Hyppää sisältöön

Radion aika ei ole ohi

Rekha Gamit ja Evangelina Satyanand radiostudiossa Intiassa.

Sansa ja TWR-Aasia tekevät yhteistyötä Kambodžassa, Kiinassa, Indonesiassa ja Intiassa. Kuvassa Intian gujaratinkielisen Toivoa naisille -työn koordinaattori Evangelina Satyanand (oik.) ja juontaja Rekha Gamit. Kuva: Eila Murphy.

– Yksi ihminen mikrofonin takana voi saada miljoonia kuulijoita. Ohjelmia kuunnellaan kodeissa, työpaikoilla, bussissa… Emme tiedä, keitä nämä ihmiset ovat tai paljonko heitä on. Mutta he kuuntelevat, sanoo Aaron Tan, Koillis-Aasian aluejohtaja medialähetysjärjestö TWR:stä.

Hän kertoo kohtaamisista, jotka ovat vain yksi osoitus medialähetystyön kauaskantoisista ja ennalta arvaamattomista vaikutuksista. Eräs TWR-Aasian aluejohtaja tapasi Mongoliassa japanilaisen pastorin, joka oli nuorena poikana kuunnellut TWR:n ohjelmia. Hänestä tuli kristitty ja hän lähti lähetystyöhön Mongoliaan.

– Itse olin Japanissa seurakuntamme aktiomatkalla. Tapasin siellä saksalaisen lähetystyöntekijän, joka kertoi tyttönä kuunnelleensa silloin vielä kommunistisessa Itä-Saksassa ERF:n (TWR:n saksalainen kumppani) ohjelmia. Nyt hän on lähetystyössä Japanissa.

– On tosi hienoa kuulla tällaisia kertomuksia ja miettiä, kuinka paljon enemmän niitä onkaan. Nämä ovat vain esimerkkejä pysyvän hedelmän tuottamisesta, mikä on TWR:n motto. Haluamme käyttää mediaa saadaksemme aikaan pysyvää hedelmää, singaporelainen Aaron Tan kertoo.

Media ylittää monenlaiset rajat

TWR-Aasian työalueeseen kuuluu yli 20 maata, joihin tehdään kristillisiä mediasisältöjä yli 80 kielellä tai murteella. Sansa ja TWR-Aasia tekevät tällä hetkellä yhteistyötä Kambodžassa, Kiinassa, Indonesiassa ja Intiassa. TWR-Aasian päätoimipaikka sijaitsee Singaporessa, jossa asuvat myös Sansan projektityöntekijät Päivi ja Ilkka Kastepohja. He toimivat TWR-Aasian työyhteydessä.

– Työalueellamme Aasiassa on muun maailman vaikutteilta suljettuja maita. Ne eivät suhtaudu evankeliumiin myötämielisesti, joten media on ainoa keino viedä niihin evankeliumia. Esteet voivat olla maantieteellisiä, ideologisia tai poliittisia, mutta media pystyy ylittämään ne, Aaron Tan muistuttaa.

Samoin kuin esimerkiksi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, myös Aasiassa moni etsii elämälleen tarkoitusta muualta kuin vallitsevasta ideologiasta.

– Ehkä he ovat vuosia kuulleet yhtä ja samaa, ovat pettyneitä ja haluavat jotain muuta. He etsivät totuutta. Kun he kuulevat kristinuskon sanomaa, he alkavat kysellä, kuka Jeesus on ja miten saan lisää tietoa hänestä.

Aaron Tan tietää, että joissain Aasian maissa kuuntelijoilta tulee niin paljon puheluita, etteivät työntekijät pysty vastaamaan kaikkiin. Jotkut soittajat kiroavat puheluun vastanneen henkilön ja koko järjestön. Kuitenkin myös heidän kanssaan koetetaan saada keskustelua aikaiseksi. Toki soittajissa on paljon heitä, jotka esittävät aitoja kysymyksiä Jeesuksesta.

Radiosta ja rukouksesta

– Jotkut sanovat, että radio on vanhanaikainen ja mennyttä maailmaa, mutta todella moni käyttää edelleen radiota saadakseen tietoa. Radio on erityisen tärkeä esimerkiksi suurissa maissa, joissa moni elää kaukana kaupungista ja nettiyhteys on huono tai sitä ei ole, Aaron Tan kertoo.

– Internet on hyvä ja moderni viestinnän väline, mutta se voidaan myös sulkea. Jos joku päättää, että meidän maassamme netti suljetaan, se on helposti tehty. Silloin maa muuttuu hyvin pian sellaiseksi kuin vaikkapa Pohjois-Korea, johon ei voida välittää netin kautta mitään. Radio on ainoa keino, jolla pääsemme sellaisiin maihin.

Rukous on olennainen osa medialähetystyötä. Sitä tarvitaan kaikkialla mutta etenkin suljetuissa ja lähetystyön kannalta vaarallisissa maissa. Rukousta turvallisuuden puolesta tarvitsevat niin mediatyön tekijät kuin kuuntelijatkin.

Aaron Tan haluaa rohkaista suomalaisia rukoilemaan jatkossakin, että Jumala jatkaa työtään kuuntelijoissa sekä tukemaan medialähetystyötä myös taloudellisesti.

– Teemme ohjelmia ja radioimme ne, mutta lopulta Pyhä Henki muuttaa ihmisen elämän.

Annaleena Pakkanen