Intian Toivoa naisille -työ laajenee ensi vuonna myös televisioon
Gujaratinkielisten radio-ohjelmien kuuntelijat kokoontuivat helmikuussa rukoilemaan yhdessä. Kuva: TWR-Intia.
Kohta Intiassa voidaan myös katsoa televisiosta Toivoa naisille -ohjelmia. Tähän saakka niitä on totuttu kuuntelemaan radiosta ja muista kuuntelulaitteista. Hindinkielisten Toivoa naisille -televisio-ohjelmien lähetykset alkavat suomalaisten tuella vuoden 2021 alussa.
– Olemme innoissamme uudesta mahdollisuudesta. Olemme kirjoittaneet käsikirjoituksia ja kuvanneet jo pilottiohjelmaa, kertoo TWR-Intian ohjelmajohtaja Anu Immanuel.
Sansan yhteistyökumppani TWR on maailman suurin medialähetysjärjestö, ja Toivoa naisille -televisio-ohjelmat ovat osa TWR:n työtä. Suomalaiset ovat tähän mennessä tukeneet Intiassa kuunneltavia ohjelmia neljällä kielellä, jotka ovat hindi, tamil, gujarati ja odija.
Televisio-ohjelma on puolen tunnin mittainen, kuten samannimiset radio-ohjelmat. Joka kuukaudelle valitaan teema, jota syvennetään kerran viikossa lähetettävissä jaksoissa. Näin samasta aiheesta tehdään neljä tai viisi ohjelmaa. Teemoja voivat olla esimerkiksi toivo, rukous, ihmissuhteet, lepo, tärkeä nainen, opetuslapseus, hengelliset lahjat, perheväkivalta tai ihmiskauppa.
Sisältöjä jaetaan myös sosiaalisessa mediassa
Ohjelma rakennetaan niin, että kokonaisuudesta voidaan koota kolme kahdeksan minuutin osaa, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa. Ohjelman sisällöstä tehdään vielä erikseen kolmen minuutin välähdyksiä sosiaaliseen mediaan. Televisiolähetykset alkavat kristillisellä kaapelikanavalla.
– Tavoitteena on saada ohjelma jatkossa kaupalliselle kanavalle, jossa se tavoittaisi vielä enemmän katsojia, kertoo Sansan sidosryhmäpäällikkö Kristiina Ojala.
Hän on iloinen siitä, että Sansan tuella voidaan laajentaa tytöille ja naisille suunnattua ohjelmatarjontaa.
– Naisten ja tyttöjen asema Intiassa on edelleen erittäin huolestuttava. Heidän elämänsä varsinkin maaseudulla on täynnä raskasta fyysistä työtä ja heihin kohdistuu väkivaltaa. Toivoa naisille -ohjelmat kertovat Jumalan rakkaudesta ja naisen ja miehen tasa-arvosta Jumalan edessä. Ohjelmat muokkaavat asenteita parempaan suuntaan ja antavat naiselle hänen ihmisarvonsa.
Pandemia toi uusia käytäntöjä
Eri medioiden kautta kuunneltavat ohjelmat ovat toinen puoli Toivoa naisille -työtä. Toinen puoli on rukouskalenteri, jossa on lyhyt rukous jokaiselle päivälle. Saman rukouksen rukoilee n. 110 000 ihmistä eri puolilla maailmaa, myös Intiassa. Vaikka ihmisten kokoontumisia on rajoitettu, Intiassa on tänä vuonna syntynyt ainakin 15 uutta rukousryhmää.
Pandemia on tuonut uusia käytäntöjä Intian rukoilijoille. Koronarajoitusten aikaan monet Odishan osavaltion Toivoa naisille -rukoilijat ovat sopineet rukoilevansa kotonaan iltapäivällä kello 15–16. Kotiinsa eristettyjä rukoilijoita on tavoitettu myös sosiaalisen median WhatsApp-pikaviestipalvelussa. Kahden minuutin hiljentymishetkissä on käytetty hyväksi Toivoa naisille -ohjelmien sisältöjä.
– Olen kuunnellut opetuksianne pandemiarajoitusten aikana. Olen saanut niistä voimaa ja toivoa ja olen välittänyt kuulemaani muillekin naisille. Alueellamme on alhainen lukutaito, joten ihmisten yleistiedot voivat olla niukkoja ja taikausko on yleistä. Ohjelmanne voi avata ihmisten silmät. Rukoilen ohjelmanne puolesta ja että moni saisi löytää uuden elämän Jeesuksen seurassa, Pargi Ramdiben -niminen kuuntelija kertoo.
“En voi elää ilman ohjelmianne”
Intian Toivoa naisille -työhön kuuluu myös radiokuuntelijoiden tapaaminen. Ennen koronarajoituksia tänä vuonna ehdittiin käydä 150 hindinkielisen ja 80 gujaratinkielisen ohjelman kuuntelijan luona.
Gujaratinkielisen ohjelman kuuntelija Champaben Kotwaliya kertoo:
– Mieheni oli alkoholisti ja hän sairastui lisäksi mahasyöpään. Hänen tilansa heikkeni nopeasti. Joku kertoi meille Toivoa naisille -radio-ohjelmasta. Kuulimme hyvää opetusta, jonka avulla opimme tuntetaan Jeesuksen. Hän kuuli rukouksemme ja mieheni parani. Hän jätti myös juomisen.
Gujaratinkielisen ohjelman kuuntelijoilta tuli puolen vuoden aikana noin 500 puhelua. Tamilinkieliset ja odijankieliset kuuntelijat soittivat noin 400 kertaa.
Odishan osavaltion alueella asuva Jema Ganta kertoo olevansa köyhä lapseton leski.
– Pystyin kuitenkin hankkimaan radion. Voin kuunnella siitä joka päivä Jumalan sanaa. Käsittelin radiota huolellisesti, mutta se meni kuitenkin yhtenä päivänä rikki. Minua harmitti, mutta suurella vaivalla sain ostetuksi uuden radion, sillä en voi elää ilman ohjelmianne, hän kertoo.
Hän sanoo saavansa ohjelmista voimaa jatkaa eteenpäin, vaikka elämässä on taisteluita. Häntä puhutteli erityisesti tarina syntisestä naisesta, joka voiteli Jeesuksen jalat tuoksuöljyllä ja kuivasi ne hiuksillaan.
– Vaikka muut syyttivät naista, Jeesus antoi hänelle anteeksi ja palautti hänet yhteisön jäseneksi. Jumala voi antaa synnit anteeksi ja antaa arvon yhteiskunnan jäsenenä.
Liisa Heinänen