Hyppää sisältöön

Arto Antturi: Media tavoittaa miljardeja mutta yksi ihminen kerrallaan

Housebändi, Arto Antturi ja Jukka Jämsén.

− Lähetystyö on aivan älyttömän kivaa, hehkutti Lapuan hiippakunnan lähetyksen ja kansainvälisen työn asiantuntija Jukka Jämsén (oik.). Hän keskusteli Medialähetyspäivillä Arto Antturin kanssa Sansan strategiasta, musisoimassa Houseband. Kuva: Annaleena Pakkanen.

− Medialähetystyö tavoittaa miljardeja, mutta hyvän sanoman kohteena on aina yksi ihminen, muistutti Sansan toiminnanjohtaja Arto Antturi Medialähetyspäivillä lauantaina 28. elokuuta.

Seinäjoella, Alvar Aallon suunnittelemassa Lakeuden Risti -kirkossa vietettiin tänä vuonna erilaisia Medialähetyspäiviä. Alun alkaen tapahtuman piti olla jo toukokuussa 2020, mutta sitten tuli pandemia. Ajankohta siirtyi, ja nytkin paikan päälle voitiin ottaa vain rajoitettu määrä vieraita. Suurin osa osallistujista oli mukana suoran nettilähetyksen välityksellä sekä Radio Dein taajuuksilla.

Arto Antturi puhui alustuksessaan Sansan keväällä hyväksytystä strategiasta, jonka nimi on Katso ihmistä – Sansan suunta 2025.

− Keitä me katsomme, kun katsomme ihmistä? Haluamme entistä paremmin ymmärtää, ketkä ovat meidän yleisömme: kuuntelijoita, katsojia, mobiiliteknologian käyttäjiä. Siitä strategiassa on kyse.

Puoli miljoonaa suomalaista mukaan

Sansan yhdessä kansainvälisten kumppaniensa kanssa toteuttama medialähetystyö on noin kahden miljardin ihmisen ulottuvilla. Strategiaan ei haluttu uutta, korkeampaa tavoitetta. Kotimaasta määrällinen tavoite kuitenkin löytyy:

− Viimeaikaiset tutkimukset näyttävät, että suomalaisista noin kymmenen prosenttia uskoo rukouksen voimaan, rukoilee säännöllisesti ja silloin tällöin lukee Raamattua. Puoli miljoonaa on valtava määrä suomalaisia. Haluamme tavoittaa tulevien vuosien aikana jokaisen näistä rukoilevista suomalaisista. Haluamme kutsua heidät mukaan, Arto Antturi sanoi.

Samalla hän muistutti, että Sansan työn varsinainen tavoite ei ole kotimaassa. Sansalla on näky niistä ihmisistä, jotka kaipaavat hyvää sanomaa. Työtä halutaan myös kohdentaa yhä enemmän sinne, missä sillä on suurin vaikutus.

Strategia perustuu kasvuodotukseen, mutta kasvun antaa Jumala.

− Me rukoilemme, että Jumala antaa meidän olla mukana kasvussa. Kyllähän inhimillisessä elämässä on kausia, jolloin mikään ei kasva. Mutta me rukoilemme: Jumala, anna meidän olla mukana kasvussa.

Digitalisaatiossa on kyse ihmisistä

Sansan hallituksen varapuheenjohtaja, dosentti Jaakko Rusama puhui digitalisaatiosta ja maailmanlähetyksestä. Digitalisaatio ei ole pelkästään sitä, että asioita ja toimintoja saatetaan digitaaliseen muotoon. Hänen mukaansa digitalisaatiossa on kyse ihmisistä, ei teknologiasta. Samoin digitaalisuuteen kuuluu yhteisöllisyys.

− Se ei ole vain jotain hauskaa ja viihdyttävää itseensä käpertyvälle käyttäjälleen, Jaakko Rusama sanoi.

Digitalisaatioon liittyy myös moraalisia kysymyksiä ja haasteita:

− Millaisia viestejä, julkaisuja ja uutisia algoritmit nostavat esille? Millaiseen dataan päätökset perustuvat?

Älypuhelinta käyttää jo kaksi kolmesta

Tällä hetkellä enemmistö kristityistä eli 67 prosenttia elää eteläisellä pallonpuoliskolla. Vuonna 2050 siellä elää arviolta jo 77 prosenttia kristityistä.

− Merkittävää on myös, että tällä hetkellä kaksi kolmasosaa ihmisistä käyttää älypuhelinta, Jaakko Rusama totesi.

Kristillisen lähetyksen tulevaisuus on hänen mielestään siinä, että se elää mukana ajassa. Mobiililla ja muulla digitaalisella viestinnällä on valtavasti mahdollisuuksia. Hän uskoo myös, että digitaalisuus vahvistaa Jumalan mission toteuttamista.

− Hengellisen aineiston maailmanlaaja jaettavuus edistää uskontojen välistä yhteisymmärrystä ja toivon mukaan myös kipeästi kaivattavaa maailmanrauhaa.

− Digitalisaatio on viimeistään vahvistanut sen, että koko maailma on ulottuvillamme. Tämä on huikean mahdollisuus. Saamme olla Jumalan lähetyksen palveluksessa, Jaakko Rusama kiteytti.

Ollahan Herran hallus

Medialähetyspäivät on Sansan ja Seinäjoen seurakunnan yhteinen tapahtuma, jonka teemana on Ollahan Herran hallus. Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salo käsitteli teemaa raamattuopetuksessaan.

Ilmaisut Ollahan Herran hallus tai Jätetään Herran haltuun kuvaavat ihmisen asennetta erilaisten aikojen keskellä. Samalla ne hänen mielestään osoittavat, että ihminen ymmärtää oman pienuutensa ja avuttomuutensa.

−  Ollahan Herran hallus -lausahduksessa käy ilmi, kuinka kaikkea ei voi itse päättää ja suunnitella. Elämässä meitä myös kuljetetaan tai paremminkin johdatetaan, vaikka sitä emme itse aina ehkä ymmärrä, Jukka Salo sanoi ja muistutti:

− Elämän matkalla joudumme huomaamaan, että tarvitsemme varjelusta ja Jumalan huolenpitoa. Hän on kansamme silloinkin, kun sitä itse epäilemme. Koko elämän saa jättää Herran haltuun.

Medialähetyspäivien ohjelmassa oli lauantaina iltapäivällä myös kanavat Toivoa naisille -työstä, arabiankielisestä työstä, Venäjän-mediatyöstä sekä oma kanava seurakuntien edustajille. Lisäksi nuorten kansainvälinen tanssi- ja draamaryhmä M18 esiintyi. Afganistanin kristittyjä ja SAT-7 Parsin televisiotyötä käsiteltiin yhdessä tilaisuudessa.

Illalla ohjelmassa oli Arto Antturin raamattuopetus sekä musiikillinen rukousilta, jossa oli mukana Nina Åström. Tilaisuuksien tallenteet ovat katsottavissa Sansan YouTubesta.

Annaleena Pakkanen

Katso Medialähetyspäivien lauantain aamupäivän ohjelmaa!