Hyppää sisältöön

Pirkkalan seurakunta lähetti Erja Tillgrenin Itävaltaan

Erja Tillgren ja Kristiina Mäkinen.

Lähtijä ja lähettäjä. Sansan lähetystyöntekijä Erja Tillgren (vas.) ja Pirkkalan seurakunnan luottamushenkilö Kristiina Mäkinen tapasivat loppiaisena, kun uusi nimikkolähetti siunattiin matkaan. Kuva: Liisa Heinänen.

Tammikuun auringon säteet leikkivät Pirkkalan kirkon seinillä, kun Sansan lähetystyöntekijä Erja Tillgren asteli loppiaisena kirkon alttarille siunattavaksi seurakunnan nimikkolähetiksi.

− Loppiainen on lähetyksen juhla. Silloin muistetaan idän tietäjiä, jotka olivat vieraiden kansojen edustajia. Evankeliumi kuuluu kaikille kansoille, Pirkkalan seurakunnan lähetys- ja kansainvälisen työn ohjaaja Anne Vanhatalo muistutti tervehtiessään seurakuntaa ja uutta nimikkolähettiä.

Erja Tillgren on lähdössä Itävallan Wieniin kansainvälisen lähetysjärjestön MediaWorks-yksikköön mediastrategin työhön.

− Olen lähdössä ensimmäistä kertaa lähetystyöhön. Tuntuu tärkeältä, että seurakunta siunaa matkaan. Seurakunnan rukous kantaa ja luo näkymätöntä yhteyttä, Erja Tillgren sanoo.

Tehtävä tuntui heti omalta

Monet osaset ovat loksahdelleet paikoilleen tilanteeksi, jossa Tillgren voi lähteä kehittämään mediastrategin tehtävää osana MediaWorks-yksikköä. Mediastrategian lisäksi yksikössä kehitetään sisältöä ja digitaalisia alustoja lähetystyön käyttöön.

− Mediastrategi tukee tietyllä alueella toimivia paikallisia tiimejä esimerkiksi selvittämällä, millaisia mediankäyttötapoja alueella tai tietyllä ihmisryhmällä on, millaisia mediavälineitä ihmiset käyttävät ja millainen sisältö on suosittua. Näin heille voidaan tuottaa merkityksellisempää sisältöä. Mediastrategi tutkii myös työn vaikuttavuutta ja kouluttaa tiimejä, auttaa heitä verkostoitumaan ja suuntamaan toimintaansa palvelemaan entistä paremmin alueen tai ihmisten tarpeita, Tillgren kuvaa.

Hän on ollut Sansan palveluksessa vuodesta 2011. Hän on jo perehtynyt vaikuttavuuden arviointiin tutkiessaan yhdessä Sansan mediatutkijan Eila Murphyn kanssa Sansan yhteistyökumppaneina toimivien kansainvälisten medialähetysjärjestöjen työtä. Työn ohessa Tillgren opiskeli kasvatustieteitä ja valmistui maisteriksi vuonna 2020.

− Kasvatustieteessä toimivat samat periaatteet kuin mediastrategiassa. Kasvattaminen on tavoitteellista: sitä suunnitellaan, arvioidaan ja muotoillaan uudelleen. Kasvatustieteilijänä olen tottunut kysymään, miten ihmiset ymmärtäisivät sen, mitä haluan sanoa, miten se menisi perille.

Tillgren kertoo maisteriopintojen jälkeen alkaneensa kysellä ja rukoilla paikkaansa ja tehtäväänsä. Sansan toinen lähetystyöntekijä Jari Vähäsarja kehitti jo MediaWorksissä digitaalisia alustoja. Hän tiesi, että yksikössä olisi töitä mediastrategi Robert Bartzin työparina.

−  Esittäydyin viime keväänä videoneuvottelussa muutamille MediaWorkin henkilöille. Sen jälkeen alkoi tehtäväkuvan muotoilu. Se alkoi tuntua heti omalta: konsultointia, koordinointia ja vaikuttavuuden arviointia. Voin hyödyntää työkokemustani ja pedagogista osaamistani.

Lähetystyö on ytimessä

Pirkkalan seurakunnan diakonian ja lähetyksen ohjausryhmän jäsen Kristiina Mäkinen osallistui tekstinlukijana lähtöjuhlaan Pirkkalan kirkossa. Hän oli mukana myös valitsemassa Erja Tillgreniä nimikkolähetiksi. Päätös oli yksimielinen.

− Erja vaikuttaa kaikin puolin sopivalta ja tulevaan tehtäväänsä omistautuvalta ihmiseltä. Sansan työntekijänä lähetystyö on hänelle tuttua. Hän on pitkään ollut kiinnostunut lähetystyöstä ja kokee sen kutsumuksekseen. On hienoa, että hän voi nyt lähteä, Mäkinen sanoo.

