Hyppää sisältöön

Ruoka-apu lievittää hätää Indonesiassa

Ruokapaketti auttaa Indonesiassa.

Pandemia koskettaa syvästi monien naisten elämää. Ruokapaketit auttavat selviytymään vaikeana aikana. Kuva: TWR-Indonesia.

Indonesian Toivoa naisille -työ antaa koronapandemian keskellä ruoka-apua kaikkein köyhimmille perheille, joita poikkeusolot koettelevat eniten.

– Olemme jakaneet ruokapaketteja, joissa on peruselintarvikkeita kuten riisiä, öljyä, sokeria, kahvia ja teetä. Jaamme myös kasvosuojaimia ja vitamiineja lapsille, kertoo Indonesian Toivoa naisille -työn koordinaattori Susilowati Makitan.

Pandemia on muuttanut myös Toivoa naisille -työn toimintaa Indonesiassa.

– Vielä tämän vuoden tammi- ja helmikuussa kokoonnuimme viikoittain normaalisti. Helmikuussa kävimme kuuntelijoiden luona kahdessa kaupungissa Keski-Jaavalla, mutta sitten terveysviranomaiset asettivat rajoituksia, kertoo Indonesian Toivoa naisille -työn koordinaattori Susilowati Makitan.

73 radioasemaa lähettää Toivoa naisille -ohjelmaa

Normaalioloissa Toivoa naisille -työhön kuuluu kädentaitojen opetusta ja monipuolista terveystiedon jakamista verenpaineen mittauksesta terveysaiheisiin seminaareihin. Ennen pandemiaa pidetyn seminaarin aiheena oli lapsen terveellinen ruokavalio.

– Tavoitteemme on, että naiset saavat tarpeellista tietoa voidakseen toimia tehtävässään yhteiskunnassa. Kaikkein syvin tavoitteemme on, että naiset löytävät elävän uskon, kasvavat siinä ja toimivat Jumalan työvälineitä omalla paikallaan, Susilowati Makitan sanoo.

Tähän tähtäävät myös Toivoa naisille -radio-ohjelmat. Niitä lähetetään indonesian kielellä 53 paikallisradioasemalla ja jaavan kielellä 20 asemalla. Jaavankielisiä ohjelmia lähetetään Jaavan saaren lisäksi Borneon saaren Kalimantan maakunnassa.

Kummankin kielen lähetykset alkoivat vuonna 2000. Suomalaiset ovat tukeneet jaavankielisiä lähetyksiä vuodesta 2001. Se on ensimmäinen kieli, jota suomalaiset alkoivat tukea Toivoa naisille -työn alettua Suomessa vuonna 2000. Indonesiankielisiä lähetyksiä on tuettu vuodesta 2011.

Rakkautta, terveyttä ja taloutta

Toivoa naisille -radio-ohjelmat koostuvat kahdesta 15 minuutin osuudesta. Ensimmäinen osa auttaa naista arjessa. Susilowati Makitanin mukaan kuuntelijoiden suosikkeja ovat esimerkiksi perheeseen liittyvät aiheet kuten ristiriitatilanteet tai talousasiat. Myös rakkaus, tulevaisuuden kuvat ja terveysaiheet kiinnostavat.

Indonesiankielisten ohjelmien kuuntelijat kiittävät ohjelmasta, jonka aiheena oli denguekuume.

– Monet ihmiset kuolevat denguekuumeeseen. Nyt tiedän, että kuumeen aiheuttaa virus. Denguekuume on pelottava koska moni kuolee siihen. Mutta nyt tiedän oireet ja mitä pitää tehdä, Itä-Jaavalla asuvat kuuntelijat sanovat.

Jaavankielisissä lähetyksissä on käsitelty muun muassa keuhkosairauksia ja osteoporoosia tavalla, joka saa kiitosta kuulijoilta.

– Kiitos ohjelmasta, jossa kerrottiin keuhkosairauksista, jotka vaivaavat nuoriakin ihmisiä. Opin sairaudesta ja miten säilyttää keuhkot terveinä ja vahvoina.

– Olen kiitollinen tästä ohjelmasta. Tällä kertaa aiheena oli osteoporoosi, joka vaivaa vanhoja ihmisiä kuten minua. Yritän olla varovaisempi ja syödä entistä terveellisempää ruokaa.

Kuuntelijoilta lähes 2 400 palautetta

Puolen tunnin Toivoa naisille -ohjelman toinen puoli on omistettu hengelliselle elämälle.

– Toinen osuus tuo mukaan Jeesuksen opetukset. Silloin puhutaan vaikkapa anteeksiannosta, armosta, toivosta tai miten käsitellä itsekkyyttä tai katkeruutta. Haluamme tuoda esiin Jeesuksen olemusta niin että kuulijat oppivat seuraamaan häntä. Se vaikuttaa heidän mielipiteisiinsä, asenteisiin ja käytökseen, Susilowati Makitan sanoo.

Tästäkin osuudesta tulee palautetta. Kaikkiaan ohjelma sai vuoden aikana 2 374 palautetta. Suurin osa oli indonesiankielisestä ohjelmasta, mutta sitä lähetetäänkin huomattavasti laajemmalla alueella.

Palautteista 1 944 tuli sosiaalisen median välityksellä. Perinteisen kirjeen lähetti 154 kuulijaa. Myös yleisötilaisuuksista tuli palautetta, yhteensä 118 kappaletta.

Ahkerimmin palautetta antoivat 46–59-vuotiaat, 1 332 kertaa. Seuraavaksi eniten palautetta antoivat 30–45-vuotiaat, 938 kertaa.

Uskoa arkeen

Myös hengellinen osuus on kuuntelijoille tärkeä. Chomsiati-niminen nainen Keski-Jaavalta sanoo olevansa onnellinen saadessaan kuunnella ohjelmaa, joka kertoi, kuinka Jeesus tuli maailmaan. Hän kertoi oppineensa lisää Jeesuksen historiasta.

Ester Itä-Jaavalta kirjottaa:

– Kuuntelin ohjelmaanne, jossa kerrottiin, kuinka Jeesus tyynnytti myrskyn. Yritän olla uskollinen kumppani, mutta mieheni käytti väärin vilpittömyyttäni. Hän on veloissa. Rukoilkaa, että selviämme tästä elämän myrskystä. Rukoilkaa mieheni puolesta, jotta Jeesus koskettaisi häntä ja muuttaisi hänet.

Juuri hengellisen sanoman ja tavallisen arjen kulkeminen ohjelmassa rinnakkain saa kuuntelijoilta kiitosta.

– Ohjelma rohkaisi luopumaan itsekkyydestä, koska se vie pois Jumalasta. Jos osaamme olla epäitsekkäitä, Jumala siunaa meitä ja olemme lähempänä häntä, kuuntelija miettii.

Suwarto Keski-Jaavalta on saanut hyviä elämänohjeita.

– Ohjelmanne muistutti minua siitä, että meidän pitä etsiä rauhaa ja välttää riidan lietsomista. Opin myös, kuinka olla syyttämättä muita, jos haluan elää rauhassa. Kiitos tästä arvokkaasta opista.

Utami-niminen nainen samalta alueelta jatkaa:

– Ohjelma opettaa, miten elää tervettä elämää. Se opettaa myös, miten elää yhdessä, ymmärtää toisia perheessä ja elää sopuisasti. Ei saa luottaa rahaan vaan pitää antaa kiitos Jumalalle.

Liisa Heinänen …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lue lisää ja lahjoita >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Findonesia%2F|||”]Tue Indonesiassa tehtävää mediatyötä!