Hyppää sisältöön

7 000 Kristuksen tähden

Lähde-lehden pääkirjoituskuvassa Juha Auvinen.

Sansan toiminnanjohtaja Juha Auvisen pääkirjoitus Lähde-lehdessä.

Myöhään heinäkuisena iltana Purna Mallickin ja hänen vaimonsa kodissa kävi kolme kyläläistä, jotka pyysivät Purnan tärkeään tapaamiseen. Hän lähti miesten matkaan, eikä palannut. Kun hänen vaimonsa meni aamulla tiedustelemaan miestään, tälle kerrottiin että Purna on tapettu – polttamalla elävältä. Jos vaimo kertoisi poliisille, myös hänet tapettaisiin.

Purna perheenjäsenineen oli viisi vuotta aikaisemmin kääntynyt kristityksi. Kyläläiset olivat uhkailleet heitä väittäen palvomiensa henkien tulleen vihaisiksi koko kylälle Purnan ja hänen perheensä uskon takia.

Uskontopohjainen vaino on lisääntynyt etenkin Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa uskonnollisen kansallismielisyyden nousun seurauksena. Intian lisäksi se saa aikaan kristittyjen vähemmistöjen vainoa ja sortoa muun muassa Bangladeshissa, Laosissa, Bhutanissa ja Vietnamissa, ilmenee Open Doors -järjestön tammikuussa julkaisemasta World Watch List 2017 -raportista.

Kristityt ovat maailman vainotuin uskonnollinen ihmisryhmä. Raportin mukaan vainoa vakaumuksensa takia koki yhteensä noin 350 miljoonaa kristittyä, joista noin 215 miljoonan kohdalla vaino oli vakavaa. Yli seitsemäntuhatta kristittyä surmattiin uskonsa tähden, ja lähes 2 500 kirkkoon hyökättiin vuonna 2016.

Tilanne oli vakavin Pohjois-Koreassa, Somaliassa, Afganistanissa, Pakistanissa, Sudanissa, Syyriassa, Irakissa, Iranissa, Eritreassa ja Jemenissä, tässä järjestyksessä. Vuosittain julkaistavaan raporttiin kootaan tiedot 50 maasta.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) 2010 hyväksymän päätöslauselman mukaan helmikuun ensimmäistä viikkoa vietettiin maailmanlaajuisen uskontojen välisen yhteisymmärryksen viikkona. Tarkoituksena on vuosittain rohkaista kaikkia valtioita tukemaan uskontojen ja katsomusten välisen yhteisymmärryksen ja hyvän tahdon viestiä jokaisen oman perinteen tai vakaumuksen mukaisesti. Uskontopohjaisen vainon lisääntyminen saa kysymään, onko päätöslauselma liian ympäripyöreä vai eikö sitä tunneta.

Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) tavoitteena on välittää toivoa vaikeissa oloissa eläville kristityille 36 kielellä yli 20 maassa. Samalla sanomaa kuulevat myös miljoonat sellaiset, jotka eivät vielä tai eivät enää tunne Jeesusta Kristusta.

Evankeliumi muuttaa ihmistä ja hänen ympäristöään. Ihmisarvo tulee siitä, että ihminen ymmärtää olevansa Jumalan luoma ja Kristuksen lunastama. Se luo pohjan myös toisten hyväksymiselle ja kunnioittamiselle.

Toiminnanjohtaja Juha Auvisen pääkirjoitus helmikuun Lähde-lehdessä 1/2017.