Hyppää sisältöön

Sansan 50-vuotispäivänä pohdittiin lähetystyön vaikuttavuutta – “Sitä ei saavuteta ilman Jumalan siunausta”

Paneelikeskustelu Hyvinkään kirkossa.

Yhteistyössä on voimaa, vakuuttivat Sansan mediatutkija Eila Murphy (vas.), TWR-Intian johtaja Dipendra Halder, tulkkina toiminut Timo Reuhkala, TWR:n pääjohtaja Lauren Libby, Norea Mediemisjonin johtaja Per Birkeli ja Kirkon lähetystyön keskuksen asiantuntija Vesa Häkkinen. Kuva: Ari Suomi.

Sansan 50-vuotispäivää 9. kesäkuuta vietettiin Hyvinkään kirkonmäellä aurinkoisessa säässä. Päivä alkoi Vaikuttavasti tässä ajassa -lähetysseminaarilla, jossa pohdittiin yhteistyötä sekä lähetystyön vaikuttavuutta. Mukana oli useita Sansan kansainvälisiä kumppaneita ja myös suomalaisia asiantuntijoita.

− Vaikuttavuudella tarkoitetaan muutoksia, jotka tapahtuvat pitkällä aikavälillä ihmisissä tai yhteiskunnissa. Sitä ei saavuteta ilman Jumalan siunausta, määritteli Sansan globaalin lähetystyön koordinaattori Helmi Mikkola.

Lähetysyhdistys Kylväjän lähetysjohtaja Jukka Kääriäinen muistutti, että vaikuttavuus nousee evankeliumista käsin; ilman evankeliumia ei ole kestävää, ikuista vaikuttavuutta. Mutta:

− Lähetystyössä kaikki ei ole mitattavissa. Miten mitata pitkäjänteisen lähetystyön vaikuttavuutta? Miten mitataan esimerkiksi teologisen kouluttajan vaikuttavuutta? Voi laskea, kuinka monta kurssia tai luentoa hän on pitänyt, mutta ne eivät kerro työn vaikuttavuutta.

Kuuntelija- ja katsojapalautteet todistavat mediatyön vaikuttavuudesta

Yksi Sansankin käyttämä tapa kertoa vaikuttavuudesta ovat kuuntelijoilta ja katsojilta saadut viestit ja muut yhteydenotot. Näitä tulee ohjelmatekijöille ja muille yhteistyökumppaneille − toisin paikoin runsaasti, toisaalla niukasti.

Kansainvälisen Toivoa naisille -työn johtajan Susie Pekin mielestä paras tapa todistaa työn vaikuttavuutta ovat ihmisten kertomukset. Tyypillinen tarina on hänen mukaansa sellainen, että ennen kuin tunsin Kristuksen, olin toisenlainen, mutta nyt minulla on toivoa.

− Toivoa naisille -työssä rohkaisemme naisia oppimaan erilaisia asioita, myös eri maissa asuvien naisten kärsimyksestä. Kun puhumme ongelmista, johdatamme sen jälkeen rukoilemaan näiden naisten ja asioiden puolesta. Uskon rukoukseen ja että Jumala voi muuttaa myös naisten tilanteita, Susie Pek vakuutti.

Samoin satelliittitelevisio SAT-7:lle tulee ihmisiltä jatkuvasti viestejä siitä, kuinka rakkaus, rauha ja toivo ovat muuttaneet elämää, kertoi apulaistoiminnanjohtaja Jan Ørskov. SAT-7:n tavoitteena on nähdä elävä kirkko Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, että ihmiset elävät uskoaan rohkeasti todeksi ja antavat panoksensa yhteiskuntaan. Mutta kuinka tätä mitataan?

− Jos Lähi-idässä ihmisiltä kysytään, katsovatko he kristillistä televisiota, saadaan usein pelokkaita reaktioita eikä todellista tietoa, hän huomautti.

Medialähetyspäiviä vietetään Hyvinkään kirkossa 9.–11. kesäkuuta. Valtaosa tilaisuuksista on katsottavissa suorana nettilähetyksenä osoitteessa https://sansa.fi/mlp23 ja jälkikäteen YouTube-tallenteina. Osa ohjelmista kuullaan myös Radio Deissä.   

Katso Vaikuttavasti tässä ajassa -lähetysseminaarin tallenne:

Perjantain iltaohjelmassa oli Pekka Laukkarisen juontama iloinen juhlagaala ja Maksetut Viulut -yhtyeen konsertti. Katso juhlagaalan tallenne: