Hyppää sisältöön

Uusia tuulia puhaltaa Eeva ja Jari Vähäsarjan elämässä

Jari ja Eeva Vähäsarja työpisteen ääressä.

Jari ja Eeva Vähäsarja ovat asuneet ja työskennelleet Itävallan Wienissä vuodesta 2013. Kuva: Jari Vähäsarja.

Jari Vähäsarja on aloittanut OM Eastin työssä ja Eeva Vähäsarja jatkaa TWR:n Toivoa naisille -työn aluekoordinaattorina. Pariskunnan tukikohtana on edelleen Wien Keski-Euroopassa. Näin he kertoivat elämästään uusimmassa Lähde-lehdessä:

Viimeisten vuosien tapahtumat maailmalla ovat olleet varsin hämmentäviä. Ja todennäköisesti vauhti vain kiihtyy lähitulevaisuudessa. Uutisista on entistä vaikeampaa tietää, ovatko ne totta vai tarua. Myös uskonnollinen tarjonta muuttuu aina vain villimmäksi.

Mitä pitäisi ajatella esimerkiksi Kopimismikirkosta, joka julistaa, että tieto on pyhää ja tiedon jakaminen on pyhä toimitus. Kirkko on rekisteröity Ruotsissa. Entä sitten Pastafarismi? Kirkon nimi on Lentävän Spagettihirviön kirkko. Se on kuulemma rekisteröity kirkoksi Uudessa-Seelannissa.

Nämä löytyivät pikagooglauksella ja niiden todenperäisyys on kyseenalainen. Tietenkin paljon on myös vakavaa ja uhkaavaa uskonnollista toimintaa.

Joka päivä 50 000 ei-kristittyä lisää

Tarvitaan vakaata kristillistä opetusta ja julistusta. Muutokset maailmalla vaikuttavat myös kristilliseen lähetystyöhön. Joka päivä maailman ei-kristillinen väkimäärä kasvaa 50 000 hengellä.

Palvelimme aikoinaan kuusi vuotta Afrikassa ja tuona aikana kohtasimme työssämme ehkä muutamia tuhansia ihmisiä. Siis kohtasimme ja meillä oli teoreettinen mahdollisuus tuon kuuden vuoden aikana kertoa evankeliumista ihmisjoukolle, joka vastaa noin tunnissa kasvavaa ei-kristittyjen määrää.

Vaikuttaa vahvasti liian hitaalta toiminnalta. Voisiko medialähetystyö olla ainakin osavastaus haasteisiin? Sillä saavutetaan suuria ihmismääriä median vaikutusalueella.

OM East panostaa digitaaliseen mediaan

Jari vaihtoi viime vuoden loppupuolella TWR:stä OM Eastiin. OM on tuttu monille suomalaisille aktioidensa ja laivojensa ansiosta. Myös Eeva on nuorena ollut OM:n aktiossa Keski-Euroopassa.

OM East oli vahva toimija Raamattujen piilokuljettamisessa rautaesiripun taakse. Vain mielikuvitus rajasi, mitä kaikkea silloin kokeiltiin. Oli salalokeroilla varustettuja pakettiautoja, ilmapallolähetyksiä ja monia muita keinoja.

OM Eastin kenttäjohtajalle tuli vuoden vaihteessa työkausi päätökseen ja hän oli jo aikaisemmin päättänyt, että ei enää hae uutta kautta. Hänen mielestään uudistamisen tarve oli niin suuri, että seuraajalla piti olla lahjat ja kyky viedä tiimi uuteen aikaan.

OM East oli toteuttanut koko maailmanlaajuista OM:ää koskevan kyselyn siitä, mitkä ovat puutteet ja mitä tarvittaisiin työssä. Selvästi suurin tarve oli digitaalisen median osaamisen parantaminen ja työkaluja siihen. Tämän seurauksena OM Eastissa tehtiin perusteellinen kartoitus siitä, minkälainen uuden kenttäjohtajan tulisi olla. Vaatimukset olivat niin monipuoliset ja haastavat, että he tulivat siihen tulokseen, että uuden johtajan pitäisi olla Jeesus.

Ihmeellisten tapahtumien summana OM East ja Jarin esimies TWR:ssä, David Fry, johdatettiin yhteen. Hän on erittäin hyvä henkilö OM:n kenttäjohtajaksi. Hänellä on laaja tietotaito, visioita ja tunneälyä.

Imu uuteen tiimiin oli kova Jarillekin, ja niin sitten tapahtui, että hänkin siirtyi sinne. Työnkuva muotoutuu hiljalleen, mutta siihen kuuluu ainakin projektien hallintaa ja digitaalisen median työkalujen sekä sisällön tuotannon koulutusta.

OM East ja Toivoa naisille -työ olivat kytköksissä jo aiemmin

OM tekee työtä monilla alueilla, joissa on vaarallista olla kristitty, mikä tuo työhön oman herkän sävynsä. Näin ollen kaikkea ei voi kertoa esimerkiksi lähettikirjeissä.

Eeva on Wienin vuosien aikana tutustunut muutamiin OM Eastin työntekijöihin, jotka ovat mukana ihmiskaupan vastaisessa työssä. He tapaavat prostituoituja Wienin kaduilla ja bordelleissa auttaen heitä terveydenhoitoon, oleskelulupiin ja moniin muihin asioihin liittyvissä kysymyksissä. He kertovat Jumalan rakkaudesta.

Nämä työntekijät auttoivat aikoinaan, kun TWR:n Toivoa naisille -työ suunnitteli Kätketyt aarteet -kuunnelmasarjaa pakkoprostituution uhreille. Nyt he käyttävät Kätketyt aarteet -ohjelmaa yhtenä osana työtään.

Jumala on luvannut johdattaa meitä, kun kuljemme rukoillen. Olemme kokeneet vahvasti Jumalan johdatusta siinä, että Jarille avautui tehtävä OM Eastin yhteydessä. Järjestön toimisto on lähellä kotipaikkaamme Wieniä eikä vaikkapa jossain toisessa maassa.

Jumala on luotettava ja hän haluaa pitää huolta elämästämme. ”Sinä olet minun kallioni ja pakopaikkani. Sinä johdatat ja ohjaat minua, sillä sinä olet minun Jumalani.” (Ps. 31:4) ”Sinun puoleesi, Herra, minä käännyn. Jumalani, sinun apuusi minä luotan.” (Ps. 25:1–2).

Eeva ja Jari Vähäsarja

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 1/2020.