Hyppää sisältöön

Kairossa pian pommi-iskun jälkeen

Sirpa Rissanen, Essam Nagy ja Christiana Cypri

Sirpa Rissanen, Essam Nagy ja Christiana Cypri SAT-7 Egyptin studiolla. Nagy tunnetaan arabiankielisen lastenkanavan Mr. Know’na. Hän vierailee toukokuussa Kirkkopäivillä Sansan kutsumana. Kuva: SAT-7.

Kävin työtoverini Christiana Cyprin kanssa Kairossa SAT-7 Egyptin studiolla. Mukana oli myös arabiankielisten kanavien johtaja George Makeen. Arvioimme yhden ohjelman raportointia varten, ja haastattelimme kaikkia sen tekoon osallistuneita tuottajista käsikirjoittajiin. Samalla saatoimme tavata kasvotusten monia arabiankielisten lastenohjelmien tuottajia ja keskustella ohjelmista.

Matkustimme Kairoon pian pommi-iskun jälkeen. SAT-7:n Bridges-ajankohtaisohjelma (Sillat) televisioi heti lähetyksen, jossa haastateltiin läsnä olleita ja kirkkojen johtajia. Kamerat olivat paikalla myös uhrien hautajaisissa. Egyptissä on SAT-7:llä 5,5 miljoonaa katsojaa, ja ohjelmassa haluttiin viestittää tukea maan vähemmistökristityille.

Pommi-iskussa kairolaiseen koptikristittyjen kirkkoon kuoli 24 ihmistä ja loukkaantui yli 40, heistä suurin osa naisia ja lapsia. Ajoimme paikan ohi ja näimme rikkoutuneet ikkunat.

Lapset kysyvät: Miksi Jumala ei auta meitä?

SAT-7:n arabiankielisten kanavien johtaja George Makeen on egyptiläinen. Hän arvioi, että muutoksen Lähi-itään tuo uusi sukupolvi, kunhan koululaitos uudistuu.

Nykyisin Egyptin valtion kouluissa on unohdettu täysin maan 2 000 vuotta vanha koptikirkon historia. Uskonnon tunneilla kristityt menevät erilliseen luokkaansa, mikä Makeenin mukaan leimaa kristityn vähemmistön jo koulussa ja estää eri ryhmien normaalin kanssakäymisen. Kristityille ei anneta mahdollisuutta kertoa omasta uskostaan, jotta muut voisivat ymmärtää heitä.

Studiossa lastenohjelmien tuottaja, käsikirjoittaja ja juontaja Essam Nagy kertoi Syyrian konfliktin näkyvän hänen ohjelmassaan Miksi on näin?.

− Ennen vuoden 2011 arabikevättä lapset soittivat ohjelmaani ja kysyivät kysymyksiä, kuten: Miksi taivas on sininen? Nyt heidän kysymyksensä ovat: Miksi Jumala on hyljännyt meidät? Miksi Jumala ei auta meitä?

Rukous kosketti tunisialaista perhettä

Essam Nagy uskoo rukouksen voimaan ja haluaa opettaa myös lapset rukoilemaan itsensä, toistensa ja perheidensä puolesta. Miksi on näin? -ohjelman viime kausi keskittyikin rukoukseen.

− Tunisialainen, 20-vuotias nainen katsoi ohjelmaani perheeltään salaa. Kun muu perhe sai tietää, he kielsivät. Sitten tytön veli joutui onnettomuuteen ja sairaalaan. Perheen äiti pyysi tyttöä ottamaan yhteyden minuun ja rukoilemaan pojan puolesta. Kun poika parantui, myös veli ja äiti alkoivat seurata SAT-7:n kanavaa.

Sirpa Rissanen

Sansan lähetystyöntekijä Sirpa Rissasen kirjoitus on julkaistu huhtikuun Lähde-lehdessä 2/2017.