Hyppää sisältöön

Nyt juhlitaan: Suomen Toivoa naisille -työ 20 vuotta

Toivoa naisille -työn 20-vuotiskuva.

Suomen Toivoa naisille -työ täyttää 20 vuotta. Juhlavuoden päätapahtumiksi suunnitellut Pirkkalan ja Äänekosken konferenssit on jouduttu perumaan huhtikuulta, mutta uutta ajankohtaa syksyksi selvitellään.

Rukousta, rakkautta, rinnalla kulkemista, auttamista, kuulemista, kohtaamista, toivoa paremmasta huomisesta. Näin Toivoa naisille -työn idean kiteyttää espoolainen Tuula Jäppinen. Hän on yksi yli sadasta vapaaehtoisesta, jotka vetävät eri puolilla Suomea kokoontuvia Toivoa naisille -rukousryhmiä.

Suomen Toivoa naisille -työ viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Juhlavuoden päätapahtumiksi suunnitellut huhtikuun konferenssit Pirkkalassa ja Äänekoskella on koronavirusepidemian vuoksi peruttu, mutta toiveissa on saada uudet konferenssit syksyksi.

– Toivoa naisille -työn tämän vuoden teema on lepo, johon Jeesus kutsuu. Kutsu lepoon tuo toivoa ajassamme, jossa on monenlaisia paineita, sanoo liikkeen kansainvälinen johtaja Peggy Banks.

Matala kynnys

Toivoa naisille -työn malli on vedonnut suomalaisiin naisiin. Siinä yhdistyvät tietoisuuden lisääminen maailman naisten tilanteesta ja rukous heidän puolestaan.

– Yhdessä jakaminen, rukoileminen omien asioiden ja maailman naisten puolesta. Turvallinen ilmapiiri, jossa voi olla oma itsensä ilman vaatimuksia, luettelee Suomen Toivoa naisille -työn koordinaattori Satu Hauta-aho syitä työn menestykseen.

Mukaantuloon on matala kynnys: päivittäinen lyhyt rukous rukouskalenterin mukaan. Samalla jokainen rukoilija liittyy maailmanlaajaan 63 000 rukoilijan ketjuun.

– Lähetystyö tulee lähelle. Rukoilla voi omassa kodissa eikä siihen tarvita paljon aikaa. Piirit kokoontuvat kerran tai kaksi kuussa, joten kiireisenkin on mahdollista sitoutua, Hauta-aho jatkaa.

10 kieltä, 101 ryhmää

Toivoa naisille -työn perustaja Marli Spieker esitteli työtä ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2000 Sansan kesäjuhlissa Turussa. Nimenä oli silloin Hanna-työ. Samana vuonna Sansan työntekijä Marjaana Kotilainen aloitti työn koordinaattorina.

Vuonna 2003 oli syntynyt 20 rukousryhmää. Vuonna 2008 ryhmiä oli 25. Vuonna 2012 määrä oli 58, vuonna 2019 oli jo 101 ryhmää.

Vuonna 2012 tilattiin 940 rukouskalenteria. Vuonna 2017 luku oli yli 1500. Vuonna 2019 oli 1766 rekisteröityä tilaajaa. Käyttäjiä on tätä enemmän, koska kalenterin voi lukea ja ladata myös netissä.

Rukousryhmät keräävät varoja Toivoa naisille -radio-ohjelmien tuottamiseen ja lähettämiseen. Jaavan kieli oli ensimmäinen vuonna 2001. Uusia kieliä tuli mukaan seuraavasti: 2010 khmer, 2011 tamil ja indonesia, 2012 gujarati ja turkki, 2013 hindi, 2014 orija, 2017 kazakki, 2019 arabia.

Vuodesta 2017 suomalaiset ovat tukeneet myös ihmiskaupan vastaista Kätketyt aarteet -kuunnelmaa.

Liisa Heinänen

Kirjoitus on julkaistu helmikuun Lähde-lehdessä 1/2020.