Parastoon luotsaama Hashtag-ohjelma tarjoaa iranilaisnuorille hauskaa ja hyödyllistä
− Iranissa nuorilla on paljon vaikeuksia, ja sosiaalinen media on monille ainoa keino saada ongelmien tilalle välillä jotain kivaa, Parastoo Poortaheri sanoo. Kuva: SAT-7.
Farsinkielisellä SAT-7 Pars -kanavalla alkoi uusi nuortenohjelmaa Hashtag (# eli aihetunniste) viime vuoden lopulla. Ohjelman juontaja ja tuottaja Parastoo Poortaheri halusi teineille ohjelman, joka olisi samaan aikaan sekä hauska että hyödyllinen. Hän haluaa tuoda nuorille toivoa ja pitää esillä myös Raamatun totuuksia.
− Haluamme olla yhteydessä katsojiin myös sosiaalisessa mediassa, joten laitamme sinne sisältöjä. Kaikkihan käyttävät somea, uskonnosta riippumatta, ja pyrimme osallistamaan katsojia sen kautta, Parastoo kertoo.
Sansan kansallinen työntekijä, iranilaissyntyinen Parastoo Poortaheri toimii SAT-7 Pars -kanavan lastenohjelmien koordinaattorina, juontajana ja käsikirjoittajana. Vuosien varrella hän on ollut mukana lukuisissa ohjelmissa, kuten viime vuonna loppuneessa Tytön maailma -ohjelmassa.
Tytön maailma kiinnosti myös poikia, ja hekin halusivat päästä osaksi ohjelmaa. Heiltä tuli pyyntöjä: “Voisitko tehdä ohjelman nimeltä Pojan ja tytön maailma?”
Iranissa on runsaasti nuoria potentiaalisia katsojia. Maan 80 miljoonasta asukkaasta arviolta yli 60 prosenttia on alle 30-vuotiaita ja yli 50 prosenttia alle 25-vuotiaita. SAT-7 Pars -kanavalla on yli kaksi miljoonaa katsojaa, joista puolet alle 25-vuotiaita.
Iranin nuorilla on paljon ongelmia
Ohjelman nimi Hashtag tulee siitä, että aihetunnistetta eli #-merkkiä käytetään sosiaalisessa mediassa, kun halutaan löytää tiettyjä aiheita. Teinit voivat yhdistää Hashtag-ohjelman johonkin, mitä on kiva katsoa.
− Iranissa nuorilla on paljon vaikeuksia ja ongelmia, ja sosiaalinen media on monille ainoa keino saada ongelmien tilalle välillä jotain kivaa, Parastoo Poortaheri sanoo.
Hashtag tarjoaa katsojille erilaisia osallistavia osia kuten Tee se itse, Niksejä ja vinkkejä, maailman kulttuureita ja Raamatun sankareita.
− Pyrimme antamaan nuorille katsojille hauskan ja kehittävän tunnin, Parastoo kertoo.
Hän painottaa, kuinka tärkeää on välittää nuorille sitä toivoa, mikä löytyy Jumalan sanasta:
− On tärkeää juurruttaa heihin ymmärrystä Jumalan rakkaudesta. He elävät niin monien vaikeuksien keskellä, että rakkauden tai ystävyyden kokeminen voi olla vaikeaa. Ohjelmassa yritämme opettaa heille, että Jumala on kanssamme.
Rukouslaulu jää helposti mieleen
Jokaisessa ohjelmassa luetaan muutamia lukuja Raamatusta, ja katsojat voivat lukea niitä ääneen samaan aikaan. Koska kaikilla katsojilla ei ole Raamattua, ohjemassa tarjotaan vaihtoehtoisia tapoja päästä käsiksi Raamattuun, esimerkiksi äänitiedostoja tai sosiaalisessa mediassa jaettuja Raamatun lukuja.
Jokaisen ohjelman alussa ja lopussa on hengellinen laulu. Loppulaulu on rukouslaulu.
− Rukouslaulu sopii hyvin ihmisille, jotka eivät tiedä, miten kristityt rukoilevat. Meiltä on monesti kysytty, miten pitäisi rukoilla, joten tämä laulu on yksi esimerkki. Koska mukana on musiikki, se toivottavasti jää helpommin mieleen, Parastoo Poortaheri kertoo.
Samankaltaista laulua hän käytti lastenohjelmissa jo useita vuosia sitten, ja se toimi hyvin. Hän kertoo, että lapset muistivat laulun pitkään. Nyt siitä on tehty teineille sopivampi, ja se lauletaan jokaisen ohjelman lopussa.
Parastoo kertoo viestistä, jonka hän sai eräältä pojalta, kun Tytön maailma oli vielä ohjelmistossa.
− Poika oli katsonut kanavaamme 15-vuotiaasta lähtien, mutta silloin kyseessä oli ohjelma nimeltä Puutarhurin puutarha. Hän kertoi, että siinä ohjelmassa hän kuuli Jeesuksesta ensimmäistä kertaa, ja sen jälkeen hän halusi kristityksi. 17-vuotiaana hän oli Facebookissa, ja siellä joku kertoi hänelle evankeliumia. Silloin hän antoi elämänsä Jeesukselle, mutta sanoo, ettei koskaan unohda, että “sinä olit osa minun tulemistani Jeesuksen seuraajaksi”.
Lähde: SAT-7
Katso, mitä Parastoo kertoo Hashtag-ohjelmasta korona-aikana!