Hyppää sisältöön

Afganistanin kristityt ovat kauhuissaan – SAT-7 Pars jatkaa työtään kristittyjen tukemiseksi

Mikael Tunér puhuu Medialähetyspäivillä.

− Kristityt afgaanit pyytävät, ettemme unohtaisi heitä, kertoi Mikael Tunér Medialähetyspäivillä Seinäjoella. Hänellä on paljon kontakteja Afganistaniin, sillä hän on asunut maassa ja nyt työskentelee persiankielisellä tv-kanavalla. Kuva: Anne Tunér.

− Ihmiset täällä ovat kauhuissaan, kaikki pelkäävät. Olen vasta 16-vuotias, enkä pysty käsittelemään sitä mitä ympärilläni tapahtuu. Huudan vain lakkaamatta Jumalan puoleen.

Tämä on yksi Afganistanista viime aikoina tullut viesti. Sen lähettäjä on kristitty tyttö, ja vastaanottajana persiankielinen SAT-7 Pars -satelliittitelevisiokanava. Medialähetyspäivillä kuultiin lauantaina 28. elokuuta Afganistanin kristittyjen tilanteesta ja alueella toimivasta Sansan yhteistyökumppanista SAT-7 Parsista.

Sansan tv-ohjaaja ja -tuottaja Mikael Tunér työskentelee SAT-7 Pars -kanavalla enimmäkseen Suomesta käsin. Hän asui lapsena kymmenen vuotta Afganistanissa, hänellä on edelleen monia ystäviä siellä ja hän osaa maassa puhuttavaa darin kieltä. Mikael Tunér kertoi saavansa viestejä afgaaniystäviltään päivittäin:

− Monet lapsuuden kaverit ovat lähettäneet viestiä ja kysyneet: “Kuinka pääsen täältä pois? Pelkään, että kuolen.”

Hän luki ääneen toisenkin tv-katsojalta tulleen yhteydenoton:

− Olen ollut uskossa nyt vuoden. Kabulin tilanne on kauhea. Sekä tyttäreni että oma elämäni on vaarassa. Tyttäreni on vasta kahdeksan, eikä hänellä ole ketään muuta kuin minut. Oli vaikeaa löytää puhelin, jotta voisin ottaa teihin yhteyttä.

“Olettehan äänitorvemme”

Mikael Tunér kertoo halunneensa näyttää kuvan lapsuudenystävästään, mutta turvallisuuden vuoksi ei voinut sitä tehdä. Lapsuudenystävä on nainen, mikä on yksi syy pelätä hänen henkensä puolesta. Toinen syy on, että ystävällä on tyttö. Talibanit voivat hakea sotasaaliina jopa 12-vuotiaita tyttöjä lapsimorsiamiksi.

Kolmas syy on, että ystävä kuuluu vainottuun hazaravähemmistöön. Toisin kuin talibanit, hazarat ovat shiiamuslimeita eli vääräuskoisia, ja mongolitaustansa vuoksi he myös erottuvat ulkonäkönsä puolesta. Neljäs syy pelätä ystävän hengen puolesta on se, että hän on kristitty.

Kristittyjen vainoja seuraavan Open Doors -järjestön mukaan Afganistan on Pohjois-Korean ohella maailman vaarallisin maa kristitylle. Eräs SAT-7 Parsin mieskatsoja kirjoitti äskettäin ja pyysi:

− Kristityt ovat todellisessa vaarassa. Surullista kyllä, viimeisten parin kolmen päivän aikana perheeni ja omaa henkeäni on uhattu. Tässä hätätilanteessa minulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin paeta maasta. Olettehan äänitorvemme: auttakaa meitä saamaan tarinamme kuulluksi niin, että voimme paeta täältä niin pian kuin suinkin.

