Hyppää sisältöön

Peggy Banks: ”Voimme jakaa toivon siemeniä”

Toivoa naisille -konferenssin yleisöä ja pääpuhuja Peggy Banks Pirkkalan kirkossa.

Pirkkalassa ja Äänekoskella mietittiin Peggy Banksin johdolla, miten voi olla avuksi muille lähellä ja kaukana. Tulkkina toimi Johanna Manner. Kuva Pirkkalasta: Jari Vähäsarja.

− Upeasti järjestetty! Aamulla herätessäni mietin, miten ihmeessä jaksan työviikon päätteeksi vielä istua koko lauantaipäivän konferenssissa. Iltapäivällä ihmettelin, miten kaikki oli niin nopeasti ohi. Voimaperäinen istunto. Väsymyksestä tai pitkästymisestä ei puhettakaan. Nyt jaksaa taas kantaa paremmin toisenkin kuormaa.

Näin kuvaa Sirkku Liedes Pirkkalasta ensikertalaisen kokemustaan Toivoa naisille -työn (TN) konferenssista.

Kuorman kantamisella hän viittaa Pirkkalassa ja Äänekoskella lokakuun viimeisenä viikonloppuna järjestetyn konferenssin teemaan Kantakaa toistenne taakkoja. Konferensseissa oli yhteensä yli 150 osallistujaa, ja lisäksi Ääänekosken juhlaa pystyi seuraamaan suoratoistona. Juhlat järjestettiin yhteistyössä Sansan ja paikallisten seurakuntien kanssa.

− Olo on yhtä aikaa tyhjä ja täysi, äänekoskelainen Paula Forsgrén kuvaa tunnelmiaan illalla siivoustalkoiden jälkeen. Hänkin osallistui konferenssiin ensimmäistä kertaa.

Paula Forsgrén kuunteli päivän viestiä erityisen tarkalla korvalla, sillä hän innostui konferenssin valmistelujen aikana aloittamaan Ääneskoskella Toivoa naisille -ryhmän. Se on jo koontunut kerran.

− Konferenssi selkeytti ja teki eläväksi, mistä TN-työssä on kyse. Malli on selkeä ja yksinkertainen. Kaikki perustuu rukoukseen. Esirukouksessa on voimaa. Radion ja muiden medioiden kautta viedään toivon viestiä naisille yli 70 maassa. Saamme suomalaisina olla tukemassa ohjelmien tuottamista ja lähettämistä, Forsgrén sanoo.

Yhteistyössä on voimaa

Paula Forsgrén koki sanoman armolliseksi. Työ ei ole omilla harteilla. Tämä viesti oli keskeistä myös Toivoa naisille -työn kansainvälisen johtajan Peggy Banksin opetuksessa. Hän oli konferenssien päävieraana.

Peggy Banks maalasi kuvaa taakoista, joita naiset kantavat. He pitävät huolta perheestä, omasta ja läheisten terveydestä. Monet kokevat yksinäisyyttä, masennusta ja riittämättömyyden tunteita. Pandemia lisäsi lähisuhdeväkivaltaa ja naisten työttömyyttä enemmän kuin miesten työttömyyttä.

Banks otti esiin Matteuksen evankeliumin 11. luvun jakeet, joissa Jeesus pyytää ottamaan hänen ikeensä harteille.

− Nykyaikana sana ies tuntuu vieraalta. Se on puutanko, jolla kaksi härkää valjastetaan kulkemaan vierekkäin ohjastajan haluamaan suuntaan. En ymmärtänyt tätä, ennen kuin löysin ystäviä, joiden kanssa voin tehdä työtä yhdessä. Yhdessä olemme vahvempia. Ohjaksissa on Jeesus, joka tietää, minne meitä ohjaa, Banks sanoi.

Hän kehotti laskemaan taakat omilta harteilta ja jättämään ne Jumalan käsiin. Hän muistutti, että Paavalin mukaan Jumalan voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.

− Me kuvittelemme, että pitää olla vahva, että vahvuus suojelee meitä. Kun haluamme olla vahvoja, rakennamme ympärillemme suojamuurin, joka estää meitä tuntemasta aidosti Jumalan rakkautta. Kun olemme heikkoina Jumalan edessä ja kerromme hänelle mitä tarvitsemme, silloin hänen voimansa tulee täydelliseksi.

Sosiaalinen media vahvistuu

Sansan lähetystyöntekijä ja Toivoa naisille -työn Euroopan, Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluekoordinaattori Miia da Silva kertoi 26 maan tai maaryhmän kuulumisia. Yhteisenä viestinä oli se, että monissa maissa lisätään mukanaoloa sosiaalisessa mediassa. Samalla keskusteluyhteys ohjelmien kuuntelijoihin tulee entistä nopeammaksi ja luontevammaksi.

− Digimedia antaa uudenlaisia mahdollisuuksia keskusteluun kuulijoiden kanssa. Arabiankielistä somevaikuttamista on voitu vahvistaa, kun suomaisten tuella palkattiin toinen sometyöntekijä, Miia da Silva kiitti.

Peggy Banks toi esille kuuntelijapalautteen Portugalista: “Joskus silmiini nousee ilon kyyneleitä, kun kuuntelen TN-ohjelmaa. Kiitän Jumalaa siitä, miten hän on vaikuttanut teidän kauttanne elämääni. Kiitos siemenistä, joita kylvätte naisten elämään eri puolilla maailmaa.”

− Meidän ei tarvitse kantaa taakkoja vaan voimme jakaa toivon siemeniä, Banks sanoi.

Liisa Heinänen

Katso Äänekosken konferenssin tallenne! Ohjelma alkaa kohdasta 11 min.