Hyppää sisältöön

”On tärkeää olla siellä missä kärsivät ihmiset ovat”

Kaksi kättä pystyssä ja teksti Auta Marokkoa ja Libyaa.

Sansan syyskeräys suuntautuu arabiankieliseen televisiotyöhön. Kumppanimme SAT-7:n välityksellä toimimme myös Marokon ja Libyan katastrofialueilla, joissa toivon ja rohkaisun sanomalla on nyt suuri tarve.

Jumalalla on kyky synnyttää haasteiden keskellä hyviä asioita. Näin tapahtui myös koronapandemian aikana. Digitalisoituminen vauhdittui mediataloissa, kun rajoitusten vuoksi oli kehitettävä uusia toimintatapoja.

Sansan yhteistyökumppani, satelliittitelevisioyhtiö SAT-7 perusti vuonna 2021 SAT-7 Plus -palvelun ja valjasti sosiaalisen median tehokkaampaan käyttöön. Toiminta on normalisoitunut, mutta uusien ohjelmaformaattien testaus jatkuu.

– Kokeilemme tehdä joitakin pilottiohjelmia vain sosiaalisessa mediassa ja katsomme, miten yleisö ottaa ne vastaan, kertoo SAT-7:n operatiivinen johtaja Jan Ørskov.

SAT-7 lähettää arabian-, persian- ja turkinkielisiä ohjelmia Arabic-, Kids-, Pars- ja Türk-kanavien kautta. Tavoitteena on tukea Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kristittyjä.

Työtä näköalapaikalla

Jan Ørskov on työskennellyt SAT-7:n operatiivisena johtajana tammikuusta 2020 saakka. Sitä ennen hän toimi järjestössä vapaaehtoisena neuvonantajana. Ørskovilla on pitkä kokemus media-alalta ja johtotehtävistä. Rakkaus Lähi-itään ja halu tehdä Jumalan rakkaus näkyväksi saivat tanskalaisen siirtymään SAT-7:lle vuonna 2019.

Työ on ollut pandemiasta ja muista haasteista huolimatta antoisaa. Ørskov kertoo inspiroituvansa siitä, kun saa seurata näköalapaikalta Lähi-idän tapahtumia sekä sitä, miten vaikeassa tilanteessa olevat ihmiset saavat toivoa ja apua SAT-7:n työn kautta.

– Olemme saaneet todistaa viime vuosina sekä hyviä uutisia että tragedioita. On tärkeää, että kun alueen väestölle ja katsojillemme tapahtuu jotain tuskallista, he näkevät, tuntevat ja tietävät, että olemme paikan päällä yrittäen ymmärtää tilannetta, että olemme heidän kanssaan.

Kun Sudanin sisällissota puhkesi, SAT-7:lla mietittiin, miten maassa näkyvä SAT-7 Arabic voisi tuoda toivoa sodan keskelle. Pakolaisten suunnattua Egyptiin paikalliset SAT-7:n studion työntekijät saivat talletettua rohkaisevia todistuksia siitä, miten Jumala oli auttanut ihmeellisesti pakomatkalla. Sodasta järkyttyneille nuorille on tarjottu myös mahdollisuus saada esirukousta ja sielunhoitoa.

Tuoreimmat kriisit SAT-7:n toiminta-alueella ovat Marokon maanjäristys ja Libanonin tulvat. Jan Ørskovin mukaan henkilökunta tekee parhaansa välittääkseen katastrofialueiden asukkaille toivoa ja apua.

Arvokasta kumppanuutta

Sansa on tehnyt yhteistyötä SAT-7:n kanssa jo parikymmentä vuotta. Yhteistyö on koettu molemmin puolin tärkeäksi.

– Sansa on meille erittäin arvokas kumppani, eikä vain taloudellisen tuen ja lähetetyn henkilöstön vuoksi. Se on tärkeä osa palvelutyömme kestävyyden kannalta. Olemme kiitollisia suhteesta, toveruudesta ja mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä, Jan Ørskov totesi kesäkuussa Medialähetyspäivillä.

Myös esirukoukset ovat merkittävä osa yhteistyötä. Niitä tarvitsevat Ørskovin mukaan niin SAT-7:n tekemä työ, henkilöstön jäsenet kuin katsojatkin.

– Kriisit esimerkiksi Libanonissa, Turkissa, Afganistanissa ja Sudanissa koskettavat miljoonia ihmisiä, jotka joutuvat elämään hyvin vaikeissa olosuhteissa. Pyydän rukoilemaan heidän puolestaan, että he kohtaisivat tilanteessa Jumalan rakkauden ja saisivat kaiken tarvitsemansa avun ja toivon.

Elina Uusikylä

Haastattelu on julkaistu Sansa-lehdessä 3/2023.

Sansan syyskeräys 2023 suuntautuu arabiankieliseen televisiotyöhön. Osallistu keräykseen ja olet mukana lähettämässä laadukkaita ohjelmia Lähi-idän kristityille, joista moni on uskossaan yksin. Lahjoita nyt!