Hyppää sisältöön

Kristityt naiset ovat Intiassa enemmän turvassa kuin muut naiset

Supriya Suraj ja Tiina Virtanen

Supriya Suraj kertoi naisten asemasta Intiassa Kohtaamisten ja tarinoiden illassa Lohjan Vivamossa. Häntä tulkkasi Tiina Virtanen, joka toimii nykyisin TWR-Euroopan työyhteydessä Hollannissa. Kuva: Leena Punkari.

− Koska kristityt naiset ovat Intiassa enemmän turvassa kuin hindu- ja musliminaiset, heillä on suuri vastuu viedä toivoa toivottomille. Vain totuus voi tehdä vapaaksi. Rukoilettehan, että kristityt naiset voisivat täyttyä myötätunnolla muita naisia kohtaa, pyysi TWR-Intian työssä vapaaehtoisena toimiva Supriya Suraj Kohtaamisten ja tarinoiden illassa Lohjalla eilen perjantaina, Medialähetyspäivien aattona.

Intialaisista on Surajin mukaan 586 miljoonaa naisia, 940 naista tuhatta miestä kohti. Maaseudulla asuu koko kansasta vielä 70 prosenttia, ja heistä 48 prosenttia on naisia.

− Naisten asema Intiassa on kummallinen, täynnä paradokseja. Intiassa nainen on ollut presidentti, pääministeri, parlamentin puhemies, korkeimmassa asemassa muun muassa sekä meri- että ilmavoimissa. Toisaalta Intiassa on miljoonia naisia, joita kohdellaan hyödykkeinä ja käsitellään huonosti. He ovat halpatyövoimaa ja tuottavat lapsia. Toisaalta palvotaan jumalattaria, kuten sivistyksen ja vaurauden jumalattaria.

Viime vuonna oli 21 myötäjäiskuolemaa joka päivä

Intiassa toimii edelleen kastijärjestelmä, vaikka se on jo kymmeniä vuosia sitten virallisesti kielletty. Alempikastinen nainen ei saa vierailla ylempikastisen kodissa, eikä edes nostaa vettä samasta kaivosta. Jos avioituu erikastisen tai eri uskontoa edustavan kanssa, voi tulla surmatuksi. Kunniamurhan kohteeksi saattaa joutua sekä nainen että mies.

– On sikiö- ja vauvasurmia. On myötäjäissurmia, Suraj jatkaa luetteloa. Viime vuonna eri puolilla Intiaa laskettiin 21 naisen kokeneen joka päivä myötäjäiskuoleman. Intiassa on myös 34 miljoonaa leskeä, jotka hindujen mielestä ovat “kuolleita”, eivätkä saa osallistua perheen tai suvun juhliin. Tytöistä 57 prosenttia avioituu alle 18-vuotiaina.

− Raiskauksia tapahtuu paljon ja ne voivat kohdistua myös kristittyihin naisiin. Kymmenestä raiskatusta neljä on alaikäisiä. Mikään ei muutu ennen kuin ihmisten ajattelutapa muuttuu. Onneksi myös miehiä on Intiassa radioitavien Toivoa naisille -ohjelmien kuuntelijoissa, Supriya Suraj iloitsi.

Suraj on kolmannen polven kristitty, hänen puolisonsa Augustin Bhuinyan isä oli anglikaanisen kirkon pappi. Bhuinya toimii TWR-Intian työn aluekoordinaattorina Biharin ja Jharkhanhin osavaltioissa. Perhe asuu Ranchissa.

Tuskin Supriya Suraj oli saanut koskettavan puheenvuoronsa pidetyksi, kun Sansan verkostokoordinaattori (Toivoa naisille -työ) Satu Hauta-aho ehdotti oitis, että miksemme rukoilisi heti. Ja sitten rukoiltiin, kuten vielä myöhemminkin illan mittaan. Hauta-aho myös puhui rukoilemisen tärkeydestä ja kertoi omista vaiheistaan rukoilijana.

Domini Life on Herran uusi väline

Sansan verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko ja ensimmäinen Domini Life -lähettiläs, lohjalainen Tomi Stenvall esittelivät muun muassa älypuhelimilla käytettävää Domini Life -sovellusta ja sen tulevaisuudennäkymiä.

− Domini on latinaa ja genetiivimuotoisena tarkoittaa Herran. Se ei siis ole Sansan tai Kansan Raamattuseuran, vaikka hanketta vedämmekin. Domini Life on Herran uusi väline rukoilemiseen, evankeliointiin ja kristilliseen tiedonvälitykseen, Viuhko korosti.

− Mediaosion uutisvirrassa on mukana jo 16 toimijaa, uusimpana Katolinen kirkko Suomessa. Käyttäjiä on nyt 6 000. Mutta unelmani on, että vuoden lopussa heitä olisi 20 000! Domini Life on täysin suomalainen avainlippu-tuote. Sen englanninkielisen version alustava julkaisupäivä on 6.9.2018.

Suomenkieliseen sovellukseen on luvassa kymmenen uutta hahmoa. Piirtäjä on edelleen kuvittaja Pekka Rahkonen, tekstejä ovat työstäneet henkilöstöjohtaja Marko Pihlajamaa ja Mervi Viuhko Sansasta sekä kouluttaja Matti Mäkinen KRS:sta.

Leena Punkari