Hyppää sisältöön

Mikä on paastonajan rukouksesi?

Lapsi vaatii sodan lopettamista Ukrainassa.

Sansa yhtyy Luterilaisen maailmanliiton kannanottoon, joka vaatii välitöntä tulitaukoa Ukrainaan sekä rauhan palauttamista. Sansan Ukraina-keräys on yhä käynnissä. Kuva: Envato Elements.

Olen saanut vierailla viime viikkojen aikana itäsuomalaisissa seurakunnissa. Välillä on saanut ajella melkoisen kevätmyräkän keskellä ja tehdä lumitöitä. Välillä aurinko on paistanut täydeltä terältä.

Tätä paastonaikaa ovat koetelleet melkoiset myräkät, muutkin kuin luonnon järjestämät mullistukset. Meitä järisyttää erityisesti se, että sota on tullut Eurooppaan. Ukrainan tilanne on järkyttänyt meitä kaikkia. Konflikti ja sen seuraukset tulevat joka päivä aamusta iltaan kestävän uutisvirran kautta tietoisuuteemme. Itärajamme vanhukset muistavat hyvin evakkomatkat ja osalle kylmä ja runsasluminen talvi on tuonut elävästi mieleen talvisotatalven ja evakkoreissut. Toki, jos ajan muistaa, niin on jo paljon muutakin elettyä elämää takana.

Tämän lisäksi on monta myräkkää, jotka eivät näy juurikaan uutisissa. Sahelin alueen maissa Afrikassa – Burkina Fasossa, Tsadissa, Malissa, Mauritaniassa ja Nigerissä – nälkiintyminen uhkaa jopa yli 10 miljoonaa ihmistä. Syyrian sisällissota jatkuu yhä. Se on vaatinut runsaan 10 vuoden aikana yli puoli miljoonaa henkeä.

Osana kutsun toteuttajien ketjua

Monenlaisten haasteiden keskellä olemme lähetystilanteissa miettineet, mitä eväitä meillä kristityillä on kaiken tämän keskellä. Paastonajan katkaisee Marian ilmestymisen päivä, jolloin hän saa kutsun Jeesuksen äidiksi. Kun Maria vastaa kutsuun ”Tapahtukoon minulle niin kuin sanot”, hän tajuaa olevansa Raamatun tekstiin liittyen pitkän ketjun jäsen ja tärkeässä kutsumustehtävässä.

Maria siis liittyi kutsun toteuttajien ketjuun ja oli omalle kutsumukselleen uskollinen. Samaa kutsumusta olen saanut nähdä myös niiden naisten elämässä, jotka ovat jääneet Ukrainan sodan keskelle hoitamaan omia kutsumustehtäviään.

Toivoa naisille -työn kautta olemme saaneet pieniä välähdyksiä Ukrainan todellisuuteen. Jo eläkkeelle jäänyt työtoverini Eeva Vähäsarja kertoi, että hän tutustui yhteistyöverkostojen kautta kahteen kiovalaiseen naiseen, jotka olivat saaneet sydämelleen auttaa köyhien perheiden lapsia. Kerhossa lapset saavat ruokaa ja tekevät läksyjä sekä kuulevat Jeesuksesta. Tätä kerhoa pidetään edelleen auki Kiovaan jääneitä lapsia varten. Nämä naiset ovat uskollisia kutsumukselleen.

Rukousohjeita Ukrainasta

Yhteyden ketjussa heikoilla oleva osaa usein rohkaista myös muita. Itselleni on ollut suurena vahvistuksena Eeva Vähäsarjan välittämä viesti hänen tulkiltaan. Eeva oli kouluttamassa Ukrainassa radiotyön koordinaattoreita muutama vuosi sitten ja tutustui Larissaan, joka asuu Länsi-Ukrainassa. Hän kirjottaa meille rukousohjeita koskettavasti:

Lue huonoja uutisia – ja rukoile.
Lue hyviä uutisia – ja rukoile.
Naura sotavitseille – ja rukoile.
Itke tuskissasi kuolleiden puolesta – ja rukoile.
Ole kurinalainen – ja rukoile.
Kiitä aamunkoitosta – ja rukoile.
Vie ruokaa ja lääkkeitä pakolaisille – ja rukoile.
Sota syö elämää, rauhaa, rauhanomaisia asioita. Meidän ei tule antaa itsemme vajota epätoivoon.
Pese siis pääsi, pukeudu puhtaisiin vaatteisiin, ota illalla teetä, siivoa koti, älä unohda syödä, rapsuta lemmikkien korvia, halaa ihmisiä, katso taivaalle – ja rukoile.

Aamen

Tämä meidän ukrainalainen sisaremme auttaa meitä ahdistuksessamme ja opettaa meitä rukoilemaan. Olen myös saanut ihan uuden ulottuvuuden siivoamiseen!

Kutsuja on uskollinen

Myös sinä ja minä Jeesuksen kutsumina kuulumme ketjuun. Käytännön esimerkkinä siitä voi olla vaikka toimiminen paikallisseurakunnan vapaaehtoisena, medialähetyspiirin vetäjänä tai Toivoa naisille -työn rukoilijana. Mikä on sinun paikkasi, oletko löytänyt sen jo? Olisiko se vaikka uuden rukousryhmän perustaminen?

Omaa paikkaa saa miettiä rauhassa. Voimme myös luottaa siihen, että kutsuja on uskollinen.  Marian tavoin jokainen kristitty saa vastaanottaa äärettömän arvokkaan lahjan Jumalalta. Jumala lahjoittaa taivaan, iankaikkisen elämän jokaiselle, joka tahtoo ottaa lahjan vastaan. Paasto päättyy pääsiäiseen.

Meillä on kuoleman voittanut Herra, joka sanoo: ”Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut.” Tämän hyvän paimenen seurassa saamme lähteä toteuttamaan omaa tehtäväämme Jumalan maailmassa, mikä ikinä se sitten onkaan.

Haluatko rukoilla maailman naisten puolesta? Löydät täältä Toivoa naisille -rukouskalenterin.

Voisiko sinun paikkasi löytyä Sansan vapaaehtoistyöstä? Tutustu tästä!