Hyppää sisältöön

Toivoa naisille -ohjelmat koskettavat kuulijoita, sillä tekijät ovat itse keskiaasialaisia

Keski-Aasian Toivoa naisille -konferenssi 2018.

Keski-Aasian Toivoa naisille -konferenssissa kuultiin muun muassa spontaaneja lauluesityksiä ja todistuspuheenvuoroja. Osa kasvoista on peitetty kuvissa turvallisuussyistä. Kuva: Norea Norge.

Keski-Aasian maat ovat presidenttijohtoisia valtioita, joissa on perustuslain mukaan uskonnonvapaus. Silti niistä useissa muslimeista kristityiksi kääntyneiden tilanne on vaikea. Kristityt voivat kokea painostusta oman perheen ja suvun taholta sekä esimerkiksi työpaikoilla. Venäläistaustaisten henkilöiden sallitaan helpommin olla kristittyjä.

Keski-Aasian valtioiksi katsotaan TWR:n Toivoa naisille -työssä Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan. Ne kuuluivat ennen Neuvostoliittoon ja itsenäistyivät vuonna 1991. Alue ulottuu muun muassa Kiinaan, Venäjään ja Kaspianmereen.

Toivoa naisille -radio-ohjelmia on tuotettu ja lähetetty Keski-Aasiassa vuodesta 2004, ensimmäiseksi kirgiisin kielellä. Nykyään paikalliset tiimit tuottavat ohjelmia kuudella kielellä: kirgiisin lisäksi ohjelmia voi kuunnella kazakiksi, tadžikiksi, uzbekiksi sekä alueella puhuttavalla Keski-Aasian venäjän kielellä ja aivan uusimpana karakalpakiaksi. Sitä puhutaan Uzbekistaniin kuuluvalla Karakalpakian autonomisella alueella.

Lyhytaaltolähetysten lisäksi kirgiisin- ja Keski-Aasian venäjänkielisiä radio-ohjelmia lähetetään Kirgisian suurimmissa kaupungeissa kuuluvien FM-asemien kautta. Kaikkia ohjelmia voi kuunnella myös älypuhelinsovelluksen välityksellä sekä nettisivuilta. Sansa on tukenut kazakinkielisten Toivoa naisille -ohjelmien lähettämistä vuodesta 2017.

Perheväkivalta, alkoholismi ja köyhyys varjostavat elämää

Naisille suunnatut radio-ohjelmat ovat tärkeitä Keski-Aasiassa, jossa naisten asema on edelleen huono varsinkin maaseudulla. Perheväkivalta, alkoholismi ja köyhyys varjostavat elämää. Pienissä kylissä ei ole kirkkoja eikä internetyhteyksiä.

Toivoa naisille -ohjelmat tuovat sekä sanoman Jeesuksesta että käsittelevät naisille tärkeitä käytännön elämään liittyviä asioita. Ohjelmat koskettavat kuulijoita, sillä niiden tekijät ovat itse keskiaasialaisia ja tietävät, miten kertoa evankeliumi ja millaisia arkielämään liittyviä teemoja ohjelmissa pitää nostaa esille.

Ohjelmien teossa on ollut suurena apuna yli 600 alkuperäistä Toivoa naisille -ohjelman käsikirjoitusta, joista paikalliset tiimit ovat saaneet ideoita omien ohjelmiensa tuottamiseen.

Sansan tuella järjestettiin Keski-Aasiassa viime kesänä Toivoa naisille -konferenssi sekä radiotyön seminaari, jonka aiheena oli omien käsikirjoitusten laatiminen. Kouluttajina toimivat Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Peggy Banks sekä TWR:n Keski-Aasian työn johtaja Willi Epp.

Tiimiläiset pohtivat naisten ja perheiden elämään liittyviä ajankohtaisia aiheita ja ideoivat uusien ohjelmien otsikoita. Otsikoiksi valikoituivat muun muassa Anteeksiantamus sekä Naiset ja yhteiskunta. Seminaarissa oli innostunut ilmapiiri, ja koulutukselle on luvassa jatkoa ensi vuonna.

Lähes 50 naista alkoi rukoilla Toivoa naisille -kalenterin avulla

Radiotyön seminaaria edelsi Keski-Aasiassa Toivoa naisille -konferenssi, joka kokosi yli sata osanottajaa Kazakstanista, Kirgisiasta, Tadžikistanista, Uzbekistanista sekä Karakalpakiasta.

Viikonloppukonferenssi pidettiin vaatimattomassa leirikeskuksessa maaseudulla. Osallistujat majoittuivat suuriin telttoihin ja nukkuivat kerrossängyissä. Ohjelmaosuudet pidettiin ulkona katoksen alla.

Peggy Banksin raamatunopetusten lisäksi ohjelmassa oli yhteistä rukousta ja ylistystä, todistuspuheenvuoroja ja ryhmäkeskusteluja. Konferenssissa kerrottiin Keski-Aasian Toivoa naisille -radio-ohjelmista ja -rukousliikkeestä. Lähes 50 naista halusi ryhtyä rukoilemaan Toivoa naisille -rukouskalenterin avulla.

Järjestelyistä vastasivat Keski-Aasian TWR:n tiimit. Sansasta mukana olivat mediatuottaja Merja Kauppinen sekä TWR:n Toivoa naisille -työn aluekoordinaattori, lähetystyöntekijä Eeva Vähäsarja. Hänen koordinaatiovastuullaan on Toivoa naisille -työ Euroopassa, Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Palautteet olivat rohkaisevia: “Pidin konferenssista hyvin paljon. Raamattuopetukset toivat minulle toivoa. Ymmärrän nyt, että Jeesus hyväksyy minut sellaisena kuin olen ja auttaa minua kaikissa tilanteissa. Palasin kotiin iloisena ja virkistyneenä.”

Keski-Aasian Toivoa naisille -työn vastuuhenkilöitä osallistui Sansan tuella myös syyskuun lopussa Slovakian Bratislavassa pidettyyn Toivoa naisille -työn Yhteyskonferenssiin.

Salainen poliisi tarkistaa kristittyjen joulujuhlia

Joulun aikana Keski-Aasian kristityillä on mahdollisuus kertoa Jeesuksesta. Monet seurakunnat vuokraavat jonkin julkisen tilan joulujuhlaa varten. Juhlaan kutsutaan mahdollisimman paljon sukulaisia ja ystäviä, jotka eivät ole kristittyjä. Herkullisen ruokatarjoilun lisäksi juhlassa kerrotaan joulun merkityksestä ja Vapahtajan syntymisestä jokaista ihmistä varten.

Tämä kaikki tehdään siitä huolimatta, että salainen poliisi käy tarkistamassa, keitä juhlaan osallistuu ja kyselemään kokoontumisen syytä.

Eeva Vähäsarja

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 6/2018.