Hyppää sisältöön

Yhdistetty maahockey-turnaus ja herätyskokous oli menestys Intiassa

Timo Reuhkala ja Augustin Bhuinya

Augustin Bhuinya esitteli Medialähetyspäivillä radiota, jollaisia TWR-Intia välittää edullisesti. Radiot ovat osoittautuneet erittäin suosituiksi monissa Intian maaseutukylissä. Timo Reuhkala tulkkasi. Kuva: Leena Punkari.

− Intiassa on yli 1800 kieltä ja murretta. Mediatyössä kieli on se väline, jolla tavoitamme ihmisiä, sanoi Augustin Bhuinya Medialähetyspäivillä Lohjan Vivamossa lauantaina 26. toukokuuta. Hän toimii Sansan yhteistyökumppanin TWR-Intian aluekoordinaattorina Jharkhandin ja Biharin osavaltioissa.

Suomalaiset tukevat Jharkhandissa ja Biharissa viidellä vähemmistökielellä kuultavia radio-ohjelmia. Kielet ovat kharia, kurukh, magahi, maithili ja mundari.

− Suomalaisten kristittyjen tuella suurin osa näiden osavaltioiden asukkaista voi kuulla Jumalan sanaa. Sanon suurella sydämellä kiitos.

Kaikkiaan suomalaiset tukevat Sansan kautta ohjelmia 14:llä Intian kielellä, ja TWR-Intia tekee mediatyötä jo sadalla kielellä. Työ on laajentunut radiosta moneen muuhunkin mediaan, mutta varsinkin maaseudulla radio on yhä tärkein.

− 70 prosenttia intialaisista asuu maaseudulla. Heillä ei ole yhtä hyvät mahdollisuudet katsoa televisiota ja päästä nettiin kuin kaupungissa, Augustin Bhuinya perusteli.

Maahockey houkutteli mukaan myös terroristeja

Jharkhand on yksi Intian osavaltiosta, jossa on paljon maolaisterroristeja. Myös TWR-Intialla on terroristeista kokemusta. Yksi järjestön työntekijöistä tapettiin, kun hän vieraili kharia- ja kurukh-heimojen luona vuonna 2007.

Välitön reaktio oli, että sen jälkeen kylään ei pidä mennä. Augustin Bhuinya halusi kuitenkin tehdä jotain ja lähti käymään viidakon keskellä, kaukana kaikesta sijaitsevassa kylässä.

Jharkhandissa ja erityisesti tuolla seudulla ihmiset ovat erittäin innostuneita maahockeystä. Alueella ei ole paljon muita huvituksia, joten maahockeytä pelataan ja katsotaan paljon. Siitä syntyi idea, jonka Jumala siunasi:

− Pidimme kylässä yhdistetyn herätyskokouksen ja maahockey-turnauksen. Milloinkaan ennen emme ole tehneet sellaista emmekä ehkä tule tekemään. Koska kaikki pitävät maahockeystä, se oli keino saada mukaan myös terroristit.

Kolmepäiväiseen tapahtumaan viidakon keskellä osallistui 38 joukkuetta, yhteensä 1500 ihmistä!

Raamattuelokuvia katsottiin myöhään yöhön

− Tuo oli suurin tapahtuma, mitä kylässä oli koskaan ollut. Aamulla ja illalla oli raamatunopetusta, päivällä pelattiin. Illalla ja vielä myöhään yöllä näytettiin raamattuelokuvia. Monet eivät olleet koskaan ennen nähneet elokuvia, Augustin Bhuinya sanoi.

− Ymmärsimme, ettemme ehkä voi palata kylään, joten jaoimme pelaajille 600 Raamattua ja katsojille annoimme Uudet testamentit. Myös muutamat maolaisterroristit kysyivät, saisivatko he Raamatun.

Tapahtuma järjestettiin vuonna 2011, jolloin vain parilla kyläläisellä oli kännykkä. Nyt kännyköitä on paljon, vaikka kylässä ei edelleenkään ole matkapuhelinverkkoa. Kännykällä voi kuitenkin kuunnella muistikortille tallennettuja mundarinkielisen radio-ohjelman jaksoja. Muistikortteja saa kännyköitä myyvistä kaupoista.

− Radio-ohjelman ansiosta olemme nähneet suuria muutoksia ihmisten elämässä, Augustin Bhuinya vakuutti.

Kaikilla ei ole varaa radioon

Jharkhandin ja Biharin osavaltioissa on paljon köyhyyttä, eikä kaikilla ole varaa radioon. TWR-Intia on keksinyt järjestelmän, jonka avulla radion voi ostaa edullisemmin ja vieläpä osamaksulla. Radion hankkiva ihminen saa oman radionsa ikään kuin lahjaksi mutta lahjoittaa tietyn summan seuraavaa radiota varten.

− Ensimmäisellä kerralla ajattelimme myyvämme parikymmentä radiota. Oli kuuma kesäkuun päivä. Kuuntelijatapaamisessa oli 150 ihmistä. Heistä 130 halusi hankkia radion, mutta meillä oli vain 65! Se oli hieno hetki, Augustin Bhuinya kertoi.

Viime vuosina kristittyjen tilanne on kiristynyt ja avoin evankeliointi vaikeutunut Intiassa. Yksi TWR-Intian vastaus tähän ovat kodeissa kokoontuvat kuuntelijaryhmät, “radio home groups”.

Viidestä kymmeneen ihmistä kokoontuu kuuntelemaan radio-ohjelmaa, keskustelemaan siitä ja rukoilemaan. Mukaan voi kutsua myös naapurin, ja näin toiminta vähitellen laajenee ja Jumalan sana leviää. Nyt ryhmiä on 63, mutta tämän vuoden tavoitteena on 300 ryhmää.

Annaleena Pakkanen

Katso, mitä Augustin Bhuinya kertoo Jharkhandin radiotyöstä: