Hyppää sisältöön

Karjalanpiirakoillakin voi vastustaa ihmiskauppaa

Naisia myymässä ja ostamassa Vammalan lähetystorilla.

Sansan ja Toivoa naisille -työn pitkän myyntipöydän takana toimivat Raija Paavola (vas.), Liisa Rantanen, Satu Rantala ja Sara Laasonen. Kuva: Liisa Heinänen.

Vammalan lähetystorilla Sansan myyntipöytä piti kaksinkertaistaa, sillä noin vuosi sitten perustettu Sastamalan Toivoa naisille -ryhmä toi torille myyntiin monenlaisia herkkuja.

Sansa ja Toivoa naisille -työ olivat jo kolmatta kertaa mukana Vammalan lähetystorilla, mutta paikallisten naisten mukaantulo toi ihan uusia mahdollisuuksia työn esittelyyn. Sastamalalaiset Satu Rantala, Liisa Rantanen, Arja Mäkelä ja Sara Laasonen jakoivat myyntityön ohessa Toivoa naisille -rukousliikkeen esitteitä ja kutsuivat uusia rukoilijoita mukaan.

Kansainvälinen Toivoa naisille -työ on osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa työn taustajärjestönä on Sansa.

Neljän tunnin talkoot

Naiset olivat edellisenä päivänä leiponeet talkoilla yli 200 karjanpiirakkaa. Ne myytiin hujauksessa, kun tori avattiin puolen päivän aikaan syyskuun toisena perjantaina.

− Viiden naisen ryhmä teki piirakat talkoilla. Kaksi valmisti pastakoneella pohjia, kaksi täytti ja rypytti ja viides paistoi. Urakkaan meni neljä tuntia, Satu Rantala kertoi.

Myynnissä oli myös omenatuoremehua, puolukka- ja mustaherukkahilloa, sukkia ja kangaskasseja.

− Kassit on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi miehen vanhasta paidasta saa hyvän kassin, kun siinä on jo taskukin valmiina, kassit ommellut Liisa Rantanen sanoi.

Vahva sanoma saa kiitosta

Myynnin tuotolla tuetaan kansainvälistä ihmiskaupan vastaista Kätketyt aarteet -hanketta. Siinä on työvälineenä kuuntelulaite, jolle on tallennetttu 10-osainen kuunnelmasarja. Laitetta jakavat ihmiskaupan uhrien parissa työskentevät kristilliset järjestöt, mutta TWR tuottaa ja tallentaa ohjelmat kuuntelulaitteille. Sisältö on syntynyt prostituutiosta vapautuneiden naisten tarinoista.

Suomalaiset tukevat tätä työtä. Kuunnelmasarja on äänitetty englannin lisäksi romaniaksi, albaniaksi, bulgariaksi, unkariksi ja venäjäksi. Tšekinkielinen tuotanto on tekeillä.

Ohjelmien jakelu on lähtenyt hyvin käyntiin. Ihmiskaupan vastaisten järjestöjen työntekijät kiittävät ohjelmien vahvaa sanomaa ja tarinoita, jotka sopivat heidän kohtaamiensa naisten tarinoihin.

Ryhmä kasvaa

Vaikka Sastamalan Toivoa naisille -ryhmä on toiminut vasta vähän aikaa, se on jo alkanut kasvaa.

− Meitä on kymmenkunta. Sastamala on pinta-alaltaan suuri. Siksi vaihtelemme kokoontumispaikkaa eri puolille kaupunkia, jotta matka ei olisi aina joillekin pitkä. Kokoonnumme kerran kuussa sekä kodeissa että seurakunnan tiloissa, Satu Rantala kertoi.

Kokoontumisissa on esillä rukouskalenteri, joka on Toivoa naisille -työn toinen kulmakivi. Siinä on jokaiselle päivälle lyhyt rukous, jonka rukoilee noin 60 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa. Aiheet tuovat samalla esille naisten tilanteita ja hätää eri puolilla maailmaa. Rukouksissa ei muisteta vain naisia vaan rukoillaan myös naisten asemaa parantavia lakeja ja jo syntyneiden lakien noudattamista.

Työn toinen kulmakivi ovat radio-ohjelmat joissa käsitellään arjen asioita ja kerrotaan mahdollisuudesta löytää henkilökohtainen suhde rakastavaan ja armahtavaan kolmiyhteiseen Jumalaan.

Liisa Heinänen