Hyppää sisältöön

Kambodžan naiset saavat toivoa Facebookista

Kaksi naista radiostudiossa.

Vaikka pandemia on muuttanut elämää Kambodžassa, Toivoa naisille -ohjelmien lähetykset jatkuvat normaalisti. Navy Soon (oik.) kanssa studiossa on Ith Pisey. Kuva: TWR-Kambodža.

Koronapandemia on muuttanut Toivoa naisille -työtä myös Kambodžassa.

– Vaikka rajoitukset astuivat voimaan koko maassa eivätkä Toivoa naisille -ohjelmien kuuntelijaryhmät voineet kokoontua emmekä voineet vierailla kylissä, jatkoimme ihmisten rohkaisemista. Kerromme heille Jeesuksesta kuunneltavien ohjelmien ja sosiaalisen median avulla, kertoo Kambodžan Toivoa naisille -työn koordinaattori Navy Soo.

Kambodžan Toivoa naisille -työ alkoi maan sulkeuduttua tuottaa sisältöä sosiaalisen median yhteisöpalvelu Facebookiin. Sivulla kävi jo kahden ensimmäisen kuukauden aikana yli 22 000 ihmistä ja se sai noin 16 000 tykkäystä.

– Päivitämme sivulle joka päivä rukouksen ja rohkaisevan kohdan Raamatusta tai muun rohkaisevan ajatuksen. Julkaisemme myös lyhyitä videoita ja perjantaisin osan Toivoa naisille -ohjelmasta kuvitettuna, kertoo Navy Soo.

Rohkaisua ohjelmasta

Toivoa naisille -työ on kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Työhön kuuluvat radion ja muiden medioiden kautta kuunneltavat, naisille suunnatut puolen tunnin ohjelmat. Puolet ojelmasta käsittelee naisen arkeen liittyviä teemoja, toinen puoli hengellistä elämää.

Ohjelmia lähetetään yli 70 maassa. Suomessa ohjelmia ei kuulla, mutta suomalaiset tukevat ohjelmien lähettämistä kymmenellä kielellä, joista yksi on Kambodžan khmer.

– Pandemian aikana ihmiset ovat siirtyneet käyttämään sosiaalista mediaa entistä enemmän. Kun kirkot suljettiin pandemian takia, halusimme tarjota kristityille mahdollisuuden kuulla Jumalan sanaa. Tuotimme 15 minuutin videoita Toivoa naisille -ohjelman hengellisestä osuudesta. Niitä ovat seuranneet myös ei-kristityt, Navy Soo kertoo.

Kuuntelijoiden antamat palautteet kannustavat ohjelmien tekijöitä.

– Ohjelma neuvoi, kuinka voin arvostaa ja kunnioittaa itseäni, miestäni ja lapsiani. Se auttaa minua aloittamaan rukouksen perheeni ja mieheni puolesta, Romas Jim sanoo.

Lin-niminen kuuntelija jatkaa:

– Saan Toivoa naisille -ohjelmasta rohkaisua ja voin kertoa muillekin Jeesuksesta. Myös mieheni asenne on muuttunut. Jumala on vastannut kauan jatkuneeseen rukoukseeni.

Tietoa ja hengellistä apua

Toivoa naisille -työ julkaisee myös rukouskalenteria maailman naisten puolesta. Kalenterin teemana voi olla vaikkapa tyttöjen ja naisten koulutus, ihmiskauppa tai jonkin maan tai maanosan naisten tilanne. Suomessakin kalenterin mukaan rukoilijoita on tuhansia ja maailmanlaajuisesti heitä on yli 110 000.

Kambodžassa jaetaan kyliin eri puolille maata normaalisti noin 2 500 painettua rukouskalenteria.

– Nyt emme ole voineet jakaa niitä, mutta vastaamme ihmisten yhteydenottoihin ja käytämme aikaa sosiaalisen median sisältöjen tuottamiseen. Rukoilemme, että Jumala voisi niiden avulla koskettaa ihmisten sydämiä, Navy Soo sanoo.

Chunly Debora otti yhteyttä ohjelmantekijöihin selvittääkseen ohjelmien lähetysajat.

– Perheessäni on paljon ongelmia. Haluan kuunnella Toivoa naisille -ohjelmia. Olen kristitty. Saan ohjelmista käytännöllistä tietoa ja ne auttavat minua hengellisesti.

Uusia kuuntelijaryhmiä

Normaalioloissa Toivoa naisille -ohjelmia kuunnellaan ryhmissä. Mea Phanna kuuli ohjelmasta ja halusi perustaa kuuntelu- ja rukousryhmän.

– Alueen ihmiset ovat todella köyhiä. Vien heille Toivoa naisille -ohjelman. Se lisää tietoa ja Jumalan sanan tuntemusta.

Myös Rina-niminen nainen halusi aloittaa ohjelmien kuunteluryhmän.

– Mukana on aivan äskettäin kristityksi tulleita ihmisiä. Kaikki eivät osaa lukea tai kirjoittaa. Olen onnellinen saadessani viettää aikaa heidän kanssaan. He voivat kertoa elämästään, ja voimme rukoilla yhdessä. Se tuo iloa ja rohkaisua.

Liisa Heinänen …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lue lisää ja lahjoita >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Ftoivoanaisille%2F|||”]Tue Toivoa naisille -työtä!