Hyppää sisältöön

Sansan tukema mobiilisovellus käyttöön Mongoliassa

Nettisivun ja sovelluksen tekijöitä ruudun ääressä.

Wind FM:n uusien nettisivujen ja mobiilisovelluksen parissa ovat ahertaneet muun muassa Bilgee (vas.), Batartsagaa ja Tomroo. Kuva: Sirpa Rissanen.

Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa toimiva radioasema Wind FM julkaisi lokakuussa uudet nettisivut ja älypuhelinsovelluksen suomalaisten tuella. Wind FM tunnetaan myös nimellä Perheradio. Sen ohjelmien kohderyhmänä ovat varsinkin perheet ja naiset. Radioasema on osa laajempaa FEBC:n (Far East Broadcasting Company) verkostoa Aasiassa.

Radioaseman johtajan Batjargal Tuvshintsengelin mukaan uuden sovelluksen kohderyhmä ovat erityisesti Mongolian ulkopuolella asuvat mongolit, joita on noin 120 000 (vuoden 2015 tieto). Heitä asuu vierastyöläisinä varsinkin Etelä-Koreassa, Japanissa, Yhdysvalloissa sekä Saksassa. Lisäksi Kiinan puolella asuu noin kuusi miljoonaa mongolin kieltä puhuvaa.

Sovelluksen potentiaalisia käyttäjiä ovat myös Mongolian nuoret aikuiset, jotka käyttävät kännykkää kaikkeen mahdolliseen jokapäiväisessä elämässään. Perheradion ohjelmia kuunnellaan yhä enemmän netissä, jolloin ihmiset voivat itse valita kuunteluajan ja -paikan.

Kuuntelijoita myös Koreassa

Wind FM -asemalla Ulaanbaatarissa työskentelevä Sammy neuvoo kuuntelijoita hengellisissä asioissa. Hän matkustaa säännöllisesti myös Etelä-Koreaan tapaamaan siellä vierastyöläisinä asuvia mongoleja.

– Koreassa netti toimii paremmin kuin Mongoliassa. Näen jo nyt paljon mahdollisuuksia uuden sovelluksen käyttämisessä Raamatun opetuksessa ja pienryhmien tapaamisissa. Sovellus auttaa myös yksittäisiä ihmisiä heidän hengellisessä kasvussaan, Sammy sanoo.

Etelä-Koreassa kuunnellaan mongolinkielisiä hengellisiä ohjelmia myös Itgel (Usko) -radion nettisivujen kautta.

– Sivustolla on ollut teknisiä ongelmia. Viime aikoina olemme ladanneet raamatunopetusohjelmia kuunneltaviksi podcasteina. Haluamme kehittyä myös siihen suuntaan.

Mediamaailman muutokset näkyvät radiotyössä

Bilgee on Wind FM:n sosiaalisen median ja sisällön tuottaja. Hän kertoo uuden sovelluksen saaneen alkunsa kuuntelijapalautteesta:

– Kotisivuillamme oli vähän kävijöitä, eivätkä he yleensä käyneet etusivua pidemmällä. Edellinen kotisivumme oli rakennettu valmiille pohjalle. Se oli sekava käyttää eikä siihen voinut enää tehdä tarvittavia muutoksia. Saimme jatkuvasti negatiivista palautetta varsinkin Koreasta ja kuuntelijoilta, jotka halusivat kuunnella suoria lähetyksiä.

Mediamaailma muuttuu nopeasti. Mobiilisovellukset ovat ajan trendi, jota on seurattava, jos haluaa pysyä kilpailukykyisenä.

– Lataamme kaikki ohjelmamme ensin SoundCloudiin ja sieltä linkitämme ne nettisivuille. Päivittäin lataamme sinne noin kymmenen ohjelmaa, ja ne ovat kuunneltavissa keskimäärin kahden viikon ajan, Bilgee kertoo.

Virheistä opiksi

Projektin haasteista Bilgee sanoo:

– Teimme virheitä edellisten nettisivujen ja sovelluksen kanssa, mutta otimme opiksi. Aloitimme nyt tekemällä ensin nettisivut. Se vaati enemmän suunnittelua, jotta käyttö olisi mutkatonta erilaisilla alustoilla – tabletilla, kännykällä ja tietokoneella. Halusimme kotisivun ja sovelluksen näyttävän samanlaisilta, jotta ne tukisivat toisiaan, olisivat helppokäyttöisiä ja tulisivat nopeasti kuulijoille tutuksi.

Uuden sovelluksen takana on mongolialainen Global Vision -yhtiö.

– Tutustuimme ensin heidän aiemmin tekemiinsä kotisivuihin ja sovelluksiin. Heillä oli myös tarjota meille kolmen vuoden tuki ja seuranta. Olen itse sisällön tuottajana sosiaalisessa mediassa ja koin välillä haasteellisena sovelluksen ja kotisivun suunnittelussa tekniset yksityiskohdat. Sain niihin kuitenkin apua, Bilgee kertoo

Kotisivuprojekti toteutettiin huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Android-sovellus tehtiin lokakuussa, ja se on ladattavissa Googlen sovelluskaupasta. Mobiilisovelluksen iOS-versiota testataan vielä marraskuun ajan.

Sirpa Rissanen

Katso, mitä radioaseman johtaja Batjargal Tuvshintsengel kertoo sovelluksesta!

Kuuntele Wind FM:n ohjelmaa!