Hyppää sisältöön

“Valitsin Jeesuksen ja jouduin lähtemään kotikylästäni”

Keskiaasialaiset naiset veden äärellä.

– Rukoilin Jumalaa, että hän puhuisi minulle ja kertoisi, mitä minun pitää tehdä. Hän vastasi, että mene ulos ja tanssi, kertoo keskiaasialainen Toivoa naisille -ohjelman tekijä. Kuva: Eeva Vähäsarja.

Keskiaasialainen Toivoa naisille -ohjelmien tekijä sanoo olevansa unelma-ammatissa. Hän on voinut auttaa ohjelmien välityksellä muita ja saanut itsekin avun.

– Palan halusta tehdä tätä työtä. Olen oppinut, että Jumala arvostaa naista. Nainen on aarre.

Ohjelmien tekijä ei voi turvallisuussyistä antaa nimeään julkisuuteen. Hän kertoo naisesta, joka suunnitteli itsemurhaa ja aikoi polttaa itsensä.

– Nainen oli kuunnellut ohjelmaamme. Hän otti yhteyttä ja kertoi epätoivostaan. Pyysin, että hän ei lopettaisi elämäänsä. Kerroin, että hän on arvokas Jumalan silmissä. Naisen koko elämä pelastui, sillä hän löysi toivon ja tarkoituksen uskossa Jeesukseen.

Kuudella kielellä

Toivoa naisille -ohjelmia lähetetään Keski-Aasiassa kuudella kielellä: kazakki, kirgiisi, tadžikki, uzbekki, turkmeeni ja Keski-Aasian venäjä. Ohjelmat kuuluvat myös Afganistanissa. Radion lisäksi ohjelmia voi kuunnella mediasoittimilla, älypuhelimilla tai muistitikun avulla.

Keski-Aasian lisäksi toivoa naisille -ohjelmia lähetetään 72 kielellä eri puolilla maailmaa. Tavoite on kaikkialla sama: auttaa naisten arjen asioissa ja kertoa Jumalasta, joka armahtaa ja rakastaa. Työ on osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa työn taustajärjestönä on Sansa, joka tukee myös Keski-Aasiassa tehtävää Toivoa naisille -työtä.

Kommunisti ja muslimi

Keski-Aasian maat Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan ovat entisiä neuvostotasavaltoja. Ohjelmien tekijä kertoo olleensa kommunisti.

– Kun kommunismi romahti, minusta tuli uskonnollinen ihminen ja tiukka muslimi. Kiersin puhumassa islamista.

Ohjelman tekijä kertoo olleensa onnettomassa avioliitossa. Keski-Aasiassa on perinne, että tyttö ryöstetään morsiameksi. Hänetkin ryöstettiin. Hän ei pitänyt miehestä, jolle joutui. Mies oli väkivaltainen. He erosivat.

– Kuulin Jeesuksesta siskoltani. Sain Jeesukselta rauhan ja rakkauden. Jouduin uskoni takia vainotuksi. Kärsimykseni jatkui, mutta kärsin eri tavalla. Jeesus suojeli minua ja antoi voimaa.

Kun nainen alkoi kertoa evankeliumia kotikylässään, kylän vanhimmat määräsivät hänet valitsemaan, onko hän muslimi vai kristitty.

– Valitsin Jeesuksen ja jouduin lähtemään kotikylästäni.

Väärä valinta hävetti

Sitten hän tutustui norjalaiseen perheeseen.

– Heidän avullaan opin paljon rakkaudesta ja kärsivällisyydestä. Kun perheen piti palata Norjaan, he pyysivät minua oman etnisen ryhmäni johtajaksi seurakuntaan.

Nainen kertoo kaivanneensa yksinhuoltajana tukea ja rakkautta. Seurakuntaan tuli mies, joka lupasi paljon. Nainen kutsuu tilannetta valerakkaudeksi.

– Aloin elää synnissä. Se vaikutti hengelliseen työhöni. Ihmiset alkoivat lähteä seurakunnasta. Pahinta oli kuitenkin se, että Herran käsi oli painavana päälläni. Häpesin enkä pystynyt katumaan.

Nainen sanoo olleensa väsynyt elämäänsä ja pyytäneensä, että Jumala ottaisi hänet pois maan päältä.

– Rukoilin Jumalaa, että hän puhuisi minulle ja kertoisi, mitä minun pitää tehdä. Hän vastasi, että mene ulos ja tanssi. Ihmettelin vastausta. Herrahan näki sydämeni tilan, miksi hän pyysi minua tanssimaan? Menin kuitenkin ulos, itkin ja tanssin.

Tärkeintä on paluu

Myöhemmin nainen sai Toivoa naisille -ohjelmasta vastauksen, miksi hänen kuului tanssia.

Ohjelmassa kerrottiin pienestä tytöstä. Hänen jalkoihinsa tehtiin monta leikkausta, koska hän ei pystynyt kävelemään. Kun hän oli viisivuotias, lääkärit testasivat, pystyykö hän kävelemään. Lapsi otti yhden askeleen. Hänen äitinsä halasi häntä ja kehui saavutusta.

– Ohjelmassa sanottiin, että Jumala ei laske, kuinka monta kertaa lankeamme. Tärkeintä on se, että otamme askeleen hänen luokseen. Hän tulee siitä niin iloiseksi, että haluaa tanssia kanssamme.

Liisa Heinänen