Hyppää sisältöön

Radio-ohjelmat välittävät Intiassa toivoa naisille – ja myös miehille

intialaisia naisia

TWR-Intian järjestämään Toivoa naisille -konferenssiin osallistui viime syksynä yli 600 naista ja miestä Intian eri kielialueilta. Kuva: Satu Hauta-aho.

“Katkeruus vaihtui rakkaudeksi”, kertoi nainen kuuntelijapalautteessaan, kun oli saanut kuulla radiosta omalla kielellään Jeesuksesta. TWR-Intia lähettää ilosanomaa radioaaltoja pitkin kymmenellä Toivoa naisille -ohjelman kielellä.

Toivoa naisille -radio-ohjelmien tavoitteena on tutustuttaa kuuntelijat Jeesukseen, opettaa tuntemaan Jumalan sanaa, välittää ikuisen elämän toivo ja turva Jeesuksen rakkaudessa sekä aikaansaada kestävä muutos ihmisten elämään. Lisäksi tavoitteena on muun muassa auttaa parantamaan terveyttä, perhesuhteita ja elämäntapaa.

Sansa tukee Toivoa naisille -radio-ohjelmia Intiaan neljällä kielellä: gujaratiksi, tamiliksi, orijaksi ja hindiksi.

Tietoa eri kielialueiden Toivoa naisille -työstä

Viime syksynä sain lähteä elämäni ensimmäiselle Intian-matkalle yhdessä myös Sansan Toivoa naisille -työryhmään kuuluvan Kati Lücken kanssa. Tarkoituksenamme oli osallistua TWR-Intian järjestämään Toivoa naisille -konferenssiin, jossa oli osanottajia yli 600, ja TN-työn koordinaattoreiden seminaariin.

Aamuyöstä laskeuduimme Tamil Nadun osavaltion pääkaupungin, Chennain, lentokentälle ja hetken hotellissa nukuttuamme lähdimme kolmen tunnin automatkalle kohti Paramankenia. Liikenne oli mielenkiintoista ja jännittävää, paikoin hieman pelottavaakin. Mutta perille päästiin, ja majoituimme mukavaan bungalowiin.

Seuraavana aamuna konferenssi alkoi ja TWR-Intian kurssikeskus täyttyi ihanista naisista. Konferenssi oli tarkoitettu naisille, mutta mukana oli myös miehiä. Intiassa nainen ei voi matkustaa ilman aviomiestä, joten konferenssiin oli järjestetty miehille omaa ohjelmaa.

Avajaisten jälkeen siirryimme Intian TN-koordinaattoreiden sekä TWR:n Toivoa naisille -työn kansainvälisen johtajan Peggy Banksin kanssa seminaariin, jossa saimme tutustua toisiimme ja kuulla Intian eri kielialueiden Toivoa naisille -työstä.

Koordinaattorit kielialue kerrallaan kertoivat naisen ja tyttölapsen asemasta Intiassa. Hyvin pian ymmärsin, että se on todella vaikea − riippumatta siitä, mistä kielialueesta on kyse. Suurimpina epäkohtina on tyttölasten huono asema ja kohtelu, lapsiavioliitot, myötäjäiskäytännöt, lähisuhdeväkivalta, seksuaalinen väkivalta yleisesti, koulutuksen puute, prostituutio (ihmiskauppa) sekä leskien huono asema.

Odishassa käytetään enimmäkseen patteriradioita

Yksi Sansan tukemista Intian Toivoa naisille -kielistä on orija. Sitä puhutaan Odishan osavaltiossa, joka sijaitsee Itä-Intiassa, Bengalinlahden rannalla. Asukkaita siellä on 42 miljoonaa, joista naisia 20,7 miljoonaa. Kristittyjä Odishassa on 2,1 prosenttia ja hinduja 94,6 prosenttia. Luvut ovat noin-lukuja.

Orijankielisen Toivoa naisille -työn koordinaattorit Parasanna Kv. Rebecca ja Kalyani Pradhan kertoivat työnsä haasteista, naisten ja tyttöjen asemasta sekä siitä, miksi radio on hyvä väline evankeliumin kertomiseen. Haasteet ovat samat kuin laajemminkin Intiassa. Myös vakavat sairaudet, kuten HIV, ovat ongelmana.

Odishan osavaltiossa on edelleen voimissaan taikausko ja sen hallitsema perinteinen ajattelutapa, josta seuraa myös isoja haasteita orijankielisessä Toivoa naisille -työssä.

Radio on hyvä tapa viedä siellä evankeliumia Jeesuksesta, koska suurin osa ihmisistä asuu maaseudulla, eikä heillä ole varaa ostaa televisiota. Lisäksi osasta kyliä puuttuu sähkö tai se toimii satunnaisesti, joten käytössä ovat pattereilla toimivat radiot.

Toivoa naisille radio-ohjelman kuuntelijoilla on mahdollisuus ottaa yhteyttä orijankieliseen tiimiin, johon kuuluu kuusi naista. Kuuntelijat lähestyvät heitä pääosin kirjeitse, vähemmän puhelimitse. Kuukausittain yhteydenottoja kertyy noin 1 200 kappaletta. Niissä kerrotaan siitä, kuinka Jeesus on antanut toivon ja tuonut valon pimeyden keskelle. Lisäksi palautteissa kiitetään siitä, että kuuntelijat ovat saaneet käytännön ohjeita ja neuvoja arkisiin asioihin, kuten terveydenhoitoon ja perhesuhteisiin.

Tiimi lähettää pyydettäessä hengellistä aineistoa ja tekee kylävierailuja, joilla he voivat tavata kuuntelijoita ja vastata heidän kysymyksiinsä. Myös naisille suunnattuja tapaamisia ja kokouksia järjestetään.

Ilosanoma Jeesuksesta koskettaa sydän kerrallaan, perhe kerrallaan

Matkamme aikana ehdimme nähdä ja kokea vain pienen pintaraapaisun Intiasta. Mutta raapaisu kosketti syvältä. Kun saimme tavata näitä kristittyjä naisia, tunsimme olevamme samaa Kristus-perhettä. Usko Jeesukseen loi yhteyden, vaikka yhteistä kieltä ei aina ollut. Evankeliumi Jeesuksesta on antanut toivon näille naisille, ja sen me koimme ja näimme.

Inhimillisesti katsottuna naisten ongelmat Intiassa ovat niin suuria, ettei niille voi mitään. Mutta kun ihmisen mahdollisuudet loppuvat, Jumalan alkaa. Ilosanoma Jeesuksesta koskettaa yksi sydän kerrallaan, perhekunta kerrallaan. Meidän tehtävämme on kertoa Jeesuksesta ja luottaa siihen, että Jumala valmistaa sydämet ottamaan hänet vastaan ja synnyttää uskon.

Rukoillaan yhdessä, että Jeesus koskettaa yhä useampaa intialaista naista ja perhettä. Rukoillaan rohkeutta ja voimia kaikille heille, jotka tekevät työtä, jotta evankeliumi Jeesuksesta saavuttaa koko Intian. Erityisesti pyydän rukousta Intian Toivoa naisille -työn koordinaattoreiden ja heidän perheidensä puolesta. Anna Jeesus heille sinun voimastasi voimaa ja rohkeutta jatkaa tätä tärkeää työtä!

Satu Hauta-aho

Kirjoittaja toimii Sansassa verkostokoordinaattorina ja Toivoa naisille -työryhmän vetäjänä. Teksti on julkaistu Lähde-lehdessä 1/2018.