Hyppää sisältöön

Sansan lähetystyöntekijät ovat vahvasti mukana SAT-7:n työssä

Sansan lähetystyöntekijöistä Mikael Tunér ja Sirpa Rissanen työskentelevät SAT-7:n palveluksessa. Myös Marja-Liisa ja David Ezzine tekevät ohjelmia SAT-7:lle, David nyt jo tosin eläkeläisenä. Kuva: Leena Punkari.

Medialähetyspäivillä juhlittiin 20-vuotiasta SAT-7-satelliittitelevisiota. Sansalla on SAT-7:n palveluksessa kaksi lähetystyöntekijää, Sirpa Rissanen ja Mikael Tunér, mutta hiljattain eläkkeelle jäänyt David Ezzine jatkaa myös ohjelmien tekemistä SAT-7:lle.

Sansan tuorein lähetystyöntekijä Sirpa Rissanen aloitti työt SAT-7:n projektihallinnossa helmikuussa. Hänen työpaikkansa on Kyproksen Nikosiassa.

Jotta satelliittitelevisio-ohjelmille saadaan rahoitus, tarvitaan tietoa muun muassa ohjelman tavoitteista, kohderyhmistä ja alueen tilanteesta sekä jälkikäteen ohjelman vaikutuksista ja katsojamääristä. Sirpa Rissasen käytännön työhön kuuluu ohjelmasuunnitelmien laatimista ja ohjelmista raportointia.

– Itseäni motivoi ajatus siitä, että monelle arabinaiselle SAT-7 on ainoa ikkuna ulkomaailmaan. Se voi olla hänelle ainoa mahdollisuus kuulla paitsi kristillisestä uskosta, myös oppia naisten ja lasten oikeuksista, terveydestä, ravinnosta, lapsettomuudesta ja monista muista käytännön asioista, Sirpa Rissanen kertoo ja jatkaa:

– Naisten kautta tieto välittyy lapsille, sillä koulutettu nainen kouluttaa lapsensa ja rukoileva nainen rukoilee lastensa puolesta. Minua motivoi myös se, että monelle Turkin tai Iranin kristitylle SAT-7 on ainoa kosketus kristillisyyteen. Heillä ei välttämättä ole mahdollisuutta käydä kirkossa tai saada kristillistä opetusta.

Suomesta ohjelmia Iraniin, Afganistaniin ja Tadžikistaniin

Mikael Tunér toimii tv-ohjaajana ja -tuottajana SAT-7:n farsinkielisellä kanavalla, SAT-7 Parsilla. Hän ohjaa ja tuottaa ohjelmia enimmäkseen Suomesta käsin, mutta välillä kuvauksia on Pariisissa, Kyproksella tai esimerkiksi ensi syksynä Lontoossa.

SAT-7 Parsia katsotaan etenkin Iranissa, Afganistanissa ja Tadžikistanissa. Mikael Tunérin mukaan säännöllisiä katsojia on ainakin kolme miljoonaa. Viime vuonna kanavalle tuli noin 30 000 puhelua. Ohjelmia voi katsoa myös YouTubesta missä vain ja milloin vain, ja YouTube-katsojien määrä onkin nopeasti kasvanut.

Sansa tukee lisäksi kahta SAT-7 Pars -kanavan kansallista työntekijää. Nikoo Ordodary työskentelee kanavan ohjelmapäällikkönä ja Parastoo Poortaheri lastenohjelmien koordinaattorina, juontajana ja käsikirjoittajana.

David Ezzine on Sansan tunnetuin työntekijä

SAT-7:n 20-vuotisjuhlan juontanut Timo Reuhkala esitteli marokkolaissyntyisen David Ezzinen Sansan tunnetuimpana työntekijänä. Monet ihmiset Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tunnistavat Davidin televisio-ohjelmista. Myös monelle Suomeen tulleelle turvapaikanhakijalle tai maahanmuuttajalle hän on tuttu tv-kasvo.

Vaimonsa Marja-Liisa Ezzinen kanssa arabiankielistä radiotyötä ja sittemmin televisiotyötä tehnyt David jäi virallisesti eläkkeelle alkuvuodesta, mutta jatkaa silti SAT-7:n arabiankielisillä kanavilla nähtävän kotikirkko-ohjelman tekemistä.

Kun SAT-7 aloitti toimintansa 20 vuotta sitten, ohjelmaa oli kaksi tuntia viikossa. Nyt ohjelmaa on 24 tuntia vuorokaudessa, viidellä kanavalla ja kolmella eri kielellä.

– Vuonna 1996 lautasantennit olivat niin kalliita, että harvoilla oli niihin varaa. Pohjois-Afrikan kristityt myös epäilivät, että tv ei ole hyvä kanava levittää kristinuskoa. Radiolla oli heidän mielestään paljon enemmän mahdollisuuksia, David Ezzine muistelee. Hän kertoo myös olleensa SAT-7:n ensimmäinen pohjoisafrikkalainen ohjelmatuottaja.

– Itse pidän ohjelmista, jotka on suunnattu lapsille. Myös pakolaislapsille suunnattu kouluohjelma on mahtava. On tärkeää, että lapset oppivat elämään rauhassa, sillä muslimiympäristössä opetetaan käyttämään aseita pienestä pitäen, hän sanoo.

SAT-7:llä on 15 miljoonaa viikkokatsojaa

Alueen epävakaan tilanteen vuoksi SAT-7:n katsojaluvuista on vaikea saada täsmällistä tietoa. Parin vuoden takainen arvio kuitenkin on, että noin 15 miljoonaa ihmistä katsoo SAT-7:n ohjelmia vähintään viikoittain.

Sansan kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala laskee, että koska SAT-7:n vuosibudjetti on noin 15 miljoonaa dollaria, yhdellä dollarilla eli noin eurolla tavoitetaan yksi tv-katsoja vuoden ajan.

– SAT-7 vie rauhaa eteenpäin ja ehkä se saa vielä Nobel-palkinnon. Myös lastenkanava SAT-7 Kids on turvallinen kanava, jossa ei hyökätä muslimiuskontoa vastaan vaan opetetaan rauhaa. Uskon vahvasti, että televisio muuttaa kokonaisia sukupolvia ja ajatusmaailmaa. Radio on hyvä väline, kun puhumme yhdelle ihmiselle, mutta televisio muuttaa koko yhteiskuntaa ja asennetta kristinuskoa kohtaan, Timo Reuhkala vakuuttaa.

Medialähetyspäivät on Sansan ja Lappeenrannan seurakuntayhtymän yhteinen tapahtuma. Lauantain suorat nettilähetykset, myös SAT-7:n 20-vuotisjuhla, tulevat jälkikäteen katsottaviksi Sansan YouTubeen.