Hyppää sisältöön

Nuortenohjelma Kuiskaus tukee terveystiedon opetusta Mongoliassa

juontajat Bayasaa ja Jagaa

Masennus on Mongoliassa yleistä ja usein sidoksissa alkoholismiin ja perheväkivaltaan. Bayasaa (vas.) ja Jagaa juontavat Elämän solmu -ohjelmaa, joka rohkaisee kuuntelijoita ja auttaa arjessa.

Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa toimiva FEBC-Mongolian radioasema Wind FM tunnetaan myös nimellä perheradio (Gerbuliin radio). Sitä kuunnellaan paitsi radiosta myös satelliitin, YouTuben ja SoundCloudin välityksellä koko maassa ja vuorokauden ympäri. Tällä hetkellä Sansa tukee kolmea mongolinkielistä ohjelmaa.

Wind FM:n pääasiallisin kohderyhmä ovat 22–42-vuotiaat ja varsinkin naiset. Monet heistä kuuntelevat kanavaa kotona, autossa matkalla töihin tai kuljettaessaan lapsia kouluun tai hoitoon. Nuoret eivät ole radiokanavan pääasiallisin kuulijaryhmä, mutta Kuiskaus (Whisper) -nimisen ohjelman sisältö houkuttelee heitäkin radion ääreen.

Kuiskaus sisältää seksuaalikasvatusta ja opetusta murrosiän fyysisistä muutoksista. Terveystiedon opetusta ei Mongolian kouluissa juurikaan ole, joten ohjelman tavoitteena on antaa teini-ikäisille kuuntelijoille aiempaa parempi ymmärrys seksuaalisuudesta, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja abortteja sekä sukupuolitauteja. Myös Mongolian viranomaisten pyrkimyksenä on saada matala väestönkasvu nousuun.

Suomalaisvaroin tuetaan myös mobiilisovellusta ja nettiuudistusta

Psykologinen ohjelma Elämän solmu (Life Knot) antaa perusvalmiuksia psykoterapian ja psykologian keinojen ymmärtämiseen. Masennus on Mongoliassakin yleistä ja usein sidoksissa alkoholismiin ja perheväkivaltaan.

– Ohjelma rohkaisee puolisoita keskustelemaan asioista yhdessä ja löytämään erilaisia rakkauden kielen keinoja arkeen, kertoo ohjelman tuottaja Enkhjargal.

Apologetics on puolestaan hengellinen ohjelma, joka pohtii uskonnon olemusta ja oikeutusta. Se haastaa kuulijoita uudenlaisiin ajatusmalleihin esimerkiksi kuolemanjälkeisestä elämästä sekä pohtii, miten Raamatun sanoma muuttaa ihmistä. Ohjelma valmistaa sydämissä maaperää, johon kirkot voivat kylvää.

Wind FM:n ohjelmien pohjalla ovat kristillinen toivo sekä arvot, jotka rohkaisevat perheitä elämään raamatullisten arvojen mukaisesti. Radio-ohjelmien ohella Sansa tukee FEBC-Mongolian verkkosivu-uudistusta sekä uutta mobiilisovellusta. Projektit toteutetaan paikallisin voimin tämän vuoden aikana.

Sirpa Rissanen

Katso FEBC-Mongolian johtajan Batjargal Tuvshintsengelin videoterveiset suomalaisille!