Hyppää sisältöön

Toivoa hunnun alle

Musliminaisia kävelyllä.

Arabiankielisiin Toivoa naisille -ohjelmiin tulevat yhteydenotot ovat 98 prosenttisesti muslimitaustaisilta. He ovat kyllästyneitä elämään hunnun vankeina ja kokevat, ettei heitä arvosteta.

Joud on Lähi-idässä asuva paikallinen nainen, joka tuottaa, juontaa ja koordinoi TWR:n (Trans World Radio) arabiankielistä Toivoa naisille -ohjelmaa.

− Olen tuottanut ohjelmaa ja ollut sen juontaja seitsemän vuoden ajan ja oppinut valtavasti. Se on ollut kuin Jumalan minulle järjestämä koulu, jossa Hän on avannut silmäni näkemään huntujen takana olevien ihanien arabinaisten tarpeet, heidän särkyneet sydämensä ja kärsivän sielunsa. Olen tajunnut, että he kaipaavat tulla nähdyiksi ja rakastetuiksi.

Monissa arabimaissa poliittinen epävakaisuus on muodostunut normaalitilaksi. Epävarmuus näkyy kaikilla elämänalueilla. Naiset ja tytöt ovat heitä, jotka altistuvat ensimmäisinä esimerkiksi väkivallalle, lapsiavioliitoille, kunniamurhille ja ihmiskaupalle. Lähi-idän arabinaiset ovat sivussa, heillä ei ikään kuin ole ääntä eikä perusoikeuksia.

− Jumala on käyttänyt Toivoa naisille -työtä siirtääkseen syrjään sen hunnun, joka oli oman sydämeni päällä ja muovatakseen minua ymmärtämään, miten etuoikeutettuja me olemme kristittyinä, joilla on vapaus Kristuksessa. Meidän suurin ja tärkein tehtävämme on kertoa Jeesuksesta naisille, jotka kipeästi tarvitsevat saada kuulla toivosta ja vapaudesta.

Jos kristityt muuttavat Lähi-idästä, kuka kertoo ei-kristityille toivosta?

− Uskon, että Jumala on asettanut meidät tälle alueelle tarkoituksella. Me kristityt olemme vähemmistö, sillä vain neljä prosenttia Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan asukkaista kutsuu itseään kristityksi. Jos kristityt muuttavat pois Lähi-idästä, kuka silloin kertoo ei-kristityille toivosta? Miten he voivat kuulla Kristuksesta? Vaikka elämässä on paljon vaikeuksia joka päivä, iloitsen siitä, että meidän läsnäolollamme täällä on tarkoitus, Joud kertoo.

Arabiankielinen puolen tunnin mittainen ohjelma tehdään alusta loppuun itse. Ohjelman formaatti noudattaa tuttua rakennetta: puolet on naisen elämään yleensä liittyviä asioita, toinen puoli hengellistä sisältöä.

Ohjelma lähetetään kerran viikossa. Arabiankielistä Toivoa naisille -ohjelmaa kuunnellaan eniten Algeriassa, Irakissa, Libyassa, Marokossa, Tunisiassa, Egyptissä, Palestiinassa ja Jemenissä.

Naisen todellinen arvo

Kaikkialla maailmassa naisten tietoisuuteen vyöryy myös feminismin vääristämiä kuvia naiseudesta. Media vakuuttaa, että naisen arvo on ulkoisessa olemuksessa: on oltava hoikka, edettävä uralla, seurattava muotia, on jopa paranneltava ulkomuotoaan kauneusleikkauksin.

Toivoa naisille -ohjelma vakuuttaa, että naisen todellinen arvo löytyy Kristuksessa. Monien vääristyneiden äänien keskellä Toivoa naisille -ohjelma kertoo totuudesta ja antaa äänen Jumalan sanalle, joka voi auttaa naista löytämään vastaukset kysymyksiinsä.

− Olen 45-vuotias viiden lapsen äiti. Olen joutunut kokemaan väkivaltaa ja hyväksikäyttöä ja olen elänyt piilossa ja tietämättömyydessä. Eräänä päivänä, yrittäessäni selvitä kotitöistä, kuulin radiosta sanat: Sinulla on toivoa. Ohjelmassa kerrottiin myös, että Jumala ymmärtää, mitä olen kokenut. Yritin vakuuttaa itselleni, että nuo sanat koskivat myös minua ja että Jumala hyväksyy minut naisena ja rakastaa minua tällaisenaan. Jumala on myös luonut minut ainutlaatuiseksi. Hän rakastaa kaikkia naisia, kirjoitti algerialainen kuuntelija, Khawla.

Sansa tukee arabiankielistä some-työntekijää

Sansan välityksellä voi nykyisin tukea yhdeksällä kielellä tehtäviä Toivoa naisille -radio-ohjelmia. Ensimmäinen kielistä oli Indonesian jaava. Sittemmin kielten joukkoon ovat valikoituneet Indonesian indonesia, Intian gujarati, hindi, orija ja tamil, Kambodžan khmer sekä Turkin turkki ja Keski-Aasian kazakki.

Lisäksi suomalaiset tukevat arabiankielisen Toivoa naisille -työn sosiaalisen median työntekijää sekä kuuntelulaitteille ladattavaa Kätketyt aarteet -ohjelmasarjaa seksuaalisen hyväksikäytön uhreille.

Toivoa naisille -liikkeen ydin on rukouskalenteri, jossa on jokaiselle päivälle yksi lyhyt rukous. Saman rukouksen rukoilee noin 60 000 naista eri puolilla maailmaa omalla kielellään. Kalenteri välittää myös tietoa naisten tilanteista eri puolilla maailmaa.

TWR-Euroopan Toivoa naisille -työn koordinaattorina toimii Eeva Vähäsarja, jonka Sansa on lähettänyt työhön. Hänen vastuullaan ovat Euroopan lisäksi Pohjois-Afrikka, Lähi-itä ja Keski-Aasia.

− Kun seuraavan kerran kuulet arabimaailmasta tai Lähi-idästä uutisissa tai somessa, ethän ajattele terroristeja, poliittisia konflikteja, loputtomia sotia, talouselämän vaikeuksia, pakolaiskriisiä tai vapauden puutetta. Ethän ajattele pimeyttä, joka varjostaa tätä aluetta? Ajattelisitko sen sijaan sitä, kuinka Jumala käyttää Trans World Radiota ja Toivoa naisille -työtä kertoakseen arabimaailmalle toivosta, Joud pyytää.

Lähde: TWR Women of Hope