Hyppää sisältöön

Kiinan-työn johtaja: “Kalastamme siellä, missä kaloja on”

hääpari Shanghaissa

Kristinusko antaa arvopohjan, jonka monet kiinalaiset ovat kadottaneet. Kuva: Juha Auvinen.

– Aiemmin kaikki kiinalaiset tekivät työtä kansan yhteisen hyvän puolesta. Nykyään korkein tavoite on oma etu. Kristinusko antaa arvopohjan, jonka monet kiinalaiset ovat kadottaneet, sanoo FEBC:n Kiinan-työtä johtava Raymond Lo.

Kiinalaisten kiinnostus kommunistiseen ideologiaan on romahtanut, ja hallituksen pyrkimys määrätä ihmisten arvot ei enää toimi. Moni löytää kristinuskon etsiessään elämäänsä uusia arvoja.

– Ihmiset etsivät uutta arvopohjaa, ja silloin monet kääntyvät kristinuskon puoleen. He pohtivat, miksi ihmisten tulisi osoittaa toisilleen rakkautta. Miksi tulee antaa anteeksi sille, joka on loukannut tai auttaa kadulla makaavaa tajutonta?

Arviot kristittyjen määrästä vaihtelevat

Kiinan kasvavasta kristittyjen määrästä on monia arvioita. Viranomaisten mukaan maassa oli 23 miljoonaa kristittyjä vuonna 2009, mutta lukuun on laskettu vain valtion rekisteröimien kirkkokuntien jäsenet. Niin sanotuissa kotiseurakunnissa on vähintään yhtä paljon jäseniä.

Varovaisen arvion mukaan Kiinassa on 50–60 miljoonaa kristittyä, rohkeiden arvioiden mukaan jopa 80–100 miljoonaa. Kaupungeissa kristityksi kääntyminen ei yleensä aiheuta ongelmia, kun taas maaseutukylissä ja joidenkin etnisten vähemmistöjen keskuudessa voi olla vaikeampaa, Raymond Lo arvioi.

– Kaupungit ovat kohtalaisen avoimia tällä hetkellä. En usko, että vanhemmat vastustavat lastensa kääntymistä kristinuskoon. Enemmän vastustusta tulee viranomaisten taholta.

“Kotiseurakunnat” eivät mahdu koteihin

Kiinan hallitus pitää kristinuskoa ulkomaisena uskontona ja pelkää länsimaalaisen vaikutuksen lisääntyvän. Siksi seurakuntien toimintaa säädellään ja tarkkaillaan.

Yli puolet Kiinan kristitystä kuuluu rekisteröimättömiin kotiseurakuntiin. Nimi on kuitenkin harhaanjohtava. Monet seurakunnista ovat niin suuria, että ne eivät mahdu koteihin vaan kokoontuvat vuokratiloissa.

Koska rekisteröimättömien seurakuntien toiminta on laitonta, seurakuntalaisia voidaan periaatteessa pidättää milloin tahansa. Toisaalta jos miljoonat ihmiset rikkovat lakia, hallituksen on vaikea valvoa lain noudattamista.

Työ on siirtynyt nettiin ja sosiaaliseen mediaan

Raymond Lon mukaan vuodet 2004–2014 olivat kristityille melko vakaata aikaa. Sen jälkeen on ollut enemmän vaikeuksia. Esimerkiksi kirkkojen katoilta on poistettu ristejä ja muutama kirkko on purettu.

Myös kristilliset paikallisradio-ohjelmat ovat olleet vastatuulessa. FEBC on joutunut sopeutumaan muuttuviin oloihin, ja tällä hetkellä se tekee työtä yhä enemmän netissä ja sosiaalisen median kanavilla. Yksi käytössä olevista mobiilisovelluksista on kiinalainen WeChat:

– Puolella kiinalaisista on käytössään kannettava netti, ja 800 miljoonaa käyttää WeChat-sovellusta. Sen avulla voi esimerkiksi jakaa sisältöjä. Toivomme, että yhä useampi saa näin kuulla ohjelmiamme. Pyrimme kalastamaan siellä, missä kaloja on.

Sansa tukee FEBC:n kautta muun muassa Baobao-nimistä mobiilisovellusta. Sillä voi esimerkiksi kuunnella radio-ohjelmia, jakaa niitä ystäville, laatia suosikkilistoja ja lukea lehteä.

Rukoilkaa, sillä työtä riittää!

FEBC:n Hongkongin toimipisteeseen tulee kuukausittan noin 7000 “perinteistä” kuuntelijapalautetta: kirjeitä, sähköposteja, tekstiviestejä ja puheluita, henkilökohtaisia vierailujakin.

Huomattavasti enemmän kontakteja tulee verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Kun lasketaan verkkosivuilla käynnit sekä mobiilisovellusten ja eri sisältöjen lataukset, FEBC:n Kiinan-työ saavuttaa miljoonayleisöjä.

Vaikka työ tavoittaa ja kirkko kasvaa, tekemistä riittää lähes 1,4 miljardin asukkaan maassa. Raymond Lo toivoo, että suomalaiset rukoilisivat jatkossakin kiinalaisten ja mediatyön puolesta:

– Pyydän rukousta Kiinassa olevien työntekijöidemme puolesta. Rukoilkaa heille rohkeutta ja viisautta työhön. Rukoilkaa, että käyttämiämme nettisivuja ei suljeta ja että löydämme uusia johtajia eläkkeelle jäävien tilalle. Rukoilkaa myös, että yhä useammat kiinalaiset löytäisivät medialähetystyön kautta Herran.

Sansan kolehtipyhänä 19.2. kerätään kolehti Kiinan ja muun Aasian kristilliseen mediatyöhön. Kolehtilahjoituksen voi tehdä myös netissä.

Annaleena Pakkanen