Hyppää sisältöön

Sansalta koronatukea Aasian yhteistyökumppaneille

Aasialaiset naiset mopon kyydissä maskit kasvoilla.

Sansa myönsi ylimääräistä koronatukea mm. Vietnamin, Indonesian, Mongolian ja Intian yhteistyökumppaneilleen. Kuva: Pixabay.

Koronapandemian vuoksi asetetut matkustus- ja kokoontumisrajoitukset ovat aiheuttaneet suuria haasteita kaikille Aasiassa. Tilanteesta kärsineiden joukossa on myös Sansan yhteistyökumppaneita.

– Useat firmat ja kristilliset toimijat ovat joutuneet lopettamaan toimintansa väliaikaisesti, myös yhteistyökumppanimme Vietnamissa. Asioita on jouduttu jäädyttämään ja siirtämään rahapulan vuoksi, kertoo Sansan Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohja.

Tuki mahdollisti työn laajenemisen

Auttaakseen akuutissa kriisissä olevat yhteistyökumppanit pahimman yli Sansa päätti kohdentaa kumppaneille ulkomaantyöhön budjetoituja varoja, joita jäi käyttämättä vuodelta 2020, koska korona pysäytti monen yhteiskunnan normaalin elämän.

Ns. koronatukea on suunnattu Vietnamin lisäksi esimerkiksi Indonesian, Mongolian ja Intian yhteistyökumppaneille.

– Sansan lahja mahdollisti Vietnamissa nettisivujen rakentamisen neljälle vähemmistökielelle. Tulokset ovat olleet hyviä: some- ja nettikäyttäjiä on huomattavasti enemmän. Olemme siitä kiitollisia, koska entistä useampi kuulee evankeliumin median välityksellä, Kastepohja iloitsee.

Evankeliumia älypuhelimiin

Vietnamissa on tilausta evankeliumille, sillä noin 98 miljoonan asukkaan kommunistisessa maassa on protestanttisia kristittyjä vain muutama prosentti. Maassa puhutaan 118 eri kieltä, joten tavoitettavia riittää. Kristittynä eläminen ei ole kuitenkaan helppoa maassa, joka on Open Doorsin tilastoissa pahimmin vainottujen kirkkojen listan sijalla 19.

– Vietnamissa ei voi käyttää maan omia televisio- ja radiokanavia. Siksi yhteistyökumppanimme on keskittynyt ulkomailta radioitavien ohjelmien lisäksi sosiaaliseen mediaan, internettiin ja mobiilisovelluksiin, videotuotantoon YouTubessa sekä muistikortilla toimivan kaiutinradion kautta toimimiseen, Ilkka Kastepohja sanoo.

Raamatun kuunteleminen johti uskoon

Laajamittainen mediatyö on tuottanut hedelmää. Ilkka Kastepohja kertoo mobiilipelejä valmistavan yrityksen pääkoodarista, joka kiinnostui kristinuskosta saatuaan ystävältään Raamatun sisältävän mediasoittimen. Erityisesti maailman luominen sytytti kiinnostuksen ja halun tutkia kuulemaansa. Hän kuunteli Raamattua ja lataamaansa kristillistä mobiilisovellusta parin vuoden ajan. Nuori mies sai ystävältään vielä painetun Raamatun, alkoi käydä kirkossa ja tuli uskoon. Pian myös äiti ja siskot halusivat antaa elämänsä Jeesukselle.

Lahjakas koodari meni lopulta vapaaehtoiseksi mobiilisovelluksen takana olevaan järjestöön. Nykyään hän tekee päätyönään kristillistä mediaa, valmistaa mobiilisovelluksia ja nettisivuja.