Hyppää sisältöön

Radioasema Wind FM laajenee Mongoliassa

Lähetyslentokone ja radioaseman väkeä Mongoliassa.

Pitkistä etäisyyksistä huolimatta Wind FM sai asennettua kaksi radioasemaa kolmessa päivässä, kun kulkuvälineenä oli Lähetyslentäjien (MAF Mongolia) lentokone. Kuva: Sirpa Rissanen.

Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa toimiva perheradioasema Wind FM on laajentunut itäiseen Mongoliaan. Kaksi uutta radioasemaa aloitti lähetyksensä joulun alla Dornodin läänin Choibalsanissa sekä Sukhbaatar-läänin Baruun Urtin kaupungissa.

Vaadittavien lupien saaminen kesti lähes kaksi vuotta, mutta lopulta pyörät lähtivät pyörimään. Wind FM -radioaseman johtaja Batjargal Tuvshintsengel ja Ulaanbaatarin aseman tekninen tiimi lähtivät asennusmatkalle ennen vuodenvaihdetta.

– Itäisen Mongolian kaupunkien nimet kertovat suuresta menneisyydestä: Choibalsan, Sukhbaatar ja Chinggis. Ne ovat kaikki suurten sotapäälliköiden nimiä, ja nyt me viemme vuorostamme evankeliumin sanomaa näihin kaupunkeihin. Mongolian itäosa on harvaan asuttua, ja kristittyjen määrä siellä on hyvin pieni. Choibalsanissa asuu myös kiinalaistaustaista väkeä, kertoo Batjargal Tuvshintsengel.

Aurinkoenergialla toimivia radioita alueen asukkaille

–  Sekä Choibalsanissa että Baruun Urtissa luovutimme paikalliselle yhteistyökumppanille sata aurinkoenergialla toimivaa Galcom-radiota jaettavaksi eteenpäin, kertoo Wind FM:llä juontajana ja kouluttajana työskentelevä Oyundari Raashiin, joka oli myös mukana matkalla tutustumassa kohteeseen ja keräämässä materiaalia tuleviin lähetyksiin.

Choibalsanissa radiokanava 104,5 alkoi välittää Wind FM:n ohjelmia Ulaanbaatarista 18. joulukuuta ja Baruun Urtin kanava 104,0 seuraavana päivänä. Kumpikin asema toimii niin sanottuina välittäjäasemina (relay) kevääseen saakka, kunnes tarvittava henkilöstö saadaan rekrytoitua ja koulutettua sekä studiohuone rakennettua.

Pitkä asennusmatka sujui yhteistyössä Lähetyslentäjien kanssa

Myöhemmin keväällä vastaava FM-asema avataan vielä Chinggis-kaupunkiin, Khentein maakuntaan. Kaikissa kolmessa kaupungissa radioasema toimii yhteistyössä paikallisten kristillisten toimijoiden kanssa. Kristillistä yhteistyötä oli myös se, kun 1500 kilometrin matka ja kahden aseman asennus toteutuivat kolmessa päivässä Lähetyslentäjien (MAF Mongolia) lentokoneen kyydissä.

Myös nimellä Perheradio (Gerbuliin Radio) tunnetun Wind FM:n ohjelmien kohderyhmänä ovat varsinkin perheet ja naiset. Radioasema on osa laajempaa medialähetysjärjestö FEBC:n (Far East Broadcasting Company) verkostoa Aasiassa.

Mongolia on noin viisi kertaa Suomen kokoinen maa. Perheradion 11 FM-asemaa välittää ohjelmaa Ulaanbaatarista ja tuottaa myös omaa, paikallista sisältöä.

Sirpa Rissanen