Hyppää sisältöön

Kroatian evankelinen kirkko on pieni ja hajallaan, mutta juuret ovat vahvat

Branco Beric, Matti ja Tuula Korpiaho sekä Samir Vrabec

Kroatialaiset piispa Branco Beric (vas.) ja Samir Vrabec (oik.) vierailivat Hyvinkäällä ja Sansassa toukokuun lopulla. Heitä opastivat ja tulkkasivat Sansan seniorit, entiset Kroatian-lähetit Matti ja Tuula Korpiaho. Kuva: Leena Punkari.

– 1960-luvulla luultiin, että evankelinen kirkko häviää Kroatiasta. Silloin kirkolla oli vain yksi pappi. Tänään on ainakin kymmenen seurakuntaa ja useita sivuseurakuntia. Meidän tehtävämme on huolehtia, että nämä seurakunnat pysyvät seuraaville sukupolville, sanoi Kroatian evankelisen kirkon piispa ja Osijekin seurakunnan kirkkoherra Branco Beric viime viikonloppuna Hyvinkäällä.

Piispa Branco Beric ja oikeustieteen tohtori Samir Vrabec, joka on myös Osijekin seurakunnan vanhimmiston ja kirkolliskokouksen jäsen, vierailivat toukokuun lopulla Suomessa. He muun muassa osallistuivat Hyvinkään seurakunnan satavuotisjuhlallisuuksiin ja vierailivat pitkäaikaisen yhteistyöjärjestön, Sansan toimistolla.

– Me olemme todella pieni kirkko, meitä on vain noin 3500 jäsentä ja olemme hyvin hajallaan eri puolella Kroatiaa. Suunnilleen kahtasataa seurakuntalaista kohti on hyvä olla yksi pappi. Ehkä se täällä tuntuu vähän hassulta, mutta ajatelkaa roomalaiskatolisia Suomessa. Meillä on suunnilleen samanlainen tilanne, piispa Beric sanoi.

Kirkon juuret ovat reformaation ajassa

Kroatian evankelisen kirkon juuret ulottuvat varhaiseen reformaation aikaan. Martti Lutherin tunnettuna työtoverina toimi kroatialainen Mathias Vlacius Illiricus.

Sansa on tehnyt yhteistyötä kirkon kanssa vuodesta 1977. Vuosikymmenten varrella Sansalla on myös ollut useita lähetystyöntekijöitä Kroatiassa. Kutinan seurakunnassa työskentelee edelleen Elina Braz de Almeida, joka tosin on tällä hetkellä vanhempainvapaalla.

– Sansan kanssa olemme yhdessä voineet toteuttaa erilaisia hankkeita. Yksi niistä on radio-ohjelmien aloittaminen paikallisradioaseman kautta. Evankeliumin julistamisesta on kysymys, piispa-kirkkoherra Branco Beric kertoi ja kiitti suomalaisia tuesta.

Radio- ja seurakuntatyön lisäksi Sansa on muun muassa tukenut seurakuntalaisten ja työntekijöiden teologista koulutusta. Kroatiassa on ollut vuosikymmenten varrella myös lukuisia suomalaisia vapaaehtoisia, talkoolaisia ja opiskelijoita.

“Ihminen uneksii ja Jumala päättää”

Kirkon haasteista puhuttaessa Branco Beric mainitsi papiston ikääntymisen ja nuorison maallistumisen:

– Yleinen maallistuminen näkyy myös Kroatiassa. Yhä harvempi nuori saa hengellisen kutsun tulla kirkon työhön. Jään itse muutaman vuoden päästä eläkkeelle ja on huoli siitä, kuka jatkaa työtä. Lohduttaudumme kroatialaisella sanonnalla, että ihminen uneksii ja Jumala päättää. Haluamme uskoa, että Jumala huolehtii kirkosta myös tulevaisuudessa.