Rukousta myös talibanien puolesta

SAT-7 Pars -kanava lähettää persiankielisiä ohjelmia ympäri vuorokauden. Valtaosa ohjelmista on farsinkielisiä, ja farsia puhutaan erityisesti Iranissa. Lisäksi ohjelmia on viikoittain darin ja tadžikin kielillä. Daria puhutaan erityisesti Afganistanissa ja tadžikkia Tadžikistanissa. Kielet ovat niin läheisiä, että niiden puhujat ymmärtävät toisiaan.

Mikael Tunér kertoo, että tällä hetkellä SAT-7 Parsin henkilökunta koettaa tehdä kaikkensa, että saisi välitettyä toivoa Afganistanin kristityille. Viime viikkoina kanava on panostanut suoriin lähetyksiin afgaaneille, jotka istuvat kotona peloissaan. Pyrkimyksenä on myös saada uusia darinkielisiä ohjelmia nauhoitettua niin pian kuin mahdollista.

− Me kerromme maailmalle, mitä Afganistanissa tapahtuu. Kristityt afgaanit pyytävät, ettemme unohtaisi heitä. Jokaisessa heiltä tulleessa viestissä pyydetään, että rukoile meidän puolestamme. Tämä on vahva suositus meille kaikille, että joka päivä muistetaan heitä meidän rukouksissamme, Mikael Tunér pyysi ja lisäsi:

− Rukoillaan myös talibanien puolesta, että he voisivat löytää totuuden ja ymmärtää, että on olemassa rakastava Jumala.

Paikalliset tekevät ohjelmia paikallisille

Tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan viettänyt SAT-7 on yksi Sansan suurimmista yhteistyökumppaneista. Sillä on yhteensä neljä arabian-, persian- ja turkinkielistä kanavaa ja erityistä on, että paikalliset ihmiset tekevät ohjelmia paikallisille ihmisille:

− Lähi-idän ihmiset puhuvat Lähi-idän ihmisille. Kristityt puhuvat kristityille tietäen, että myös monet muslimit katsovat ohjelmaa, kertoi Sansan Senior Advisor Timo Reuhkala, joka on ollut toistakymmentä vuotta erilaisissa SAT-7:n vastuutehtävissä.

Medialähetyspäivien SAT-7-tilaisuudessa Timo Reuhkala jututti ja tulkkasi internetyhteyden kautta Nazanin Asharia, joka työskentelee SAT-7 Pars -kanavan ohjelmapäällikkönä Kyproksella. Iranilaissyntyinen Nazanin Ashari muistutti, että Afganistanissa, Iranissa ja Tadžikistanissa, joissa kanavan ohjelmia erityisesti katsotaan, suuri osa kristityistä ei pääse kirkkoon eikä kaikilla ole edes Raamattua.

− Monilla kristityillä ei ole yhtään kristittyä ystävää eikä seurakuntaa, raamattupiiriä tai mitään. Monet ovat täysin yksin. SAT-7 Parsin tavoitteena on auttaa näitä eristyksissä olevia kristittyjä.

Ohjelmia on eri-ikäisille ja erilaisilla sisällöillä. Erityisen suosittuja ovat suorat lähetykset, joita on tällä hetkellä viikossa yhdeksän. Suorien lähetysten lisäksi katsojat voivat ottaa yhteyttä kanavan työntekijöihin esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Katsojapalvelun työntekijät vastaavat kaikkiin yleisön kysymyksiin, viesteihin ja rukouspyyntöihin.

Medialähetyspäivät on Sansan ja Seinäjoen seurakunnan yhteinen tapahtuma. Pandemian vuoksi paikalla Lakeuden Risti -kirkossa oli lauantaina vain rajoitettu määrä yleisöä. Suurin osa osallistujista oli mukana suoran nettilähetyksen välityksellä sekä Radio Dein taajuuksilla. Tilaisuudet ovat jälkikäteen katsottavissa Sansan YouTubessa.

Lahjoita rohkaisevia darinkielisiä tv-ohjelmia SAT-7 Pars -kanavan kautta!

Annaleena Pakkanen

Katso Medialähetyspäivien lauantai-iltapäivän ohjelmaa! SAT-7 Pars -tilaisuus alkaa noin kohdasta 1:22:30.