Hyppää sisältöön

Turkissa on yhä vaikeampaa tunnustaa olevansa kristitty

katu Istanbulissa

Islam on vahvistunut Turkissa. Silti maassa toimii kirkkoja ja rukousryhmiä, ja siellä voi lähettää kristillisiä ohjelmia. Kuva Istanbulista: Merja Kauppinen.

– Olen kristitty, mutta en kerro sitä kenellekään. Kaikki lähipiirissäni ovat muslimeja ja he luulevat, että minäkin olen. Jouduin jo 12-vuotiaana työelämään, koska isäni kuoli onnettomuudessa. En oppinut kunnolla lukemaan ja kirjoittamaan. Menin naimisiin miehen kanssa, johon tutustuin työelämässä. Hänkin luuli, että olen muslimi. Oikea uskoni paljastui vasta vähän ennen häitä, 26-vuotias nainen kertoo.

Turkin Toivoa naisille -työn koordinaattori sanoo, ettei hän ihmettele kristittyjen haluttomuutta tunnustaa uskoaan.

– Tilanne oli pari vuosikymmentä sitten toinen. Silloin ei ollut vaikeaa kertoa kristillisestä uskostaan ja keskustella siitä avoimesti, hän kertoo.

Ohjelma rohkaisi rukoilemaan

Konservatiivinen islam on vahvistunut Turkissa ja ajanut kristityt ahtaalle. Silti maassa toimii kirkkoja ja rukousryhmiä, ja siellä voi lähettää kristillisiä ohjelmia.

– Kuuntelen kristillistä Toivoa naisille -ohjelmaa töissä. Kerran ohjelmassa kehotettiin luottamaan Jumalaan vaikeina hetkinä. Aloin itkeä. Myöhemmin rukoilin, että saisin Jumalalta voimia. En halua olla ongelmissani yksin, 26-vuotias turkkilaisnainen sanoo.

Toivoa naisille -ohjelma käsittelee sekä arjen asioita että hengellisiä kysymyksiä. Hengellinen osuus sopii kaikkialle, mutta arjen elämän osuus vaihtelee sen mukaan, mitkä asiat ovat missäkin ajankohtaisia ja tärkeitä.

Ohjelmaa lähetetään 76 kielellä eri puolilla maailmaa. Suomalaiset tukevat ohjelmien tuottamista ja lähettämistä yhdeksällä kielellä, joista turkki on yksi.

Uskonratkaisu yksin

Vaikeasta tilanteesta huolimatta kristinusko kiinnostaa Turkissa.

– Viimeisen kolmen kuukauden aikana tietoomme on tullut, että 11 ihmistä on kääntynyt kristilliseen uskoon kuunneltuaan ohjelmaamme. He tekivät ratkaisun yksin ja ottivat sitten meihin yhteyttä, koska halusivat kertoa asiasta jollekin, koordinaattori sanoo.

Hän haluaa pysyä nimettömänä oman turvallisuutensa takia. Hän pyytää kristittyjä rukoilemaan, että ratkaisun tehneet löytäisivät turvallisen seurakuntayhteyden.

Ohjelmaan tuli kolmen kuukauden aikana 57 yhteydenottoa, joissa esitettiin kysymyksiä kristinuskosta ja Jeesuksesta. Kysyjät eivät olleet kristittyjä. He halusivat muun muassa tietää, miten Jumala voi olla myös ihminen.

– Joskus ihmiset soittavat siksi, että he ovat pettyneet islamiin ja etsivät jotain muuta. Kehotamme heitä lukemaan Raamattua, sillä haluamme, että uskonratkaisu on harkittu ja pysyvä, koordinaattori sanoo.

Ohjelmalla on oma ryhmä yhteisöpalvelu Facebookissa. Siinä on 282 jäsentä. Turkissa on käytössä myös kerran kuussa ilmestyvä Toivoa naisille -rukouskalenteri, jossa on yksi lyhyt rukous jokaiselle päivälle. Saman rukouksen maailman naisten puolesta rukoilee noin 60 000 naista eri puolilla maailmaa.

– Samalla kun naiset rukoilevat toisten naisten puolesta, he saavat itsekin voimaa, koordinaattori sanoo.

TRW Women of Hope / Liisa Heinänen

1153795 1152966 1152957 1152048 1153699 1153800 1152963