Hyppää sisältöön

Toivoa naisille -työ alkoi yhden naisen näystä – Suomessa jo 95 paikallisryhmää

Tv-ohjelman kuvaukset käynnissä Intiassa.

Toivoa naisille -työn kivijalat ovat rukouskalenteri ja kuuntelijan omalla äidinkielellä lähetettävät kristilliset ohjelmat. Tässä kuvataan tamilinkielistä tv-ohjelmaa Intiassa. Kuva: TWR-Intia.

Toivoa naisille -työ käynnistyi Marli Spiekerin näystä 1997.

– Marli, näetkö tuon mustan kaavun? Se ei peitä vain tuon naisen päätä – se pimentää hänen mielensä, hänen sydämensä, hänen koko elämänsä, näin Marli Spieker kuuli Jumalan sanovan, kun mustaan burkhaan pukeutunut nainen seisoi hänen edessään kostean kuuman ostoskeskuksen edessä Singaporessa vuonna 1997.

Tuosta kokemuksesta käynnistyi Trans World Radion (TWR) Project Hannah, Hanna-projekti, nykyiseltä nimeltään Toivoa naisille -työ, TWR Women of Hope.

Marli Spieker lupasi Jumalalle auttaa naisia pois pimeydestä – henkisestä, tiedollisesta ja kulttuurisesta pimeydestä. Hän hahmotteli työlle kolme osa-aluetta: 1) rukous, 2) radio-ohjelmat naisilta naisille ja 3) tiedon lisääminen naisten asemasta maailmalla.

Toivoa naisille -radio-ohjelmien runko on sama ympäri maailmaa. Alkuosa, Lessons for your life, opastaa naisia käytännön elämässä, kuten lasten kasvatuksessa tai parisuhteen hoidossa. Aiheita käsitellään kristillisestä näkökulmasta. Jälkiosa, Lessons for your soul, ravitsee sielua Jumalan evankeliumilla. Monissa maissa radio-ohjelmat ovat vaihtuneet televisio-ohjelmiksi ja sosiaalisen median kautta välitettäviksi sisällöiksi.

Suomen “Hannat” tukivat ensimmäisenä Indonesiassa jaavankielisiä radio-ohjelmia. Vuosien kuluessa tuettavien ohjelmien joukkoon on tullut khmerin kieli Kambodžassa, tamilin, gujaratin, odijan ja hindin kielet Intiassa sekä indonesian, turkin, kazakin, kurmandžin ja arabian kielet sekä ihmiskaupan uhreille tehty Kätketyt aarteet -kuunnelmasarja.

Suomessa vuodesta 2000

Suomi oli 21. maa, jossa aloitettiin Hanna-projekti, kesäkuussa 2000. Koordinaattorina aloitti Marjaana Kotilainen syyskuussa 2000. Ensimmäisiä Hanna-piirejä perustettiin Lauritsalaan, Myllykoskelle, Laukaaseen, Jyväskylään, Korsnäsiin, Utajärvelle, Jämsään, Viitasaarelle, Kerimäelle, Hyvinkäälle, Ikaalisiin, Ylöjärvelle ja Turkuun.

Vuonna 2003 Hanna-projektin nimi vaihtui Hanna-työksi ja vuonna 2017 Toivoa naisille -työksi. Vuonna 2023 piirejä on Suomessa jo 95.

Marjaana Kotilainen on todennut: “Jokainen piiri on persoonallinen, omanlaisensa, niin kuin naisetkin. Yhteys rakentuu lähelle tulemisen ja päästämisen kautta pikkuhiljaa, palasia ja siruja yhteen kooten ja niistä hiljalleen uutta rakentaen, niin kuin vain Jumalan Henki voi tehdä.”

Vuodesta 2015 lähtien eri puolille Suomea on nimetty Hanna- ja sittemmin Toivoa naisille -lähettiläitä. Nykyään heitä on 15.

Kampanjoita, tapahtumia, koulutusta ja leirejä

Ensimmäinen Hanna-kampanja, Hanna Haastaa sinut!, järjestettiin vuonna 2001. Vuonna 2006 syntyi idea yhteisestä Hanna-leiristä. Turun seudun Tuula Nurmi tahtoi tavata Lappeenrannan seudun Hannoja. Marjaana Kotilainen järjesti yhdessä lauritsalalaisten Saara Kettusen ja Maija Ritokallion kanssa ensimmäisen Hanna-leirin Lauritsalaan. Sen jälkeen leirejä on järjestetty muun muassa Hämeenlinnassa, Heinolassa, Sysmässä, Kirkkonummella ja Turussa.

