Hyppää sisältöön

Intian gujaratinkieliset Toivoa naisille -ohjelmat siirtyvät radiosta televisioon

Intian gujaratinkielisen naistenohjelman juontajat.

Ila Christian (vas.), Evangelina Satyanand ja Stella Chauhan juontavat televisiossa gujaratinkielisiä Toivoa naisille -ohjelmia. Kuva: TWR-Intia.

Intian gujaratinkieliset Toivoa naisille -ohjelmat siirtyvät vuoden 2022 aikana radiosta televisioon. Gujaratinkielisiä ohjelmia on voinut jo aiemmin katsoa internetissä videopalvelu YouTuben kautta.

Gujaratin osavaltio sijaitsee Intian länsiosassa Pakistanin rajanaapurina. Alue on taloudellisesti vahva ja tulotaso Intian korkeimpia. Laajakaistainen internetyhteys on jokaisen ulottuvilla. Gujaratia puhuu noin 46 miljoonaa ihmistä, ja se on osavaltion pääkieli. Noin 90 prosenttia väestöstä on hinduja.

– Tilastojen mukaan televisiokatsojien määrä on kasvussa Gujaratin alueella sekä maaseudulla että kaupungeissa. Pyrimme tavoittamaan kaupunkien ja taajamien asukkaita. Haluamme rohkaista naisia Jumalan sanalla ja varustaa heitä vaikuttamaan yhteisöissään kristittyinä, sanoo ohjelman tuottaja Valentina Telien TWR-Intiasta.

Ohjelmaa toimitetaan samaan tapaan kuin viime vuonna televisioon siirtyneitä hindinkielisiä ohjelmia. Joka kuukaudelle valitaan teema, jota syvennetään kerran viikossa lähetettävissä jaksoissa.

Kokonaisuudesta kootaan lisäksi kolme kahdeksan minuutin osaa, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa. Sisällöstä tehdään vielä erikseen kolmen minuutin välähdyksiä sosiaaliseen mediaan. Niiden tarkoitus on houkutella ohjelmalle lisää katsojia.

Suomalaiset voivat tukea Intian hiljaisia uhreja

TN-ohjelma on kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n kehittämä malli, joka on käytössä yli 70 maassa. Ohjelma tulee naisen rinnalle pohtimaan arjen asioita ja kertomaan Jumalasta, joka rakastaa ja arvostaa naista.

Suomessa työn taustajärjestönä on Sansa. Suomalaiset tukevat Toivoa naisille -ohjelmien tuottamista ja lähettämistä kymmenellä kielellä, joista neljä on Intiassa: gujarati, hindi, orija ja tamil.

– Tyttöjen ja naisten turvallisuuteen ja perusihmisoikeuksiin kohdistuu Intiassa määrättömästi uhkia. Köyhien perheiden tytöt joutuvat usein ihmiskaupan uhreina prostituutioon tai heidät naitetaan alaikäisinä, koska perheillä ei ole varaa heidän ylläpitoonsa. Jos tyttö naitetaan ajoissa, ei perheelle jää häpeää mahdollisesta raiskauksesta.

– Suomessa olemme naisten oikeuksissa edelläkävijöitä. Toivoa naisille -työn kautta meillä on myös mahdollisuus tukea näitä Intian hiljaisia uhreja ja kasvattaa heistäkin rohkeita, koulutettuja ja oikeutensa tuntevia kansalaisia omassa yhteiskunnassaan. Se antaa heidän tyttärilleen paremman tulevaisuuden, sanoo aluekoordinaattori Sirpa Rissanen Sansasta.

Miehetkin seuraavat Toivoa naisille -ohjelmaa

Ehkä hiukan yllättäen monet miehet ovat alkaneet seurata hindinkielisiä Toivoa naisille -ohjelmia, kun ne siirtyivät televisioon. Yksi syy on se, että samalla ohjelmapaikalla lähetetään maanantaista perjantaihin hindinkielistä Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa. Sitä seuraavat avaavat television lauantaina samaan aikaan ja pääsevät Toivoa naisille -ohjelman pariin.

Ohjelma näkyy tällä hetkellä kolmella kaapelitelevisiokanavalla ja yhdellä satelliittikanavalla. Kaikkiaan katsojat ottivat puolen vuoden aikana yhteyttä ohjelman tekijöihin noin 2 400 kertaa.

Yksi mieskatsojista on Mimon Page, 36. Hän näki ohjelman ja halusi tietää lisää kristinuskosta. Kuukauden keskustelujen jälkeen hän oli valmis antamaan elämänsä Jeesukselle.

– Hän on hyvin koulutettu ja lahjakas, mutta hänen ongelmansa oli alkoholiriippuvaisuus. Hän menetti sen takia työnsä. Nyt hän on päässyt eroon alkoholista ja saanut hyvän työpaikan. Hän on innokas uudesta elämästään ja on alkanut lukea Raamattua, ohjelman tekijät kertovat.

Vijay Masani on katolilainen ja kristittyjen yhteyttä edistävä mies. Toivoa naisille -ohjelma teki häneen niin suuren vaikutuksen, että hän haluaa levittää tietoa siitä omissa verkostoissaan. Hän kertoo haluavansa sillä tavalla edistää ohjelman menestystä.

Vaikka Intiassakin on koronan takia rajoitettu kokoontumisia, välillä tilanteen helpottaessa on voitu kokoontua rukousryhmiin ja ryhmien vetäjät omaan tapaamiseensa. Intiassa on myös tapana käydä kuuntelijoiden luona ja viedä heille esimerkiksi heidän toivomaansa kristillistä kirjallisuutta. Gujaratin alueella heitä on voitu tavata yli 200 kertaa, ja pikaviestipalvelu WattsApp välittää heille päivittäin rohkaisevan ajatuksen.

“Sain toivoa ja voimaa”

Myös uudet kuuntelijat ovat löytäneet ohjelman ja saaneet sen avulla helpotusta elämäänsä. Yksi heistä on Kavitaen S. Machhar. Hänellä ei ole kristillistä taustaa. Hän kertoo turvautuneensa mustaan magiaan ja menettäneensä sen takia kaikki rahansa ja ajautuneensa köyhyyteen.

– Kuulin yhtenä päivänä radiosta Toivoa naisille -ohjelman ja aloin sen jälkeen kuunnella sitä säännöllisesti. Kuulin ilosta, jonka Jeesus voi antaa. Se kosketti sydäntäni ja halusin kokea sen ilon ja tuntea hänet. Rauha täytti mieleni ja paranin myös sairaudesta.

Gujaratinkielisen ohjelman toimitukseen otettiin puolen vuoden aikana yhteyttä yli 600 kertaa. Heistä 50 oli Kavitaen S. Machharin tavoin äskettäin kristityiksi kääntyneitä. Suurin osa yhteydenotoista tuli maaseudulta.

Shantaben M. Muniya kertoo eläneensä aiemmin pelossa ja olleensa huolissaan elämästään.

– Ohjelmaa kuunnellessani ajatukseni muuttuivat. Sain toivoa ja voimaa. Päätin, että en elä stressaavaa elämää vaan muutan elämäntapaani ohjelman neuvomaan suuntaan. Perheenikin teki niin. Toivon, että yhä useampi nainen voisi kuunnella ohjelmaa.

Liisa Heinänen