Hyppää sisältöön

Vaalit kroatialaisittain

Suurlähettiläs Kalle Kankaanpää ja lähetystyöntekijä Elina Braz de Almeida.

Pienessä Kutinan kaupungissamme tapahtuu paljon: Korjataan siltoja ja teitä, rakennetaan nuorille skeittiparkkia, restauroidaan vanhoja rakennuksia, ulkoilualueita kunnostetaan… Kunnallisvaalit ovat tulossa, ja tällainen on tavallinen näky muissakin kaupungeissa juuri vaalien alla.

Eräs seurakuntalaisemme on käynyt katsomassa uutta ulkoilureittiä lähimetsässämme: ”Kyllä minä vain ajattelin, että ei tähän metsään tarvita 100 000 euron projektia, että ihmiset voivat siellä kävellä. Olemme tähänkin asti kävelleet metsässä ilman 100 000 euroa. Nyt kun näin, mitä kaikkea siellä oli tehty; hienoja polkuja, piknikkialueita ja muuta upeaa, niin kyllä vain jouduin syömään sanani.”

Kappeliseurakuntamme pienellä Antunovacin kylällä eräs kyläläinen toteaa: ”Olisipa näitä kunnallisvaaleja joka toinen vuosi, niin tulisi tehtyä paljon töitä!” Nämä julkiset työt ovat totisesti hyvää vaalikampanjamateriaalia. Erityisesti kun niitä tehdään juuri vaalien alla, niin kaikilla on kirkkaana mielessä, mitä vallalla oleva puolue on saanut aikaan.

Saarnastuolista käsin ei ole ollut evankelisen kirkon tapa tuoda esiin poliittisia kantoja. Kerran eräs kirkkovieras minulle ulko-ovella ihmettelikin, että enkö politiikasta saarnaa ollenkaan. Kun kerroin, että minun tehtäväni on saarnata Jeesuksesta, sain mietteliäitä hymähdyksiä. Jäikin pastorille arvoitukseksi, että oliko tämä nyt negatiivinen vai positiivinen palaute.

Seuraavana sunnuntaina samainen mies ilmestyi kuitenkin uudelleen jumalanpalvelukseen ja nyt ovella hyvästellessä hän sanoi: ”On niin ihanaa, kun täällä saa kuulla Jeesuksesta.” Paikallinen tapa on täällä monessa sisarkirkossa kertoa seurakuntalaisille, ketä äänestää.

Vaalikahvit suurlähetystössä

Äänestysinnostus ei ole ollut korkealla tänä vuonna. Jumalanpalveluksen jälkeen eräskin totesi, että ei jaksa lähteä enää äänestämään. Toinen siihen vastasi, että eihän vaaleilla ole mitään merkitystä. Ei mikään kuitenkaan muutu. Itse olen pyrkinyt myös omalla esimerkilläni rohkaisemaan kansalaisvelvollisuuden täyttämiseen. Minulla ei ole äänioikeutta Kroatiassa, mutta Suomen vaaleihin osallistun.

Kävin Zagrebissa Suomen suurlähetystössä äänestämässä kunnallisvaaleissa. Äänestyksen jälkeen aina niin mukava lähetystön henkilökunta tarjosi kahvia ja pyysi odottamaan, että uusi suurlähettiläs tulisi keskustelemaan kanssani. Odotellessani laitoin viestin yhdelle paikalliselle ystävälleni ja kerroin näistä kokemuksistani äänestyspaikalla. Vastauksessa oli monta ihmettelevää emojia ja lause: ”Sinun pitää joskus selvittää minulle, mitä äänestäminen Suomessa oikein tarkoittaa.”

Olimmepa sitten mitä mieltä tahansa valtaapitävistä, niin kristittyinä meidän tehtävämme on rukoilla esivallan puolesta ja edistää yhteistä hyvää. Yksinkertaisesti sen Jumala profeetta Jeremian suulla sanoo: ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.” Jer 29:7

Kuvassa suurlähettiläs Kalle Kankaanpää ja Elina Braz de Almeida lähetystön pihalla Zagrebissa.

1153795 1152966 1152957 1152048 1153699 1153800 1152963