Hyppää sisältöön

Katso ihmistä – jotta piinaviikko vaihtuisi pääsiäisriemuun

Tämä viikko vetää hiljaiseksi. Se tuo silmiemme eteen kärsimyksen.

On paljon hiljaista kärsimystä ja surematonta surua. Minulta on kuollut viisi läheistä vuoden aikana, mutta olen päässyt vain kaksiin hautajaisiin. On huolta koronaan sairastuneista ja vanhuksista, jotka eivät saisi saada tartuntaa. On huolta toimeentulosta ja terveydestä.

On tuskaa ja valoa, joka avautuu myös Sansan Katso ihmistä -vuositeeman tarinoista ympäri maailman. Tarinoita julkaistaan yksi kuukaudessa. Iranissa tarinan kertoja päätyy naimisiin 11-vuotiaana. Vielä julkaisemattomissa kertomuksissa kambodžalainen mies joutuu syyttömänä vankilaan ja toisessa oma mies myy vaimoaan vodkapullon toivossa Keski-Aasiassa. En osaa edes kuvitella, mitä kaikkea kärsimystä nämä ihmiset ovat joutuneet elämässään kokemaan. Kuitenkin he selvisivät omasta piinaviikostaan niin, että voivat kertoa meille tarinansa.

Kärsimysviikon kuva avautuu myös maailmanlaajaksi näkymäksi. Esimerkiksi Myanmarin tapahtumat ovat huolestuttavia. Vallan kaapanneilla sotilailla ei näytä olevan oikein minkäänlaisia pidäkkeitä käydä myös lapsien ja teini-ikäisten kimppuun. Turkissa perheväkivalta on yleistä, ja maa erosi äskettäin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvasta sopimuksesta. Tilastot kertovat, että maassa murhattiin viime vuonna 300 naista. Hätää on paljon, ja näillä alueilla Sansa tekee työtä. Mitä voimme tehdä?

Kipujen ja kärsimyksen tuttava

Hiljainen viikko alkaa palmusunnuntaista ja päättyy pääsiäiseen. Kun viikon tunnelma vaihtuu Hoosianna-huudoista kärsimykseen, niin ihmiset kaikkoavat Jeesuksen rinnalta. Usein meidänkin on helpompi luottaa Jumalaan silloin, kun tunnemme hänen läsnäolonsa. Mutta entä silloin, kun elämä vie synkille teille tai kohtaamme käsittämätöntä kärsimystä? Jumala toimii usein paradoksien kautta. Kun kaikki menee, armo kirkastuu.

Tällä viikolla voimme askel askeleelta seurata, miten Jeesus kipuili, kun edessä oli pelottava tulevaisuus. Kun ahdistus sumensi näkökentän, hän rukoili: ”Isä, jos tahdot, niin ota tämä malja minulta pois.” Hänen ahdistuksensa oli niin suuri, että hikikin muuttui veripisaroiksi. Mutta hän ei luopunut Jumalan valitsemasta tiestä hänen kohdallaan.

Jeesus tuomittiin syyttömänä. Pilatus totesi hänet syyttömäksi, mutta juutalaiset huusivat ”Ristiinnaulitse”. Hiljaisen viikon keskiviikon teksti sisältää Pilatuksen sanat ”Katso ihmistä” (Joh.19:5, vuoden 1938 käännös).

”Pilatus meni taas ulos ja sanoi juutalaisille: ”Minä tuon hänet tänne osoittaakseni, etten pidä häntä syyllisenä mihinkään rikokseen.” Niin Jeesus tuli ulos, orjantappurakruunu päässään ja purppuranpunainen viitta yllään, ja Pilatus sanoi: ”Katso: ihminen!” Kun ylipapit ja heidän miehensä näkivät Jeesuksen, he rupesivat huutamaan: ”Ristiinnaulitse! Ristiinnaulitse!” Pilatus sanoi heille: ”Ottakaa te hänet ja ristiinnaulitkaa. Minä en ole havainnut hänen syyllistyneen mihinkään.” Joh. 19:4-6. Vuoden 1992 käännös. 

Tämä kolahti. Niin monet ovat joutuneet kiusatuksi tai vankilaan syyttömänä. Niin monia on syljetty. Mutta he eivät ole yksin. Jeesus on kulkenut tämän tien. Tämän vuoksi teemme myös työtä, että piina voisi vaihtua toivon näköalaksi.

Elämän tie

Jeesus tuli ihmiseksi, elämään ihmisen elämän ja kärsimään ihmisten kanssa. Hän koki kuoleman ja Jumalan hylkäämäksi tulemisen. Kun katsomme Jeesusta, tiedämme, että kovinkin piina voi vaihtua pääsiäisriemuun. Hän nousi kuolleista ja voitti pahan vallan. Sairaus ja kuolema oli kukistettu. Kuten läheisiä menettäneinä tiedämme, ei vielä tässä maailmassa, mutta tulevassa. Pääsiäinen avaa kärsimyksen ja koronan kurittamalle maailmalle kokonaan uuden mahdollisuuden. Tänäkin vuonna.

Jeesus avasi meille elämän tien, josta monet todistavat Katso ihmistä -videoidenkin kautta. Hän oli kiusattu, jotta voisi auttaa kaikkia kärsiviä. ”Kun Jumala katsoo ihmistä, hän katsoo meitä Jeesuksen kautta”, kiteytti toiminnanjohtajamme Arto Antturi vuoden alussa.

Kaikkien haasteiden ja kärsimyksenkin keskellä on ihmeellistä olla mukana työssä, jossa näkee konkreettisesti, miten elämän tie avautuu. Saamme uskoa, että piinaviikko vaihtuu kerran lopullisesti pääsiäisriemuun.

Linkkejä:

Kirkkovuosikalenteri: Hiljaisen viikon keskiviikon tekstit. Blogissa käytetty 2. vuosikerran mukaista tekstiä.

Huhtikuun Katso ihmistä -video tutustuttaa meidät iranilaisen Elmiran tarinaan. Se hiljentää meidät rukoilemaan kaikkien kärsivien puolesta.

Lue myös, miten iranilaisia nuoria kohdataan SAT-7 Pars -kanavan Hashtag-ohjelman kautta.