Tillgren sanoo, että lähetystyö on aivan kirkon ytimessä.

− Meidät on valtuutettu ilosanoman kertojiksi. Kirkko syntyi, kun Pyhä Henki sai ensimmäisissä kristityissä halun kertoa, että Jumala rakastaa. Digitaalinen media on mullistanut maailman ja antanut uusia mahdollisuuksia tavoittaa ihmisiä. Tämä on medialähetyksen erikoisosaamista. Vaikka katvealueitakin on, ihmisillä on kännykkä monilla syrjäseuduillakin ja paikoissa jonne lähetystyöntekijät eivät voi mennä.

Koripalloa kolmessa sarjassa

Erja Tillgren on kasvanut Porvoossa. Kotona luettiin iltarukous ja koulussa uskonto oli lempiaineita. Koripallosta tuli oma laji. Se ja koulu veivät lukiossa kaiken ajan, kun hän pelasi yhtä aikaa kolmessa eri sarjassa.

− Rippikoulun jälkeen alkoi etsikkoaika, johon liittyi myös kyselyä, onko Jumala oikeasti olemassa ja mistä sen tietää. Kahden enoni perheet kuuluivat helluntaikirkkoon. Heidän kodeissaan oli rauhaa ja iloa, jota itsekin kaipasin.

Toinen eno asui Ruotsissa. Erja lähti siellä serkkunsa kanssa teetupailtaan ja sai tilaisuuden kysyä, mitä tarkoittaa, että ihminen on uskossa.

− Serkku sanoi, ettei se ole oikeastaan muuta kuin että Jeesus tulee elämään, ihminen alkaa lukea Raamattua ja käy jossain seurakunnassa. Niin pyysin, että tulisitko Jeesus mun elämään. Jotain tapahtui. Aloin lukea Raamattua ja käydä messussa. Siitä alkoi henkilökohtainen suhde Jeesukseen, Erja Tillgren kertoo.

Uskon alkutapaleella hän lähti au pairiksi Ranskaan, jossa kävi monia selkeyttäviä keskusteluja ranskalais-amerikkalaisen lähettipariskunnan kanssa. Opiskeluaikana hän osallistui Suomen evankelisluterilaisen opiskelija- ja koululaislähetyksen toimintaan ja lähetystyö tuli tutuksi.

− Elämässä on ollut monia vaiheita. Usko on yksinkertaistunut. Palaan kiittämään Jeesusta täytetystä työstä, siitä että hän tuli, kuoli ristillä ja teki kaiken puolestamme.

Uusi kotikapunki innostaa

Erja Tillgren kertoo olleensa opiskelijana viikon Wienissä ja käyneensä ystävien kanssa patikoimassa Itävallan alpeilla. Uusi kotikaupunki innostaa.

− Onhan se ihanaa. Wien on kaunis kaupunki. Tykkään historiasta ja taiteesta. Uudet paikat ja kulttuurit kiinnostavat. Uuden kielen opiskelu tuo mielihyvää. Työn vastapainoksi on mahdollisuus päästä hiihtämään ja patikoimaan.

Luonto ja erityisesti meri, saaristo ja isot vesistöt ovat Tillgrenille tärkeitä. Onnelliseksi tekee myös perhe, lähteiset, ystävät ja erityisesti veljenpojat Tuomas, 9, ja Elias, 7. Koirat tuovat iloa. Muistoissa on varsinkin perheen pari vuotta sitten kuollut labradorinnoutaja Venla.

− Tykkään laittaa ruokaa. Tutkin keittokirjoja ja kokeilen uusia reseptejä. Ranskalainen keittiö kiinnostaa.

Mikä Raamatun kohta on sinulle tärkeä?

− Joosuan kirjan ensimmäisen luvun alkujakeissa Jumala kehottaa kolmasti olemaan luja ja rohkea ja lupaa kahdesti: minä olen sinun kanssasi. Tämä kohta on rohkaissut monissa vaiheissa. Jesajan kirjassa (Jes. 43:19) Jumala lupaa: Katso minä luon uutta. Jumala on jatkuvasti uutta luova. Ei tarvitse jämähtää vanhaan. Jumala vie eteenpäin.

Liisa Heinänen …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Liity ystävärenkaaseen >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Ftoimi%2Fystavakirje%2F%3Flahetti%3DErja%2520Tillgren|||”]

Liity Erja Tillgrenin ystävärenkaaseen ja tue hänen työtään, rukouksin tai taloudellisesti!