Hyppää sisältöön

Arabiankielisiä saarnoja tekevä Daoud saa päivässä jopa 120 viestiä ja puhelua

kalastajat järvellä

Suomalaisen järven lempeä tuuditus auttaa unohtamaan Välimeren aallokon ylityksen yön pimeydessä. Kuva: Marja-Liisa Ezzine.

Ovelta kuuluu koputus. Kumpikin, nainen ja mies, huoneessa säikähtää. Hitain askelin mies lähtee aukaisemaan oven. Iloinen hymy leviää hänen kasvoilleen. Oviaukosta kurkistavat ystävien kasvot.

Tämä tapahtuu irakilaisperheen kodissa Kristiinankaupungissa. Kotimaan kauhut ja tulomatkan ahdistus ovat jättäneet nuoreen perheeseen ehkä ikuiset merkkinsä. Pelko on heissä kuin haava, jonka arpeutuminen kestää hyvin pitkään. Se yksi koputus ovella Irakissa ei ole unohtunut.

He näyttävät kuvaa, jossa on kumivene ja airot. Samanlaiseen kumiveneeseen oli ahdettu tuliaseella uhaten suuri joukko venepakolaisia, jotka olivat matkalla Irakista kohti Suomea. Suurin osa oli uimataidottomia, kuten nainen ja mies ja heidän 4-vuotias poikansa. Ja heidän kaikkien piti olla matkalla vapauteen.

Veneen pelastuminen on aikakautemme ihme. Uimataidottomana, ilman pelastusliiviä, en olisi siihen istahtanut edes Suomen rauhallisimman järven poukamassa.

Sana lohduttaa särkynyttä sydäntä

Sansan seniorityöntekijä Daoud kuuntelee päivittäin hyvin tuskaisia kertomuksia. Hän kulkee vaimonsa, Marja-Liisan, kanssa ympäri Suomea kertoen pelastuksesta, joka on Jeesus Kristus. Monet irakilaiset, joiden keskuudessa hän eniten tekee työtä, löytävät lepoa kristinuskosta.

Daoud tekee myös arabiankielisen saarnan joka sunnuntaiksi. Saarnoja voi kuunnella SoundCloudista tai lukea Sansa.fi/arabic-sivulta. Daoud lähettää saarnan henkilökohtaisesti jokaiselle halukkaalle, ja he puolestaan voivat jakaa linkkejä eteenpäin.

Esimerkiksi elokuun ensimmäinen saarna johti päivän aikana 120 yhteydenottoon sosiaalisen median palveluiden WhatsAppin ja Viberin kautta. Edellisenä sunnuntaina Daoud sai 107 soittoa. Myös muina viikonpäivinä puhelin soi miltei lakkaamatta.

– Raamattua tutkivat irakilaiset löytävät kysymyksiä, joihin joudun paneutumaan jopa monen raamatunkäännöksen ja -selityskirjan voimin. Sukuluettelot olivat erityisesti heille mieleen, hymyilee Daoud.

– Opetus tapahtuu Skypen ja WhatsAppin välityksellä. Minulla on Imatralla, Kotkassa ja Espoossa ryhmät, joita opetan tällä hetkellä joka viikko näiden seurakuntien kanssa yhteistyössä. Aiheenamme juuri nyt on Markuksen evankeliumi. Lisäksi käyn säännöllisesti opettamassa Kristiinankaupungissa, Kemijärvellä, Rovaniemellä, Lieksassa, Porissa, Tampereella, Forssassa, Sastamalassa ja Kauhavalla, Daoud kertoo työstään.

Kristityt turvapaikanhakijat ovat kolmenlaisessa puristuksessa

– Eniten minua nyt järkyttää se, että näitä kristinuskoon kääntyneitä vainotaan vastaanottokeskuksissa. Heitä loukataan mitä ilkeimmin, herjataan ja heistä puhutaan valheita. Heidän lapsensa pidetään erillään muista lapsista, surkuttelee Daoud.

– Toiseksi he kärsivät perheen ja suvun menetyksestä, koska kristinuskoon kääntynyt joutuu Irakissa asuvien perheenjäsentensä vihaamaksi maansa pettäjäksi. Ja kolmas seinä ahdistavassa kolmiossa ovat Suomen viranomaiset. “Miksi en saa turvapaikkaa, vaikka miliisejä johtava veljeni haluaa surmata meidät koko perheen?”, eräskin kyselee.

– Toisinaan kuulen, kuinka kristinuskoon kääntyneiden ei uskota olevan rehellisiä uskovia. Minä puolestani en usko kenenkään olevan valmis vapaaehtoisesti noihin kertomiini kolmion riesoihin, lopettaa Daoud.

Marja-Liisa Ezzine