Hyppää sisältöön

Koronaluvut maltillisia Kambodžassa – perheradio Krusa FM valistaa ja tukee kansalaisia

Krusa FM:n tuottaja Sim Sovannkiry Kambodžasta.

Perheradio Krusa FM:n henkilökunnalla on työnantajan huolehtimat kasvosuojaimet toimistossa ja työmatkalla, kertoo tuottaja Sim Sovannkiry. Kuva: FEBC-Kambodža.

− Pidämme toimiston puhtaana ja pesemme käsiä usein. Pysymme kaukana niiskuttavista tai yskivistä henkilöistä ja jos jollain on kuumetta, yskää tai hengitysvaikeuksia, hän ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Jokaisessa huoneessa on muistutuksia koronasta. Henkilökunta käyttää maskeja sekä toimistossa että matkalla töihin, kertoo Sansan kambodžalaisen yhteistyökumppanin Krusa FM:n tuottaja Sim Sovannkiry.

Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissä sijaitsevan Krusa FM:n henkilökunta työskentelee toimistossa viitenä päivänä viikossa. Kaikilla työntekijöillä on työnantajan huolehtimat kasvosuojaimet, henkilökuntaa muistutetaan etäisyyksien pitämisestä, ja mieluiten työskennellään vierekkäin eikä kasvotusten.

Hygieniasta huolehditaan kirkoissa ja temppeleissä

Lokakuun puoliväliin mennessä Kambodžassa kukaan ei ollut virallisten tilastojen mukaan kuollut koronaan. Maassa on noin 16 miljoonaa asukasta. Tilastoissa on 283 sairastunutta (tilanne 16.10.), joista muutamat ovat olleet tai ovat sairaalahoidossa. Sim Sovannkiry näkee viisi syytä maltillisiin lukuihin:

Kambodžalaiset pelkäävät virusta, käyttävät maskeja ja huolehtivat puhtaudesta. Sairastuneet ovat olleet nuoria. Terveysministeriö on asettanut kuumeenmittauspaikkoja. Hallitus varoittaa suurten ryhmien kokoontumisista; esimerkiksi koululuokassa saa olla 20−25 oppilasta ja jalkapallostadionilla katsojia 10 prosenttia stadionin tilavuudesta. Koronamuistutuksena toimii myös puhelimen äänihälytys “Yhdessä koronavirusta vastaan terveysministeriön suosituksesta”.

Sekä kristillisissä kirkoissa että buddhalaisissa temppeleissä korostetaan käsienpesua ja maskien pitämistä. Lisäksi kokoontumiset on rajoitettu 30 minuuttiin. Kansallisena rukouspäivänä Krusa FM toteutetti Facebookissa suoran lähetyksen, jossa oli mukana pastoreita maakunnista. Krusa FM:n työntekijät ovat silloin tällöin järjestäneet myös kuuntelijatapaamisia maakunnissa.

Vaateteollisuus kärsii pandemiasta

Kambodžan vaatetusteollisuus on saanut kovia iskuja koronapandemian aikana. Pääministerin mukaan 57 vaatetehdasta on joutunut lopettamaan toimintansa raaka-aineen vähyyden tai pienten tilausmäärien vuoksi.

Myös Krusa FM:n yleisössä on tehdastyöläisiä, joten talouden kriisi on koskettanut heitä ja heidän perheitään. Useimmat työttömiksi jääneet ovat muuttaneet takaisin maakuntiin työskentelemään maatilalla tai muuhun paikalliseen työpaikkaan.

Uusia kuuntelijoita keski-ikäisistä ja ei-kristityistä

Viimeisten kolmen kuukauden aikana Krusa FM on saanut uusia kuuntelijoita lähinnä keski-ikäisten parista ja ei-kristityistä. Varsinkin näihin ryhmiin kuuluvat reagoivat Facebookissa oleviin suoriin lähetyksiin.

Myös terveydenhuoltoa ja turvallisuutta käsittelevä kotilääkäriohjelma on suosittu. Radioasema muistuttaa jatkuvasti yleisöään huolehtimaan koronarajoituksista, myös draaman keinoin. Erään kuuntelijan palaute:

− Nimeni on Oum Phon ja asun Phnom Penhissä. Kuunneltuani ohjelmaa terveyskriisistä tulin entistä varovaisemmaksi, koska korona on vaarallinen meille ja varsinkin vanhemmille ihmisille… Opin ohjelmasta myös, kuinka rakastaa lähimmäistäni ja auttaa heitä ymmärtämään eristäytymisen merkitys korona-aikana. Jumala auttakoon asemaanne tuottamaan kuuntelijoita hyödyttäviä ohjelmia.

Koulujen ollessa suljettuina vanhemmat arvostavat perheradiota, kuten tämä muslimiperhe:

− Nimeni on Hachi Sokei ja asun Kandalin maakunnassa. En ole kristitty, mutta kuuntelen mielelläni Krusa FM:ää. Kiitos, että olette tehneet hyvää työtä tuottaessanne korona-aiheisia ohjelmia. Ymmärrän, miksi meidän tulee olla varovaisia. Ohjelmassa puhuttiin siitä, kuinka vanhempien pitää välittää lapsista, motivoida ja neuvoa heitä, kun koulut on suljettu koronan vuoksi.

Krusa FM:n uusilla verkkosivuilla familyfm.org ja älypuhelinsovelluksessa on hengellisen materiaalin lisäksi kasvatuksellista materiaalia kambodžalaisten perheiden tueksi.

Eila Murphy …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lue lisää ja lahjoita >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Fkambodza%2F|||”]Tue Kambodžan kristillistä mediatyötä!