Hyppää sisältöön

Radioseminaari on vastaus Kiinan huutavaan pappispulaan

Äiti kantaa tyttöä, jolla on kädessään Kiinan lippu.

Kristittyjen määrän arvellaan kasvavan Kiinassa noin miljoonalla joka vuosi. Uusia seurakuntia syntyy viikoittain. Kuvan henkilöt eivät liity tekstiin. Kuva: Ilkka Kastepohja.

Radioseminaari (Seminary On The Air) on jo vuosien ajan tarjonnut Kiinan ​​pastoreille ja seurakuntien maallikkojäsenille teologista opetusta. Myös suomalaiset ovat tukeneet koulutusta Sansan kautta vuodesta 2007.

Kiinan kristittyjen määrän arvellaan kasvavan noin miljoonalla joka vuosi. Uusia seurakuntia syntyy viikoittain. Tämä on luonut positiivisen ongelman: Raamattua tuntevia pappeja ei riitä kaikkialle.

TWR aloitti mandariinikiinankielisen Radioseminaarin vuonna 2001 lyhytaalto-ohjelmilla. Vuonna 2012 sisällöt siirrettiin radiosta nettiin, jotta opiskelijat voivat kuunnella ohjelmia itselleen sopivana ajankohtana. Sittemmin kaikki opetussisällöt ladattiin tableteille, jolloin etäopiskelu ei vaadi nettiyhteyttä.

– Tabletit sisältävät yli 2000 sivua oppikirjoja, harjoitustehtäviä ja yli 500 tuntia opetusta äänitallenteina, kertoo Radioseminaarin johtaja William Tsui.

Opiskelijat ovat hyvin motivoituneita. Koulutuksen lopulla monen tablettitetokone on kulunut loppuun runsaan käytön seurauksena. Tabletin ohella luennot voi saada MP3-soittimilla sekä opiskelumateriaalin USB-muistitikuilla. Digitaalinen materiaali on viisas ratkaisu. Kirjat painavat paljon, ja niiden postitus oli hankalaa ja kallista.

Sadat ovat läpäisseet kolmevuotisen koulutuksen

Opiskelijoita on myös Manner-Kiinan ulkopuolella. Erityisiä Radioseminaari-keskuksia on perustettu Kiinaan useita kymmeniä ja muihin maihin seitsemän.

Lähes kaikki opiskelijoista työskentelevät paikallisseurakunnissa saarnavastuussa. Kolmevuotinen koulutus kehittää heidän Raamatun ja teologian tuntemustaan sekä sielunhoidon ja missiologian valmiuksiaan. Usein opetusjaksolla opittu asia kuullaan heti seuraavan sunnuntain saarnassa.

Kiinan kristittyjen toimintamahdollisuudet ovat rajoittuneet viimeisen vuoden aikana. Maassa on otettu käyttöön uusia uskonnollista toimintaa rajoittavia lakeja, jotka ovat tiukentaneet uskonnonvapautta entisestään.

– Mielestäni uhka Kiinan viranomaisille ei ole Raamatun perustalla toimiva kirkko vaan ne lahkot, jotka käyttävät Raamattua hyväkseen omien tarkoitusperiensä saavuttamiseksi. Siksi raamattuseminaari ja muu kristittyjen uskoa vahvistava opetus on erittäin merkityksellistä. Seminaarista valmistuneiden pappien ja maallikkopuhujien vaikutuksesta jo sadat tuhannet kiinalaiset saavat kunnollista opetusta, iloitsee Sansan Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohja.