Hyppää sisältöön

Kambodžassa evankeliumia viedään kyliin muistitikulla

Kambodžan maaseutua

Hirmuhallinnon traumoista toipuva Kambodžan kansa tarvitsee toivoa. Vain noin prosentti maan asukkaista on kristittyjä. Kuva: Eila Murphy.

Evankeliumi leviää Kaakkois-Aasian Kambodžassa myös muistitikkujen avulla. Niitä viedään kyliin, joissa ryhmät kokoontuvat kuuntelemaan tikulle tallennettuja radio-ohjelmia. Suomalaiset tukevat khmerinkielistä Naiset toivon lähteellä -ohjelmaa, joka on osa TWR:n kansainvälistä Hanna-työtä.

Hanna-liikkeen kambodžaiset työntekijät kertovat neljän päivän matkastaan, jonka aikana he vierailivat neljässä Mondulkirin maakunnan kylässä luomassa naistenohjelmalle uusia kuuntelijaryhmiä. Vaikka ainakin kahdessa kylässä puhutaan omaa heimokieltä, asukkaat osaavat melko hyvin myös maan virallista kieltä, khmeriä.

Joka kylässä ohjelmien kuunteluryhmien perustamista pohjustettiin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvällä alustuksella, josta myös keskusteltiin. Samantyyppisiä aiheitä käsitellään radio-ohjelmissakin, joissa on lisäksi hengellinen osuus.

– Ohjelma sopisi kirkkomme naisryhmälle, sillä meillä ei ole omia voimavaroja opetuksen järjestämiseen, sanoo Tu Du -kirkon johtaja Lem Soy.

Kylien hengellinen tilanne vaihtelee laidasta laitaan. Yhdessä kylässä lähes kaikki ovat kristittyjä, toisessa kristitty pastori on toiminut kahden vuoden ajan. Kyläläiset ovat vähitellen alkaneet suhtautua häneen ja hänen perheeseensä myönteisesti mutta kristinuskoon edelleen torjuvasti.