Hyppää sisältöön

Varustamo-koulutuksessa kuultua: “Sansa on Suomessa kerjäläinen ja maailmalla mahdollisuuksien antaja”

Elsa Hiltunen ja Sinikka Marttila Varustamo-koulutuksessa.

Elsa Hiltunen (vas.) ja Sinikka Marttila kutsuvat mukaan Medialähetyspäiville Kuopioon elokuun lopulla. He toivovat, että päivien aikana Sansa tulisi entistä tutummaksi Savossa. Kuva: Liisa Heinänen.

Mukavaa lähteä reissuun ja samalla päivittää tietojaan Sansasta. Kun mukana on Sansan työntekijöitä, työ saa kasvot.

Näin tuumivat Kuopiosta Tampereelle Varustamo-koulutukseen saapuneet Sinikka Marttila ja Elsa Hiltunen. Varustamo on Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan vapaaehtoisilleen tarjoama koulutus, joka järjestettiin vappua edeltäneenä viikonloppuna Tampereella.

Elsa Hiltunen nostaa koulutuksen sisällöstä itselleen merkityksellisenä Sansan seniorityöntekijän ja entisen Kroatian-lähetin Seija Uimosen raamattuopetuksen.

− Seija kertoi vanhuksesta, joka ei voimien vähetessä enää pystynyt tekemään oikein mitään. Hän kertoi kuitenkin luonaan käyneelle papille pystyvänsä puhumaan viittä kieltä. Ne ovat ilo, suru, hymy, kosketus ja rukous. Ikärajaa ei ole. Kaikilla on jotain, mitä jakaa.

Hän ja Marttila ovat Kuopion Alavan seurakunnan Toivoa naisille -rukousryhmän jäseniä. Sansa toimii kansainvälisen Toivoa naisille -liikkeen taustajärjestönä Suomessa.

Marttila on mukana myös Suomen Punaisessa Ristissä ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan toiminnassa. Siksi hänestä oli kiinnostavaa tutustua kriisiradioon, jota Varustamossa esitteli Sansan varainhankintapäällikkö Erkki Salo.

Kriisiradio on matkalaukkuun mahtuva radiostudio ja lähetin, joka on helppo viedä nopeasti auttamaan ihmisiä luonnonkatastrofin kuten maanjäristyksen tai tulvan keskelle. Lähetettävät ohjelmat neuvovat ja tukevat kriisialueen ihmisiä heti, kun muut tiedotuskanavat saattavat olla poikki. Sansa tukee Aasiassa tätä toimintaa, jossa on mukana radiotoimijoita, kansalaisjärjestöjä ja viranomaisverkostoja.

Monenkeskistä apua

Sansa on Suomessa kerjäläinen ja maailmalla mahdollisuuksien antaja. Näin toiminnanjohtaja Mikko Matikainen kertoi vastanneensa opiskelijatapaamisen kysymykseen, miksi Sansa on olemassa.

− Seurakuntien ja yksittäisten lahjoittajien tuella voimme auttaa yhteistyökumppaneitamme, joilla on osaamista ilosanoman viestimisessä median avulla. Apumme on monenkeskistä. Haluamme tutustuttaa kumppaneitamme toisiinsa, jotta ne voivat tehdä yhteistyötä.

Esimerkiksi hän otti Sansan uuden yhteistyökumppanin Theos Media Missionin Sri Lankassa. Se tekee työtä lasten ja nuorten parissa, ja tavoitteena on perustaa 500 nuorten ja lasten ryhmää. Tässä sitä voi auttaa Sansan toinen yhteistyökumppani MediaWorks, jonka osaamisaluetta on tutkia srilankalaisten kanssa, minkä tyyppinen viesti ja sisältö herättäisi kohderyhmän huomion. Erja Tillgren ja Roy Rissanen ovat Sansan lähettämiä MediaWorksin työntekijöitä Itävallan Wienissä.

Elsa Hiltunen ja Sinikka Marttila kiittivät sitä, että koulutuksessa ei vain puhuttu kansainvälisistä kumppaneista vaan paikalla olivat iranilaissyntyiset Nazanin Ashari ja Nader Taghizadeh  kertomassa, miten ohjelma SAT-7 Pars -televisiokanavalle syntyy ideasta valmiiksi ohjelmaksi.

Suuren palapelin osana

Mikko Matikaisen esitystä siivittivät tekoälyn avulla tehdyt kuvat. Yksi niistä oli kuva suuresta palapelistä, jota kaksi aasialaisen näköistä ihmistä pelasi.

− Sansa on pieni järjestö. Olemme pieniä palasia Jumalan lähetyksessä, mutta kun me ja kumppanimme ja tukijamme loksahdamme omalle paikallemme palapeliin, siitä tulee ehjä kokonaisuus.

Elsa Hiltunen pohti, että Seija Uimonen puhui vähän samasta asiasta muistuttaessaan, että ei pidä unohtaa pieniä asioita kuten hymyä.

− Kun miettii, onko itsestä johonkin tehtävään, kannattaa muistaa Seijan sanat, että Herra tarvitsee puutteellisia palvelijoita, koska muunlaisia ei ole.

Liisa Heinänen