Hyppää sisältöön

Kuka pelkää Wuhanin miestä?

Ilkka ja Päivi Kastepohja maskit kasvoilla.

Istun vaimon kanssa taksin takapenkillä. Puhelias taksikuski haluaa yllätykseksemme antaa meille kasvomaskit. “Kaiken varalta”, hän sanoo.

Myös taksikuskilla itsellään on leikkausaleissa käytettävä kasvomaski. Niitä pidetään Singaporessa metroissa ja busseissa, missä on paljon ihmisiä. Terveysviranomaiset ovat kehottaneet käyttämään kasvomaskeja varsinkin yleisillä paikoilla.

Kaikki puhuvat Wuhan- eli koronaviruksen leviämisestä eri puolilla maailmaa. Tauti on levinnyt myös Singaporeen. Sen seurauksena kasvomaskit ovat välillä loppuneet kaupoista.

Huolta vai huolettomuutta?

Yleinen ilmapiiri on vähintään huolestunut, ellei osin jo pelokas. Singaporen hallitus on jatkuvasti televisiossa ja sosiaalisessa mediassa rauhoittelemassa huolestuneita kansalaisia. Syytä ei ole paniikkiin, sanotaan.

Tiedotus on nopeaa. Tästä saimme esimerkin, kun taloyhtiömme lähellä olevalle lääkäriasemalle tuli kuumeinen potilas. Sairauden tuntomerkit sopivat koronavirukseen. Potilas eristettiin nopeasti ja kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan. 90 minuutin kuluttua kännykkään tuli viesti taloyhtiöltä: virusepäily havaittu lähikortteleissa.

Onneksi epäily osoittautui myöhemmin tavalliseksi kausiflunssaksi. Onko tropiikissa myös flunssaa? Kylläpä hyvinkin. Sisätiloissa, kuten tavarataloissa ja metroissa, on hyvin voimakkaat ilmastointilaitteet. Itsekin sairastuin flunssaan, kun seisoin hikisen aamulenkin jälkeen 25 minuuttia metrossa, kylmää puhaltavan tuulettimen alla.

Mihin katosi huoli denguekuumeesta?

Aasia puhuu nyt vain koronaviruksesta. Kukaan ei ole viikkoihin maininnut Singaporen perushaasteetta, denguekuumeetta. Tuohon malarian kaltaiseen kuumetautiin sairastui Singaporessa viime vuonna yli 15 000 ihmistä, joista 20 kuoli.

Lähes joka viikko kuuluu lehtipuhaltimen kaltaisen laitteen hurinaa. Puistojen ja teiden pensaisistutuksiin puhalletaan valkoista “kalkkipilveä”, jotta denguekuumetta aiheuttavat hyttyset ja toukat saataisiin häviämään. Ongelma on vaikea, koska tippa vettä riittää, että toukka kehittyy tautia levittäväksi hyttyseksi.

Toistaiseksi Singaporessa ei kukaan ole kuollut koronavirukseen. Lähes 90 sairastuneesta jo yli 50 on tervehtynyt.

Miksi Jumala sallii?

Mitä kylvää, sitä niittää. Ihmisen omista teoista johtuen tauti on levinnyt, ja nyt on maksun aika. Olen pohtinut, mitä hyvä Jumala haluaa tällä opettaa. Ainakin sen, että ihminen ei tule koskaan hallitsemaan maailmaa. Maailman huippuvaltioiden johtajat ovat saattaneet ajatella, että ihminen hallitsee kaikkea. Tosiasiallinen valta on muualla. Kaikki on Jumalan käsissä.

Tullaan takaisin Singaporeen. Tätä kirjoittaessani kaupungissa on niin sanottu oranssi hälytystila, toiseksi korkein. Työpaikoilla mitataan kuume työntekijöiltä kahdesti päivässä. Kokoukset on peruttu tai ne pidetään videon välityksellä. Osa isoista joukkotapahtumista, kuten konserteista, on peruttu tai siirretty myöhempään.

Arki on kuitenkin samanlaista kuin ennenkin. Se, mitä nyt korostetaan, on koronaviruksen leviämisen estäminen. Kaikkein tärkeintä on käsien peseminen. Taloyhtiöiden ala-auloihin, työpaikoille, hisseihin ynnä muualle on ilmestynyt käsidesiautomaatteja.

Olisi turvallista olla koti-Suomessa, missä taudin leviäminen on hyvin epätodennäköistä. Myös Singaporessa sairastumisen todennäköisyys on yksi miljoonasta – ei siis kovin todennäköistä. Kaikki vastaavat riskit on lähetystyön historiassa jo monta kertaa todettu ammatinvalintaan kuuluvana ”luontaisetuna”. Niin tälläkin kertaa.