Hyppää sisältöön

Echo Global -sovellus koekäytössä Mongoliassa – tavoitteena vaikuttavampia ohjelmia yleisölle

Radioasema Wind FM:n Echo Global -tiimi.

Radioasema Wind FM:n Echo Global -tiimi. Toisena vasemmalta on Echo Globalin päävastuuhenkilö Dulguun, joka vieraili muutama vuosi sitten Suomessa. Tiimiläisten keskellä on Wind FM:n johtaja O. Boldsaikhan. Kuva: FEBC.

Sansan kumppani, Mongolian kristillinen Wind FM -radioasema sai syksyllä käyttöönsä Echo Global -vuorovaikutusjärjestelmän. Kerätyn tiedon avulla mediatuottajat voivat tuottaa aiempaa paremmin räätälöityä sisältöä yleisölle.

Medialähetys Sanansaattajat hankki viime syksynä Echo Global -vuorovaikutusjärjestelmän Helsingin seurakuntayhtymän tukirahalla Mongoliassa toimivalle yhteistyökumppanille, radioasema Wind FM:lle. Myös Perheradiona tunnettu kanava on osa kansainvälistä FEBC (Far East Broadcasting Company) -järjestöä.

Pilottihankkeen tavoitteena on kehittää kanavan sisällöntuotantoa siten, että mediasisältöjen tekijät ymmärtäisivät yleisöä nykyistä paremmin ja voisivat tuottaa heidän tarpeisiinsa entistä sopivampaa sisältöä.

– Tässä toteutuu hyvin FEBC:n motto “Close to the listener” eli lähellä kuulijaa oleminen, toteaa Sansan mediatutkija Eila Murphy.

Wind FM:ää kuuntelevat ei-kristitytkin

Reilun kolmen miljoonan asukkaan buddhalaisessa Mongoliassa on kristittyjä eri arvioiden mukaan kahdesta viiteen prosenttia. Omaa hengellistä perintöä arvostetaan eikä kristityksi käännyttämistä katsota hyvällä. Tästä huolimatta kristilliseltä pohjalta toimiva Wind FM on esimerkiksi pääkaupunki Ulaanbaatarin kuunnelluimpia radioasemia.

Wind FM toimii useilla paikkakunnilla Mongoliassa. Tutkimusten mukaan radiokanavalla on päivittäisiä kuuntelijoita noin 200 000. Yleisö koostuu buddhalaisista, kristityistä ja uskonnottomista miehistä ja naisista, jotka ovat iältään pääosin noin 18–42-vuotiaita. Koronapandemian aikana kuuntelijoiden määrä on kasvanut.

Sansa tukee Perheradion nuorille sekä perheille suunnatun ohjelmasisällön tuottamista. Koronapandemian aikana tukea on ohjattu myös koronavalistusta sisältävien ohjelmien tekoon.

Kaikki tieto tallentuu yhteen paikkaan

Wind FM:n ohjelmien kuuntelijat ovat aktiivisesti yhteydessä radioasemaan. He soittavat, lähettävät tekstiviestejä ja ovat vuorovaikutuksessa sosiaalisen median, kuten Facebookin, Instagramin ja Twitterin, välityksellä.

Eila Murphy kertoo, että kaikki sosiaalisen median, eri viestipalveluiden, sähköpostin ja puhelinsoittojen kautta tulevat yhteydenotot tulevat samalle alustalle suojatulla yhteydellä. Järjestelmä kerää tietoa muun muassa siitä, mistä asiakkaat keskustelevat, mikä on auttanut tai mikä ei ole vienyt keskustelua eteenpäin. Jotkin keskustelut saatetaan sulkea, jos huomataan, että yleisö on passiivinen.

– Echo Global mahdollistaa yhden henkilön kanssa käytävien keskustelujen seuraamisen pitkällä aikavälillä. Järjestelmän valikosta voi nähdä myös, mihin keskusteluissa päädyttiin, eli halusiko joku esimerkiksi ottaa yhteyttä kirkkoon, sekä sen, millaisia hengellisiä tai uskonnollisia materiaaleja uskosta kiinnostuneelle tai siinä kasvavalle on lähetetty.

Yleensä järjestöillä on käytössään useita sovelluksia ja ohjelmistoja, mutta Echo Globalissa kaikki tieto tallentuu yhteen paikkaan, mikä säästää viesteihin vastaavan jälkihoitotiimin aikaa ja vaivaa.

Mitä eroa on Buddhalla ja Jeesuksella?

Echo Global -alustaan voi koota myös paikallista materiaalia tavallisimpiin kysymyksiin vastaamiseksi.

Erityisesti mongoleja näyttävät kiinnostavan eri uskonnot, kuten mitä juutalaisuus on, uskontojen ja kristillisten kirkkojen keskinäiset erot sekä se, miten Buddha ja Jeesus eroavat toisistaan. Kysymykset ovat koskeneet lisäksi pahuuden olemusta, kristinuskon alkuperää, Jeesuksen merkitystä ja Raamatun historiaa.

– Kuuntelijat saattavat kysyä, mitä vaikutuksia kristillisyydellä on ollut Mongolien valtakuntaan, oliko mongoleilla Raamattua 1200-luvulla ja miten merkitykset muuttuvat Raamattua käännettäessä, Eila Murphy listaa.

Hengellisten pohdintojen ohella erilaiset elämän ongelmiin liittyvät kysymykset ovat yleisiä. Mongoliassa on paljon teiniraskauksia, alkoholismia ja avioeroja. Perheenjäsenet ovat usein pitkiäkin aikoja erillään toisistaan, koska monet mongolit käyvät töissä Koreassa tai kaivoksilla. Yleisön huolenaiheiden tunteminen helpottaa tuottamaan heidän elämäänsä koskettavaa sisältöä, kuten viime kuukausina on tehty koronasta. Myös nuorten seksuaaliterveyttä käsittelevä sisältö on ollut suosittu.

Hyödyllinen ei-kristittyjä tavoittaville

Echo Globalin toimintaa tarkkaillaan tämän vuoden ajan, minkä jälkeen tulokset arvioidaan. Jos tulokset ovat hyviä, järjestelmä voidaan ottaa käyttöön myös muissa maissa, kuten Thaimaassa, Kambodžassa tai Venäjällä.

Mediatutkijana Eila Murphy näkee, että Echo Global -tyyppinen alusta voisi hyödyttää erityisen hyvin sellaisia toimijoita, jotka pyrkivät tavoittamaan ei-kristittyjä. Suomessa alustasta voisi olla hyötyä esimerkiksi Radio Deissä.

– Echo Global auttaa mediatoimijoita hengellisten keskustelujen käymisessä ja vuorovaikutuksessa yleisön kanssa ja ohjaa nykyistä tavoitteellisempaan vuorovaikutukseen.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 2/2021. …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lue lisää ja lahjoita >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Fmongolia%2F|||”]Kristillisellä medialla on Mongoliassa tärkeä tehtävä. Haluatko olla siinä mukana?