Vuonna 2007 luotiin Hanna-työn ensimmäiset nettisivut Sansan sivujen yhteyteen. Vuonna 2015 Facebookiin avattiin oma suljettu ryhmä Hanna-työlle. Suljettu siksi, että ryhmässä voi jakaa myös henkilökohtaisia rukouspyyntöjä.

Hanna/Toivoa naisille -työn hyväksi on vuosien varrella kehitelty erilaisia myyntituotteita, kuten essuja, heijastimia, huiveja, kasseja, kortteja, korvakoruja, mukeja, pipoja, servettejä, sukkia, T-paitoja, tarroja ja tuubihuiveja. Katso tämänhetkiset tuotteet!

Uskomaton nainen -konferenssit

Vuonna 2015 Suomen Hanna-työ vietti 15-vuotisjuhlia Turussa ja Jyväskylässä samalla teemalla. Konferensseissa puhuttiin paljon toivosta, armosta, rukoilemisesta, ihmisten kohtaloista sekä Hanna-työn kasvusta. Konferenssit ovat innostaneet useita uusia jäseniä liittymään jo toimiviin Toivoa naisille -piireihin tai perustamaan uusia piirejä paikkakunnille, joilla ei vielä ole Toivoa naisille -toimintaa.

Marraskuussa 2017 Pirkkalan Uskomaton nainen -konferenssiin osallistui 270 naista eri puolilta Suomea. Päävieraana oli Toivoa naisille -työn uusi kansainvälinen johtaja Peggy Banks.

Kätketyt aarteet

Vuonna 2017 TWR:n Toivoa naisille -työ julkaisi kymmenosaisen Kätketyt aarteet -ohjelman, joka auttaa prostituution uhreja. Sarja välittää Jumalan rakkautta ja auttaa ja rohkaisee ihmiskaupan uhreja uuteen elämään. Suomalainen Eeva Vähäsarja, silloinen Toivoa naisille -työn Euroopan ja ns. CAMENA-alueen koordinaattori, oli aktiivisesti mukana tuottamassa ohjelmaa.

Kätketyt aarteet -kuunnelmasarja sai alkunsa yhden henkilön, Ruotsin Norean Toivoa naisille -työn koordinaattori Maggan Johanssonin ideasta. Hän oli toimittanut useita radio-ohjelmia, joissa naiset olivat kertoneet tarinansa ja miten he olivat löytäneet toivon opittuaan tuntemaan Jumalan henkilökohtaisesti.

Kuin salama kirkkaalta taivaalta tuli Johanssonin mieleen ajatus ihmiskaupan uhreille suunnatusta omasta kuunnelmasarjasta, kun hän oli matkalla kotiin työkokouksesta Hollannista vuonna 2009. Alkoi Kätkettyjen aarteiden kehitystyö.

Kansainvälinen järjestö ryhtyi keräämään prostituutiosta vapautuneiden naisten tarinoita. Apuna olivat naisten parissa toimivat kristilliset järjestöt.

Vuonna 2023 Kätketyt aarteet -kuunnelmasarjaa voi kuunnella albanian, bulgarian, tšekin, englannin, hindin, unkarin, romanian ja venäjän kielillä. Koreankielinen versio on melkein valmis ja espanjankielinen sekä Brasilian portugalinkielinenkin piakkoin. Vaikka ohjelmia voi kuunnella netissä sivustolla www.hishiddentreasures.com, auttamistyötä tekevät järjestöt jakavat niitä ensisijaisesti mediasoittimen muistikorttiin tallennettuina.

Tulevaisuus

Toivoa naisille -työ haluaa tulevaisuudessakin tuoda toivon Jeesuksessa jokaisen naisen tavoitettavaksi ympäri maailmaa ja yli sukupolvien. Kouluttaa, rohkaista ja varustaa naiset rukoilemaan, kuuntelemaan ja kasvamaan sekä antaa tukea pienryhmätoimintaan ja kehittää naisten johtamistaitoja.

Jumala ei näe naisia toivottoman heikkoina. Sen sijaan Jumalalla on oma ihana tarinansa jokaiselle naiselle, miten kukin heistä on ainutkertainen Jumalan armon ja rakkauden ilmaus.

Toivoa naisille -työ seuraa parasta kuviteltavissa olevaa esimerkkiä – Jeesusta. Haastaen oman aikansa käytännöt Jeesus kohteli naisia arvokkaasti ja myötätuntoisesti ja kutsui heidät seuraajikseen. Hän antoi seuraajilleen tehtäväksi viedä evankeliumi maailman ääriin asti tekemällä kaikki kansat hänen opetuslapsikseen. Ja naiset ovat mukana toteuttamassa tätä tehtävää.

Seija A. Niemi

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 3/2023.