Hyppää sisältöön

Arabinaiset saavat vastauksia kysymyksiinsä Sansan tuella

Arabinainen mietteliäänä.

Mikä on elämän tarkoitus, miten voin löytää itseni, onko minulla arvoa? Nämä kysymykset toistuvat, kun kuuntelijat ottavat yhteyttä arabiankielisen Toivoa naisille -ohjelman tekijöihin. Kuva: Unsplash.

Tarve on valtava. Kysymyksiä tulee ihan liikaa. Näin kuvaa arabiankielisen Toivoa naisille -ohjelman some-vastaava tilannetta, johon nyt on tulossa helpotusta. Toivoa naisille -ohjelman kuulijoilta tulee päivittäin noin 400–500 yhteydenottoa sosiaalisen median eli somen välityksellä.

– Haluamme kuunnella ja ystävystyä näiden naisten kanssa. Haluamme vastata kaikkiin kysymyksiin, some-vastaava sanoo. Hän ei voi antaa nimeään julkisuuteen turvallisuussyistä.

Sansa alkaa ensi vuonna tukea arabiankielistä Toivoa naisille -työtä, jotta some-vastaavan rinnalle saadaan toinen työntekijä vastaamaan yhteydenottoihin.

– On hienoa, että arabiankielinen Toivoa naisille -työ on löytänyt yleisönsä sosiaalisen median kautta. Kun kuulijoiden kysymyksiin vastataan ja heitä autetaan eteenpäin pohdinnoissaan löytämään henkilökohtainen suhde Jeesukseen, ollaan aivan lähetystyön ytimessä. Sansalle on etuoikeus saada olla mukana juuri tässä työssä, sanoo ulkomaisen työn sidosryhmäpäällikkö Kristiina Erelä.

Jatkokeskustelut tärkeitä

– Kysymyksiä esitetään pikaviestiohjelmissa kuten WhatsApp ja Messenger. Keskustelua käydään sosiaalisen median keskustelupaikoissa eli chat roomeissa, some-vastaava kuvaa.

Jotkut kysyvät yhden kysymyksen, toiset enemmän.

– Aika usein kysytään, mikä on elämän tarkoitus, miten voin löytää itseni, onko minulla arvoa. Esille nousevat myös pelot, masennus ja yksinäisyys. Moni haluaa ystävystyä.

Kristiina Erelä muistuttaa, että lähetystyössä on otettava huomioon median käytön muuttuminen.

– Me Sansassa pyrimme seuraamaan, ja kannustamme yhteistyökumppaneitamme seuraamaan, mikä milläkin alueella ja missäkin tilanteessa on paras väline ihmisten tavoittamiseen. Samoin kuin missä tahansa lähetystyössä, meidänkin tulee olla kertomassa toivosta siellä, missä ihmiset ovat.

Monet arabiankielisten ohjelmien tekijöihin yhteyttä ottavat ovat nuoria aikuisia kuten some-vastaava itsekin. Hän kertoo kasvaneensa kristityssä kodissa.

– Haluan tehdä työtä ikäisteni parissa. Jumala on kutsunut minut kertomaan, että on toivo, että Jumala rakastaa ja antaa tarkoituksen. Juuri tämä ohjelmien herättämiin kysymyksiin vastaaminen ja jatkokeskustelut sopivat minulle, hän sanoo.

Tarina puhuttelee

Arabiankielistä Toivoa naisille -radio-ohjelmaa on lähetetty vuodesta 2012. Se on osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa työn taustajärjestönä on Sansa.

Ohjelmissa ei käytetä kansainvälisiä, valmiita sisältöjä, vaan ne tehdään alusta asti itse. Puolen tunnin ohjelman rakenne on kuitenkin sama: puolet naisen elämään yleensä liittyviä asioita, toinen puoli hengellistä sisältöä.

– Maailma muuttuu. Meidän pitää tietää kuuntelijoiden hengelliset, fyysiset ja sosiaaliset tarpeet ja päivän puheenaiheet. Niistä syntyy koukuttava aihe. Se ei vielä riitä, vaan ohjelman jokaisen minuutin pitää olla kuulijalle merkityksellinen, ohjelman tuottaja kuvaa.

Näin aiheiksi ovat valikoituneet esimerkiksi kauneusleikkaukset tai sata tapaa osoittaa rakkautta lapselleen. Tuottaja puhuu tarinan voimasta. Hän sanoo käyttävänsä usein tarinaa heti ohjelman alussa.

– Kun teemana oli toivo kivun keskellä, naiset kertoivat kivusta elämässään. Saimme paljon palautetta. Tarinat koskettivat kuulijoita.

Media-alalla kova kilpailu

Tuottaja muistuttaa kuitenkin, että ohjelman ideana ei ole kertoa kauneusleikkauksista vaan Jeesuksen antamasta uudesta elämästä, joka muuttaa suhtautumista itseen, muihin ja maailmaan.

– Kilpailu media-alalla on kovaa, ja median käyttö muuttuu koko ajan. Haluamme olla mukana muutoksessa. Muistamme samalla, että kyse ei ole meistä vaan hänestä, joka antoi meille tehtävän. Työ on hänen.

Arabiankielistä Toivoa naisille -ohjelmaa kuunnellaan eniten Algeriassa, Irakissa, Libyassa, Marokossa, Tunisiassa, Egyptissä, Palestiinassa ja Jemenissä.

Radiossa kuultu ohjelma näkyy Facebookissa seuraavana päivänä. Ohjelman Facebook-sivulla on 133 000 seuraajaa, ja kutakin ohjelmaa seuraa 20 000–50 000 kuulijaa. Mobiilisovellus on käytössä, ja ohjelmia voi kuunnella myös internetin kautta. Nettiradion kuuntelijoiden kärkimaat ovat Yhdysvallat, Egypti, Australia, Saksa, Ranska, Ruotsi, Libanon ja Algeria.

Liisa Heinänen