Hyppää sisältöön

Pakolaisperhe todistaa, kuinka media muuttaa elämää

Syyrian pakolaisia

Syyrialaisen Hassan Assadin perhe (ei kuvassa) pohtii, miksi kristityt auttavat ja rakastavat myös ei-kristittyjä. Miksi he käyttävät aikaa surullisten tarinoiden kuulemiseen ja seisovat jakamassa ruokaa pakolaisille? Kuva Libanonista: Juha Auvinen.

Syyrialaisen pakolaisperheen tarina todistaa, että Jumalalle on kaikki mahdollista. Perheen elämä sai uuden käänteen, kun jordanialainen pastori antoi heille mediasoittimen. Siihen oli tallennettu kristillisiä ohjelmia heidän omalla kielellään.

Äiti, isä, ja heidän nuoret lapsensa pakenivat Syyriasta Jordaniaan mukanaan vain yllään olevat vaatteet. Pakomatkan painajaiset ovat jättäneet jälkensä heidän otsiensa uurteisiin. Jo kuukausien ajan he ovat eläneet vaikeissa oloissa, hylätyssä vanhassa talossa, kirkon jakamien kuukausittaisten ruokapakettien ja kierrätettyjen vaatteiden varassa.

Uteliaisuutta kristinuskoa kohtaan

Hassan Assadin perhe on käynyt jonkin aikaa kirkossa Jordaniassa, melko lähellä Syyrian rajaa. Kirkko tarjoaa heille ruokaa ja lapsille peruskoulutusta. Hassan ja hänen vaimonsa Yara kertovat saaneensa varauksetonta ja yhtäläistä rakkautta kirkossa palvelevilta veljiltä ja sisarilta.

Kokemus on synnyttänyt perheessä paljon kysymyksiä, kuten: Miksi kristityt auttavat ja rakastavat meitä, vaikka emme ole kristittyjä? Miksi he käyttävät aikaa meidän surullisten tarinoidemme kuuntelemiseen? Miksi he seisovat joka päivä jakamassa ruokapaketteja pakolaisille eivätkä koskaan valita tai marise?

“Olisipa meillä useampi mediasoitin”

Eräänä päivänä, kun oli Hassanin perheen vuoro saada ruokapaketti, kirkon pastori kysyi, haluaisivatko he saada ruuan lisäksi “lahjan”. He vastasivat myöntävästi.

Kotimatkalla he avasivat lahjan, joka osoittautui mediasoittimeksi. Mediasoitin on pieni laite, johon tallennetaan äänitteitä. Niitä voi kuunnella missä ja milloin vain. Tähän soittimeen oli nauhoitettu ohjelmia syyrialaisella arabian murteella.

Perhe alkoi kuunnella äänitteitä. Se, mitä he kuulivat, kosketti. Erityisesti heitä kosketti TWR:n arabiankielinen radio-ohjelma Hope for Syria, joka on syyrialaisten tekemä ohjelma syyrialaisille. Soittimeen oli tallennettu myös nuortenohjelmaa Youth on Mind, jota Sansakin tukee.

Perhe iloitsi kuullessaan laitteesta sanomaa toivosta ja sovituksesta omalla äidinkielellään. Pian perhe alkoi “tapella” siitä, kuka saisi käyttää mediasoitinta kuunnellakseen suosikkiohjelmaansa niistä monista, joita laitteeseen oli ladattu.

– Pidän mediasoittimen päällä koko ajan, se on aina mukanani – ruokaa laittaessani, siivotessani taloa, pyykkiä pestessäni – ihan koko ajan. Vanhin poikani on kiukkuinen, koska hän haluaisi kuunnella nuorten ohjelmaa, enkä minä anna. Toivoisin, että meillä olisi useampi mediasoitin, jotta voisimme kaikki kuunnella näitä elämää muuttavia ohjelmia, Yara sanoo.

“Kasvoiltamme näkyy, että jokin on muuttunut”

Pian perhe alkoi esittää pastorille kysymyksiä Jeesuksesta, kristinuskosta ja ikuisesta elämästä. Jumala jatkaa työtään, jotta heidän sydämensä ja mielensä avautuisivat hyväksymään sanoman.

– Tulimme tänne synkkinä ja masentunein kasvoin, ilman toivoa tulevaisuudesta, mutta nyt kasvoiltammekin näkyy, että jokin elämässämme on muuttunut. Meillä on toivo uudesta alusta ja olemme onnellisia, Hassan kertoo.

Henkilöiden nimet on muutettu turvallisuussyistä.

Lähde: TWR