Hyppää sisältöön

”Lähetystyössä viemme kristittyinä toivoa maailmaan”

Pirkkalan seurakunnan lähetys- ja kansainvälisen työn ohjaaja Anne Vanhatalo tuntee lähetystyötä myös omakohtaisesti, sillä hän on ollut vuosia lähetystyössä Aasiassa. Kuva: Jari Vähäsarja.

Lähetystyöstä kertominen ja siihen innostaminen on tärkeä osa Pirkkalan seurakunnan työtä. Innostajina ovat toimineet muun muassa Sansan Toivoa naisille -konferenssit ja Run for Missions -juoksutapahtumiin osallistuminen.

Pirkkalan seurakunta on Sansalle yksi tärkeä yhteistyöseurakunta. Se tukee osaltaan lähetystyöntekijä Miia da Silvan työtä. Seurakunnasta tuli lokakuussa 2021 Sansan seurakuntajäsen, mikä mahdollistaa entistä tiiviimmän yhteistyön.

– Jäsenyys on osoitus siitä, että meille seurakuntana on tärkeää osallistua ja vaikuttaa. Lähetystyö on sitoutumista tehtävään, jonka olemme kristittyinä saaneet, sanoo seurakunnan lähetys- ja kansainvälisen työn ohjaaja Anne Vanhatalo.

Mukana Toivoa naisille -työssä

Toivoa naisille -työ on ollut näkyvästi esillä Pirkkalan seurakunnassa. Tähän ovat vaikuttaneet osaltaan jo eläkkeelle jääneen Sansan lähetystyöntekijän Eeva Vähäsarjan lähettipostit ja vierailut, joissa hän on kertonut mediatyön vaikutuksista.

– Sanoisin, että kysymys on Jumalan lahjasta, lähetysrakkaudesta, joka leviää, Vanhatalo pohtii.

Seurakunnassa toimii kaksi Toivoa naisille -ryhmää, joista toista vetää Eevan sisko, Toivoa naisille -työn aktiivi Liisa Heinänen. Lisäksi seurakunnassa on järjestetty valtakunnallisia Toivoa naisille -konferensseja, joista viimeisin lokakuussa, sekä Toivoa naisille -webinaari vuonna 2020.

Konferensseissa on ollut aktiivisesti mukana myös seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.

– Iloitsen siitä tuesta, jonka kirkkoherramme tuo lähetys- ja kansainväliseen työhön sekä Toivoa naisille -työhön. Seurakunnassamme lähetystyön eläminen todeksi on pitkälle mahdollista hyvän, moneen suuntaan toteutuvan toimivan yhteistyön kautta.

Juoksua lähetystyön hyväksi

Myös Sansan lanseeraama juoksutapahtuma Run for Missions (R4M) on innostanut Pirkkalan seurakunnan väkeä kisaamaan lähetystyön hyväksi jo neljä kertaa. Syyskuussa 2021 Tampere Maratonilla oli mukana kaksi viestijoukkuetta ja kaksi puolimaratonin juoksijaa.

Juoksutapahtumaan osallistuminen vaikuttaa monin tavoin positiivisesti. Vanhatalo kertoo, että kiinnostuneet ovat motivoituneet harjoittelemaan ja pitämään huolta itsestään. He ovat kokeneet tärkeänä myös sen, että ovat saaneet juosta merkittävän asian puolesta.

– Yksi juoksujoukkueen jäsen sanoi miettineensä Intian naisten elinoloja ja saaneensa siitä voimaa juoksuun.

Ihmisiä haastettiin lahjoittamaan lähetystyön hyväksi haastevideoiden kautta.

– Joskus ihmiset ajattelevat, että lahjoitusten pitää olla suuria. Itse uskon, että useat pienet lahjoitukset osallistavat enemmän, ja lopulta pienistä puroista kasvaa matkan varrella jotain suurempaa.

Tavoitteellista lähetyskasvatusta

Pirkkalan seurakunnassa lähetyskasvatus on tavoitteellista. Vanhatalo kertoo, että jo vastasyntyneet saavat tervehdyksenä Sirpakan neulekahvilan väen kutomat villasukat. Lähetystuokioita pidetään viimeistään esikoulussa, ja alakoulussa järjestetään lähetysaiheinen konsertti ja lähetysnäyttely. Rippikoulussa nuoret saavat pohtia niin elämistä kristittynä maailmassa kuin lähetystyön tehtävää.

– Olemme hyödyntäneet rippikoulussa monena vuonna Sansan Missiorasteja. Ja vanhat lähetysjärjestöjen lehdet hyödynnetään leikkelemällä niitä rippikoululaisten lähetyksen salapoliisitehtävässä.

Vanhatalo yrittää löytää seurakuntalaisille monipuolisia keinoja osallistua lähetystyöhön. Hän hoitaa viestinnän ja kutsuu ihmisiä mukaan toimintaan.

– Seurakuntalaisilta löytyy paljon taitoja ja osaamista. Yhdessä tekeminen on lähetystyön ja kutsun elämistä todeksi arjessa.

– Uskon, että Jumala on siunannut meitä ja antanut lähetystyön ihmisten sydämelle. Oma osuuteni on organisoida ja mahdollistaa asioita. Sen työn teen Jumalalta viisautta rukoillen.

“Lähetystyö on tapa elää kristittynä”

Lähetystyö on kiinnostanut Anne Vanhataloa lapsesta saakka ja hän oli itsekin vuosia lähetystyöntekijänä Aasiassa. Hän on muun muassa taistellut lasten oikeuksien puolesta, rohkaissut savimajakylien naisia tutkimaan Raamattua, innostanut nuoria pyhäkoulunopettajiksi ja kulkenut kristittyjen veljien ja siskojen rinnalla arjessa.

– Lähetystyö merkitsee minulle tapaa elää kristittynä niin kuin Jeesus on kutsunut meidät elämään, ihmisiä kohdaten, Vanhatalo sanoo.

– Lähetystyö kuulostaa hienolta kutsumukselta, mutta on samalla hyvin arkipäiväistä. Jeesuskin vain yhtäkkiä ilmestyi kulkemaan opetuslasten vierellä Emmauksen tiellä. Lähetystyössä viemme kristittyinä toivoa maailmaan ja välillä ihan lähellekin omalta kotiovelta.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2021.