Tsagaan Sar (uusivuosi, suora käännös valkoinen kuu) osuu 5.−8. helmikuuta. Kevät alkaa uuden vuoden ensimmäisenä päivänä, talven selkä taittuu ja on vuorossa sian vuosi.
Valmisteluihin kuuluu uusien vaatteiden hankkiminen, kodin siivous, rikkinäisten paikkojen korjaus − ja velkojen maksaminen pois. Nykyisin monilla on pankkilainoja, mutta kyse on enemmänkin tuttavilta vipatuista pikalainoista. Asuintalomme porraskäytävän maalaus ilmeisesti liittyi paikkojen kunnostamisen ennen juhlia. Työ valmistuikin ajoissa.
Mongolit rypyttävät lihanyyttejä
Herkkuja notkuva juhlapöytä lupaa runsautta tulevaksi vuodeksi myös isäntäperheelle, joten tarjoilut ja lahjat ovat ylenpalttiset. Perinteisesti juhliin varaudutaan valmistamalla maitoruokia sekä lammas, ja perheet ovat kiireisiä rypyttäessään valmiiksi “ainakin tuhat lihanyyttiä”. Suomessa se vastaisi ehkä tuhannen karjalanpiirakan valmistusta.
Juhlien ajaksi toivotaan aina kovia pakkasia, koska silloin ruoka on helppo säilyttää ulkona pakkasessa tai parvekkeella. Lämpimät säät saattavat tuoda ruuasta vatsanväänteitä.
Kaupungeissa saa juhla-apua nykyisin kaupoista, jotka ottavat vastaan ruokatilauksia. Jopa kuuluisaa mongolialaista käytettyä tammanmaitoa voi ostaa kaupoista pullotettuna vuoden ympäri.
Sirpa Rissanen
Kirje kentältä -teksti Mongoliasta ilmestyi helmikuun Lähde-lehdessä 1/2019.