Hyppää sisältöön

Keski-Aasian naiset välittävät toivoa henkensä uhalla

Keskiaasialaisia naisia pitkän pöydän ympärillä.

Toivoa naisille -rukousryhmän kokoontuminen Keski-Aasiassa. Kuva: Miia Kallio.

Ruokalautaset ovat rikottuina pöydällä. Naiset alkavat sovitella omien lautastensa paloja takaisin yhteen. Vähitellen niistä syntyy lautasia, mutta erilaisia kuin alkuperäiset. Niissä on säröjä eikä niistä voi enää syödä keittoa. Lautaset koristellaan. Säröt saavat kultapinnan.

Sansan Toivoa naisille -työn yhteyspäällikkö Miia Kallio liikuttuu kuvatessaan tuokiota elokuiselta matkaltaan. Hän oli Keski-Aasian maiden Toivoa naisille -työn konferenssissa yhdessä liikkeen kansainvälisen johtajan Susie Pekin kanssa. Tällä hetkellä Miia Kallio sijaistaa äitiyslomalla olevaa lähetystyöntekijä Miia da Silvaa, joka toimii TWR:n Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen Toivoa naisille -työn koordinaattorina.

Samalla kun naiset kokosivat lautasiaan, työskentelyn ohjaaja kertoi omaa tarinaansa. Kun hänestä tuli kristitty, hän joutui yhteisönsä hylkäämäksi. Seurasi avioero, ja hänestä tuli kolmen lapsen yksinhuoltaja.

− Hänen elämänsä pirstaloitui, mutta hän ei hylännyt uskoaan. Mikä rakkaus, lempeys, tyyneys, ilo, toivo ja rauha hänestä loisti. Hänet oli rikottu, mutta hän oli uusi mestariteos. Käyttötarkoitus muuttui. Jumala muokkaa ja jalostaa, Kallio sanoo.

Lautastyöskentelyn aikana muutkin naiset saivat halutessaan kertoa omia tarinoitaan. Kallioon teki vaikutuksen ilo, joka näissä naisissa elää.

− Heissä kirkastuu Kristuksen seuraamisen merkitys. Jokainen nainen kertoi, että hänet on hakattu uskon takia. He taistelevat oikeudestaan olla kristittyjä, he valitsevat sen. He asettavat oman elämänsä alttiiksi, jotta voivat välittää toivoa omissa yhteisöissään.

“Rukoiletteko te meidän puolestamme?!”

Toivoa naisille -työ alkoi Keski-Aasiassa vuonna 2004 osana kansainvälisen medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomalaiset ovat tukeneet työtä Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan välityksellä vuodesta 2017.

− Suomi oli naisille tuttu. He muistavat hyvin TWR:n aluekoordinaattorin Eeva Vähäsarjan vierailut ja tuen. Heitä hätkähdytti tieto, että Suomessa toimii melkein sata rukousryhmää. He hämmästelivät, että ihanko totta, rukoiletteko te meidän puolestamme, Miia Kallio kertoo.

Helmikuussa Toivoa naisille -työn kansainvälisenä johtajana aloittanut Susie Pek oli konferenssin päävieras. Kallio kiittää hänen taitoaan asettua hetkeen, haluaan tutustua ihmisiin ja kiinnostustaan, mitä Keski-Aasian Toivoa naisille -työssä tehdään ja miten toimitaan.

− Hän opettaa Raamattua elävästi ja tilanteeseen sopivasti. Hän ottaa luontevasti Raamatusta lyhyitä esimerkkejä opetuksensa pohjaksi.

Kestorukousaiheita väkivalta ja naisen asema

Keski-Aasian naisten kestorukousaiheita ovat lähisuhdeväkivalta ja naisen alisteinen asema parisuhteessa. Naisten puheenvuoroissa tuli esille, että väkivalta on syvällä kulttuurissa. Vihanhallintaa ja tunnetaitoja ei opeteta. Perinteisen mallin mukaan nainen ottaa vastaa miehen turhaumat ja vihan.

Moniavioisuus on lailla kielletty, mutta se ei ole hävinnyt vaan aiheuttaa valtavia ristiriitoja. Nainen häpeää pyytää apua, eikä hän saa siihen tukea yhteiskunnalta.

− Toivoa naisille -työssä olemme nähneet, että kun nainen vahvistuu, hänen perheensä ja yhteisönsä vahvistuu. Kouluttautuminen on ydin. Kun nainen kouluttautuu, pääsee työelämään, jopa jonkinlaiseen uraan käsiksi, hän voimaantuu.

Konferenssiin kristilliseen leirikeskukseen järven rannalle oli kutsuttu koko perhe. Lapsille, miehille ja naisille oli ohjelmaa yhdessä ja erikseen. Erityisesti aamujen ja iltojen yhteiset ylistys- ja rukoushetket olivat mieleenpainuvia.

− Hyvä, että perhe oli otettu huomioon ja miehet saivat tutustua toimintaan, jossa naiset ovat mukana. Moni miehistäkin oli jollain tavoin mukana TWR:n toiminnassa.

Kallio muistuttaa, että Keski-Aasian kristityt ovat ensimmäisen polven kristittyjä. Vaikka kristinuskon juuret ulottuvat ensimmäiselle vuosituhannelle, takana on aika osana Neuvostoliittoa, jolloin uskonto oli kielletty. Kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta vuonna 1991, maat itsenäistyivät. Alueella islamin traditio on vahva, mutta kristinuskollekin tuli tilaa ja kirkko alkoi kasvaa.

Keski-Aasiassa ohjelmia usealla kielellä

Toivoa naisille -työn peruspilareita ovat naisille suunnatut, eri medioiden kautta lähetettävät ohjelmat ja rukouskalenteri, jossa on rukous maailman naisten ja tyttöjen puolesta kuukauden jokaiselle päivälle. Kalenteria käyttää yli 110 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa.

Radio-ohjelmia lähetetään Keski-Aasiassa usealla eri kielellä. Radio-ohjelmien lisäksi käytössä ovat varsinkin videopalvelu YouTube ja sosiaalisen median palvelu Instragram. Kallio kiittää näkemiensä sivujen digitaalista visualisointia.

Liisa Heinänen

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 4/2023.